POVRATAK ZRINKE CVITEŠIĆ U ZAGREB

‘Ona je biser, nema toga što ne može odglumiti’

Završila je snimanje BBC-jeve mini serije ‘Marvellous’, u Londonu je snimila i prvu pjesmu, slijedi i CD, a u HNK će igrati u ‘Evanđelju’ redatelja Pippa Delbona
 Alen Šalkić/CROPIX

Glumici Zrinki Cvitešić uspjeh je jednostavno bio predodređen. I ne radi se tu o sreći, niti dobro posloženim zvijezdama, jer za nju će baš svi koji je poznaju ili su imali priliku s njom surađivati reći kako je, uz izniman talent, ona jedna od najupornijih i najposvećenijih ljudi glumačkog svijeta.

Zrinka ne odustaje, niti će za bilo kakav izazov reći da je nesavladiv; osim glume, tu je i ples, a odnedavno i glazba. Izniman uspjeh postigla je na slavnom londonskom West Endu u mjuziklu “Once” gdje je imala glavnu ulogu Djevojke koja joj je priskrbila najprestižniju nagradu Olivier.

BBC-jeva serija

Nedavno je završila snimanje nove britanske mini serije “Marvellous” u produkciji BBC-a, za što je ove godine bila nominirana i za nagradu BAFTA. U Londonu je Zrinka snimila i svoju prvu pjesmu, a slijedi dogovor i za prvi CD u njezinoj karijeri. O plesnom umijeću ne treba posebno govoriti jer dokazala se kao pobjednica “Plesa sa zvijezdama”, što joj je itekako koristilo u kasnijim angažmanima. Ova glumica uistinu se ne zaustavlja...

Trenutno je članica žirija Sarajevo Film Festivala, gdje će uz kolumbijsku Diane Bustamante, umjetničku direktoricu Cartagena Film Festivala, srpsku redateljicu Maju Miloš i britanskog producenta Mikea Downeyja, pomoći u biranju najboljeg igranog filma. Nakon Sarajeva počinju probe u njezinom matičnom kazalištu, zagrebačkom HNK, za autorsku predstavu uglednog redatelja Pippa Delbona “Evanđelje”.

Uoči angažmana u HNK i sudjelovanja na Sarajevo Film Festivalu Zrinka Cvitešić sa svojim je dečkom Nikom Kranjčarom i nećacima provela nekoliko dana u obiteljskoj kući redatelja Branka Ivande u Grožnjanu. A upravo ju je Branko Ivanda, Zrinkin neiscrpni talent, otkrio još u vrijeme dok je bila studentica glume gledajući njezine probe, te ju je prvo angažirao u svom poznatom filmu “Konjanik”, kasnije u “Lei i Dariji”, a sada, kako kaže, Zrinka mu je postala dio obitelji, točnije poput kćeri, kao i njezin Niko, kojeg također doživljava poput sina.

- Zrinku sam zapazio na vježbama na Akademiji. Mogla je na licu izraziti bilo kakvu ekspresiju, poput vrhunskog crtača koji može nacrtati ,bilo što. Njoj doslovce duša izbija na oči. Pametna je, vrijedna i nevjerojatno uporna, a pritom ne zanemaruje sebe i konstantno vježba i glazbu i ples i glumu - opisao je glumicu naš poznati redatelj.

Strahovito se razvija

Prema njegovu mišljenju, glumica s takvom međunarodnom karizmom trebala bi imati poseban status u matičnom HNK, čijem ugledu je itekako pridonijela.

- Zrinka je biser i treba joj se dozvoliti međunarodni uspjeh, posebno sada kad joj se vani spremaju nove uloge. Ona se strahovito razvija uz taj svoj božji talent koji je izvrstan temelj. Sada je u svojoj mladoj zrelosti kada uspijeva tumačiti svoje najbolje uloge. Divan je suradnik. Ima redatelja koji vole formirati glumce, a Zrinka spada među mali broj glumaca koji donose neočekivane stvari i stvaraju nove odnose. Stoga ne čudi njezin izniman uspjeh vani - objašnjava Ivanda.

Zrinka je prije samog odlaska u Sarajevo, kako doznajemo, sa svojim Nikom otišla proslaviti rođendan u Kijev, a par je nedavno bio i na izložbi u galeriji Nikine majke Elvire. Ali, unatoč velikom interesu za njezin privatni život i ljubav, Zrinka će se ipak prije svega istaknuti svojim poslovnim uspjesima.

