MJEŠTANI PERUŠIĆA OPTUŽUJU ZAGORSKOG MILIJUNAŠA

PRIJETE NAM TONE OPASNOG OTPADA PUNCA MINISTRA HAJDAŠA DONČIĆA ‘Radioaktivni pepeo i mazut nisu moji nego Holdingovi, a zbrinjavanje sam platio 150.000 kuna. Sada to moraju maknuti jer prodajem svoju ciglanu’ za dva milijuna eura

Alojz Dončić, imućni poduzetnik i punac ministra prometa koji je uzeo i njegovo prezime, u svojoj posrnuloj ciglani u centru Perušića uskladištio je tone opasnog otpada iz spalionice Puto, za što mu nisu platili
 Robert Fajt / CROPIX

Punih petnaest godina u porsnuloj ciglani u središtu Perušića, u srcu Like, nedaleko bazena vode izuzetne kakvoće, uskladišteno je na tone opasnog otpada. Vlasnik kompleksa je zagorski poduzetnik Alojz Dončić, punac ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, koji nam potvrđuje vlasništvo nad nekretninama, ali se odriče bilo kakve odgovornisti nad onime što je tamo pohranjeno - otpadom.

Mještani Perušića optužuju da Dončiću nije nikada ni bio plan revitalizirati rad ciglane i baviti se proizvodnjom crijepa, već se baviti otpadom. On odbija optužbe ne želeći se baviti “polemikom s čaršijom”.

U ovom trenutku u jednoj od napuštenih i posve devastiranih hala nalazi se na stotine kubika filtar pepela, opasnog otpada kojeg je Dončić ovdje dopremio iz zagrebačke spalionice opasnog otpada Puto, koja je izgorjela 2002. godine. Na istovjetnom pepelu kakvoga je uskladištio Dončić, stručnjaci iz Instituta Ruđer Bošković su 2002. godine na Jakuševcu Geiger-Müllerovim brojačem utvrdili povišenu radioaktivnost.

Radi se o najopasnijem produktu spaljivanja, jer skuplja teške otrovne metale iz kemikalija, a s obzirom da su prisutne velike koncentracije, oni mogu uzrokovati povećanu radioaktivnost.

FOTO: Robert Fajt / CROPIX

Potpuna devastacija

Do 2011. godine on je u Kopitaru, kako se zove poduzeće koje upravlja ciglanom, odnosno otpadom, bio zbrinut potpuno neadekvatno pa je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša naložila vlasniku da ga premjesti u zatvoreni čvrsti skladišni prostor, odnosno u halu u kojoj su tada držali strojeve, što je i učinjeno.

Međutim, prostor koji ne čuva nitko potpuno je devastiran, porazbijani su gotovo svi prozori, razvaljena su vrata, na mjestima prokišnjava krov pa je velika mogućnost da otpad izađe i izvan zidova hale, pogotovo stoga što se većina vreća pokidala i pepeo se prosipao halom, u što smo se i sami uvjerili obilazeći napušteni kompleks.

Pogon je iseljen, po halama je razbacan inventar, a nekoliko preostalih strojeva također je potpuno uništeno. Na svakom se koraku može osjetiti kako na tom prostoru nikoga nema godinama. Ono što nisu uništili provalnici i lopovi, dokrajčit će atmosferske prilike. U takvim uvjetima uskladišteno je na stotine kubika opasnog otpada.

- Priča o tom otpadu jednostavno nije onakva kako se neprestano prezentira. Ja sada imam i dokaz da nisam vlasnik tog otpada, a radi se o presudi Upravnog suda koja kaže da je vlasnik Zagrebački holding, odnosno Čistoća, kako pravni sljednik Puta. Istina je da smo preuzeli otpad iz Puta, međutim, nakon što smo mi ishodili sve dozvole i trebali krenuti u zbrinjavanje, Puto nam nije naručeni posao želio platiti pa smo raskinuli ugovor.

