AKCIJA SPIDER WEB

Aničiću i pomagačima potvrđena optužnica za šverc 174 kile koke: Drogu su dopremali unajmljenim avionima

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv kanadskog Hrvata Miroslava Mikea Aničića (37) i još osmero optuženika koji su, tvrdi USKOK, od jeseni 2010. do travnja 2011. s Bahama i iz Dominikanske Republike privatnim zrakoplovima u Europu prokrijumčarili najmanje 174 kilograma kokaina, a uhićeni su u akciji Spider Web.

Unajmili Challenger

Optuženi su i Nikola Katić (36), zaposlenik Zračne luke Zagreb Gordon Čovčić (44), Milan Stevanović (26), Davor Matić (41), Marina Gašpar (36), srpski državljani Željko Kostić (44) i Ivan Marić (45) te Kolumbijac David Molina (48). Prema optužnici, Aničić i Katić su lani u siječnju u Južnoj Americi kupili 74 kilograma kokaina koji su unajmljenim Challengerom dopremili na Pleso. Drogu su kupcima po Sloveniji i Zagrebu dostavljali Kosić i Marić. Prodali su najmanje 59 kg kokaina za dva milijuna eura, a novac su predali Aničiću i Katiću. Za Aničićevu skupinu bila je kobna pošiljka od 101 kg kokaina koji su, uz Čovićevu pomoć, zrakoplovom prevezli preko zračnih luka u Stuttgartu i Salzburgu.

Pratili ih mjesecima

No, Aničića i njegovu pomagačicu Marinu Gašpar zaustavili su austrijski policajci u gradiću St. Niclas u Mercedesu koji je bio pun kokaina. Policijski istražitelji skupinu krijumčara kokaina pratili su i snimali mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43