Svoju prvu filmsku ulogu imala je u filmu “Veliko spremanje” kad je imala 21 godinu i još uvijek studirala, no upravo je “Konjanik” Branka Ivande tri godine kasnije od nje napravio prepoznatljivo lice.

Za rolu udovice Tatjane u kultnom filmu “Što je muškarac bez brkova” dobila je nagradu za najbolju glumicu i na Pula Film Festivalu, kao i na Sarajevo Film Festivalu. No, film koji ju je lansirao u orbitu svjetske slave bio je “Na putu” iznimne sarajevske redateljice Jasmile Žbanić. Zrinka je tada uz Leona Lučeva prije svega morala savladati sarajevski naglasak i pokazala kako joj zaista ništa ne predstavlja problem, a uloga muslimanke ateistice priskrbila joj je ponovno Zlatnu arenu, nagradu za najbolju glumicu na Alexandria Fil Festivalu, te nominaciju za Europsku filmsku nagradu, svojevrsnog europskog Oskara.

Shooting Star

I tu počinje njezin međunarodni uspjeh. Iste je godine, 2010. za ulogu u filmu “Na putu” na Berlin Film Festivalu dobila nagradu Shooting Star, priznanje kojim je proglašena mladom nadom svjetskog filma i koje dobiva deset najtalentiranijih glumaca svijeta. Tada je Zrinka angažirala svog agenta u Londonu i vrata su se počela otvarati.A međunarodni uspjeh prognozirala joj je i sama Jasmila Žbanić, redateljica za koju će glumci redom reći da kroz svoje filmove iz svakog izvlači ono najbolje i razvija glumce u smjerovima za koje ni sami nisu svjesni da ih mogu dostići.

- Zrinka Cvitešić je beskrajno talentirana glumica, pjevačica, plesačica. Kada radite s takvom osobom imate blago u rukama. To je san svakog redatelja i redateljice da glumica ili glumac mogu uraditi ama baš sve što od njih za ulogu tražite a da su pri tome divna ljudska bića. Ni najmanje me nije iznenadila njena uspješna karijera u Londonu. Tjerala sam je i nekoliko godina prije da ide u Englesku ili Ameriku jer sam bila sigurna da će napraviti čudo. Nadam se da ćemo opet raditi zajedno jer se svakog snimajućeg dana sa Zrinkom sjećam sa zadovoljstvom - ispričala je Jasmila Žbanić o Zrinki ne štedeći riječi hvale.

500 predstava

A tako je i bilo. S lakoćom kojom je savladala bosanski naglasak, savladala je i engleski, i to u britanskoj prijestolnici gdje je, kako je i sama ispričala, u godinu i dva mjeseca odigrala 500 kazališnih predstava, točnije osam tjedno, ne računajući nedjelju, za što je bila potrebna izuzetna fizička kondicija. Ali, kao što je već rečeno, Zrinka ne odustaje te je igrala i pod tabletama protiv bolova, a nastavila je istim tempom i nakon što su joj stradali vratni ligamenti, zbog čega je na dva tjedna završila u bolnici.

Bez obzira na to što je postala zvijezda londonskog West Enda, Cvitešić je i dalje u redovitom angažmanu i na plaći u zagrebačkom HNK u čijem je ansamblu posljednjih deset godina. - Zrinka kod nas radi normalno, igra u predstavi “Građanin plemić”, sada u novoj “Evanđelje” Pippa Delbona, a vidjet ćemo u kojoj će podjeli biti dalje. Ona je izuzetno zanimljiva glumica koja se usudila otići izvan naših granica i uspjela. To je iznimno važan pothvat, posebno zbog toga jer gluma na stranom jeziku nije laka. Usudila se, i to joj se isplatilo - kaže intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Uči španjolski

U nedavnom intervjuu za Variety u kojem su je usporedili s velikom Audrey Hepburn Zrinka se, između ostalog, osvrnula upravo na glumu na stranim jezicima.

- Svaki put kad dobijem neku ulogu moram učiti novi jezik. Volim proces kreiranja lika na taj način. Naučila sam engleski, srpski, bosanski..., a trenutno učim španjolski - pohvalila se glumica.

A osim redatelja, i njezini kolege glumci Zrinku opisuju kao rijetki talent.

- Zrinka je takav lik koji je potpuno usmjeren na ono što radi. U sve ulazi s punim srcem i žarom. Zajedno smo bili u “Konjaniku” i “Prosjačkoj operi”, glumili smo, jahali, plesali, pjevali i ona je jednostavno u svemu vrhunska. Dobro je da ima mogućnost ostvariti se na međunarodnoj sceni - zaključio je Nikša Kušelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:31