KRVAVI GRAD

Splitom vladaju bande mladića koji se žele dokazati starim kriminalcima. Pucaju, ubijaju se, dilaju i reketare.

Prosinačku tišinu prelijepih Postira na Braču ovog je četvrtka prekinulo brundanje spore kolone automobila. Iz trajektne luke u Supetru tridesetak je automobila, među kojima se isticao samo Porsche Cayenne zagrebačkih oznaka, do središta Postira predvodio sivi ulašteni karavan pogrebnog poduzeća. Iz njega će malo kasnije četvorica krupnijih mladića iznijeti raskošan bijeli lijes, a nakon mise u mjesnoj crkvi isti će momci lijes vratiti u pogrebnički karavan i opet ga poslije iznijeti, da bi ga konačno na crnim konopcima spustili u grobnicu postirske obitelji Valić. Kratko ošišani dečki koji su tijelo mrtvog prijatelja Ive Stipetića netom spustili u grob stoje mirno. Ne plaču. No, iako oči kriju tamnim naočalama, na njihovim je licima otisnuta duboka zabrinutost.

Grad bez poretka

Gotovo dječačke glave kao da se pitaju koji je od njih sljedeći na popisu nalogodavca na kojeg su se namjerili.

- Vidiš li ove namrgođene bildere? E, njih poslikajte. Sigurno će vam trebati - šapće mi stariji muškarac. Ne znam misli li da sam policajac ili novinar, a on, pak, nema pojma da je iskusni fotograf upadljivu ekipu okinuo još prije mise, otprilike u isto vrijeme kada je to činio i policijski snimatelj za potrebe Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske. Međutim, prave zvijezde se u četvrtak u Postirama nisu pojavile. Primjerice, Kristijan Stojanović Kiki nije došao na pokop svog prijatelja.

- Kiki i tipovi njegova kriminalnog iskustva jako dobro znaju da snimamo sprovode kriminalaca, tako da na takvim događajima uglavnom kamerom hvatamo one koji tek ulaze u svijet podzemlja. Misle da time šalju poruku o svojoj važnosti. Ne smeta im ni kada se pojave u novinama - zaključuje naš izvor iz splitske kriminalističke policije. S dugogodišnjim operativcem razgovaramo o tome što se posljednjih godinu dana događa u gradu pod Marjanom i pitamo ga je li Split danas ono što je Beograd bio početkom, a Zagreb polovicom i krajem 90-ih godina.

- Slično je, ali ne isto. Beograd i Zagreb imali su koliko-toliko ustrojene klanove podijeljene po teritorijalnom ili nekom drugom ključu. Tu se moglo govoriti o organiziranom kriminalu. U Splitu nema hijerarhije, nema reda ni linija zapovijedanja. Ipak, postoji nešto što obilježava ovaj trenutak u splitskom podzemlju. To je sukob generacija. Pripadnike stare garde svi znaju i većinom su pozatvarani.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:43