FOTO: Robert Fajt / CROPIX

Čista situacija

Tim činom je otpad ostao njihov, i oni su ga dužni zbrinuti. Pravno gledajući, tu je situacija čista. Uputili smo im dopis i dali im rok da to maknu. Očekujemo dolazak inspektorice zaštite okoliša koja će napraviti nalaz i rješenje kojim će Čistoći naložiti da to riješe. Ukoliko se ogluše, ja ću ga sanirati, ali ću u tom slučaju pokrenuti sudski postupak i teretiti ih da mi solidarno namire trošak sanacije Čistoća i Republika Hrvatska. Bitno je naglasiti da smo dobivenim sudskim sporom sa sebe skinuli stigmu i odgovornost, obavezu koju zapravo nikada nismo niti imali - kaže nam Alojz Dončić.

Navodi da je postupio po nalogu Ministarstva te adekvatno zbrinuo opasni mazut i muljeve krajem prošle godine te da ga je to koštalo 150.000 kuna, a s pepelom je čekao sudsko rješenje.

- Otpad je u vrećama u zatvorenom prostoru pa ne ugrožava nikog. Dakle, imam kontrolu nad tim otpadom, za razliku od Puta koji ga je držao na otvorenom prostoru pune tri godine, pa nikome ništa. Da je postojala volje, riješilo bi se i ovo, a zato što nije, ja nisam kriv. Istina je da je tamo netko polupao prozore i da je sve pokradeno, ali čak mogu reći da je to napravljeno namjerno i organizirano - odrješit je Alojz Dončić.

Zagorski milijunaš s novcem je u Liku stigao krajem devedesetih godina, no da se tamo neće baviti samo prizvodnjom opekarskih proizvoda postalo je svima jasno 2000. godine kada je ishodio dozvole potrebne za skladištenje i obrađivanje opasnog otpada, a njegove su namjere dobile konačnu potvrdu dvije godine kasnije kada je potpuno ugasio proizvodnju cigle, preorijentiravši se na zbrinjavanje otpada. Lokalne vlasti htjele su osujetiti njegove namjere pa su odlukom Županijske skupštine postrožili propise na tom području za tu vrstu djelatnosti.

Uslijedile su i kaznene prijave protiv Dončića, te policijske istrage zbog sumnji na kaznena djela povezana s ugrožavanjem okoliša otpadom, koje su rezultirale podizanjem optužnice, međutim pred sudom nikada nije dokazano da je Dončića doista i ugrozio lički okoliš s oko 200 tona filtar pepela, gotovo 100 tona galvanskog mulja, 700 kubika raznih motornih ulja i isto toliko otapala, koliko je u jednom trenutku naskladištio u svojim halama, odnosno izvan njih, kako je to učinio s pepelom. Sud je utvrdio da je dovoljno čuvati pepeo u zatvorenim čvrstim vrećama. Isto tako, ulja je legalno spalio, a preostale anorganske muljeve, koje je ranije ugrađivao u opekarske proizvode, zbrinuo je nedavno.

FOTO: Robert Fajt / CROPIX

Cijeli napušteni kompleks sada je na prodaju, a Dončić nam je priznao da upravo zbog toga i forsira da se zbrine preostali otpad.

- Novi vlasnik nikako ne smije imati posla s tim otpadom, do prodaje se to mora riješiti - kaže Dončić.

Nije želio pričati o potencijalnim kupcima, no doznajemo da je među nekoliko ponuđača i jedno njemačko poduzeće. Cijena oko koje se pregovara kreće se oko dva milijuna eura. Od prodane imovine tako će Dončić moći riješiti i oko pet milijuna kuna dugova nakupljenih tijekom godina.

Strašni problemi

Načelnik općine Perušić ne krije zadovoljstvo što će se konačno riješiti problem stare ciglane.

- Imao sam strašnih problema s njima. Oni su, mudro, da otpile nas iz lokalne uprave, stavili poduzeće u stanje mirovanja, prestali nam plaćati davanja i sada to prodaju. Bili smo s njima u sporovima, ali je država rekla da je sve u redu, da su sve super zbrinuli, i kome da se dalje žalimo. Za nas je ovo značajan prostor, radi se o 150.000 kvadrata zemljišta u samom centru Perušića koji ne proizvodi deset godina, a samo prijeti. Trebala je to biti jedna velika slobodna zona - kaže nam načelnik Perušića Ivica Turić.

Prema poslovnim podacima, punac ministra u hrvatskoj Vladi Siniše Hajdaša Dončića, čije si je prezime, uostalom, nadodao na svoje, odnosno poduzeće Kopitar u kojemu je suvlasnik s Mirjanom Papp, dužan je 4,11 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:46