300. GODINA ALKE

DOMOLJUBNI ZANOS NA OTVORENJU MUZEJA ALKE Premijer: Treba nam sto godina mira da budemo svoji na svome

 Tom Dubravec / CROPIX

Na jučerašnjem svečanom otvorenju Muzeja Sinjske alke, premijer Zoran Milanović održao je neočekivano nadahnut govor iz kojeg je domoljublje prštalo na sve strane. Započeo je prisjećanjem na svoju prvu Alku,1971. godine, koju nikad neće zaboraviti iako je imao samo 5 godina, a narod je klicao Savki i Tripalu.

Rat kao sudbina

I onda je naglasio: “Alku se iz politike nije moglo maknuti jer je previše simbolike, previše povijesti i previše bremenitosti u svemu tome. Narod je uvijek htio samo jedno - biti na miru, ne ići u rat, ne nositi oružje, ali mu nije bilo suđeno. Na našim je generacijama da sljedećih stotinu godina, kažem to simbolički, dao Bog tisuću godina, ovaj narod, hrvatski narod naročito, živi od svoga rada, od svoje bistrine, od svoje vitalnosti i životne energije, od svoje znatiželje, od svega onoga što je sputavano zadnjih 300 godina. Imamo svoju državu, svoji smo na svome i ta duga priča je na neki način počela na pravi način živjeti upravo prije 300 godina u ovom kraju i okolnim krajevima”.

I nije tu stao. Podsjetio je kako je narod sinjskog kraja najveći dio vremena u tih 300 godina morao biti naoružan. “Moramo se malo sjetiti da je naš narod, Hrvati katolici ovoga kraja, nosio oružje 300 godina, muškarci i žene. Da su jedva čekali da ga se riješe i opet nisu mogli u ovom zadnjem ratu. I vrijeme je da to oružje bude konačno dio arhive, da zauvijek ili barem na sto godina legne u arhivu, da živimo mirno, da ne diramo nikog, a da nikome ne namećemo zakone niti ih itko nameće nama, da budemo svoji na svome”, naglasio je.

Podsjetio je da su se Hrvati stoljećima borili za druge i da su se tek na kraju njihovi potomci “borili za svoju pravdu i svoju pravicu”.

Poručio je kako je ponosan na ono što je bilo prije 300 godina, “ali ne vidim niti sam ikada vidio to kao borbu protiv islama ili druge vjere, nego kao jednu silnu energiju slobodarske patriotske tradicije da se brani svoje i svoj način života kakav god on bio, a bio je težak”, poručio je premijer koji ipak nije osobno otvorio Muzej. Iako su svečana vrpca i škare bili pripremljeni, Milanović je uz opasku da on ne reže vrpce tu čast prepustio Stipi Jukiću, predsjedniku Viteškog alkarskog društva.

Uglednici na otvorenju

Izgradnja Muzeja Sinjske alke stajala je oko 25 milijuna kuna, a polovicu od tih troškova financirala je hrvatska Vlada, dok su preostali dio financirali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo. Otvaranje muzeja jučer je bilo središnje mjesto okupljanje hrvatske političke elite. Bili su tamo savjetnik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministri kulture Berislav Šipuš, Ante Kotromanović, Ivan Vrdoljak, Gordan Maras, Darko Lorencin, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i drugi.Prema riječima ministra kulture Berislava Šipuša, postav muzeja je ogroman i teško je uopće prebrojati koliko je u njemu mačeva i ostalog oružja, ali je naglasio da su izloženi i originalni dokumenti od prije 300 godina. U stalnom je postavu, između ostalog, prikazana i rekonstrukcija bitke pod Sinjom iz 1717. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47