I BOGATI PLAČU

Bespoštedna borba za najljepšu riječku vilu: ‘Arturo Di Mascio tuži Damira Vrhovnika jer mu je zaručnicu nasilno izbacio iz vile, a ovaj njega da su mu devastirali vrijedan interijer’

‘Arturo Di Mascio tuži Damira Vrhovnika jer mu je zaručnicu nasilno izbacio iz vile, a ovaj njega da su mu devastirali vrijedan interijer’

Osobne stvari Marcelle Chierichelle, poduzetnice iz Rima, te njezine djece, sada su zaključane u garaži na području riječkog predgrađa Viškovo. Pokretnine, koje bi mogle ispuniti čitav kamion, popisane su na nekoliko stranica papira A4 formata - od intimnog rublja, odjeće preko kućica za pse, kutije za mačke, raznih ukrasa, tipa porculanske venecijanske maske, do bijele tehnike, računala, playstationa i slično - a vlasnica do njih ne može. Marcella Chierchella s djecom privremeno živi u hotelu u Milanu, a u Hrvatsku više ne navraća. U Rijeci je zastupa odvjetnik Marko Ferri koji čeka ročište zakazano za utorak na riječkom Općinskom sudu, gdje će ponovno dokazivati da je njegova klijentica protupravno izbačena iz kuće.

Kuća o kojoj je riječ pripada Damiru Vrhovniku (formalno, njegovoj kćeri), riječkom SDP-ovom tajkunu i bivšem direktoru Viktora Lenca, a Chiarichella, njezino dvoje djece, nećakinja i njezin zaručnik živjeli su u toj kući više od godinu dana. Riječ je o luksuznoj vili uz more u elitnom riječkom kvartu Pećine na kojoj su promijenjene brave i šifre alarma, a nudi se na prodaju, s time da se cijena, izražena u milijunima eura, kako vrijeme odmiče, postojano ruši. Između Vrhovnika, njegove supruge, kćeri i Talijanke aktualne su četiri sudske tužbe temeljene na kaznenim prijavama (tužbe i protutužbe) podnesenim s obje strane. Istovremeno, riječka tvrtka Zvir, svojevremeno ambiciozan proizvođač flaširane vode, je u stečaju, s milijunskim dugovima, njezin direktor Emanuel Ivković vida rane, i poslovne i privatne, a tridesetak ljudi koji su prošli na razgovoru za posao, kojega nikada nije ni bilo, žali što su bili toliko naivni.

Ostali su samo repovi

Svi ovi slučajevi prelamaju se u jednoj osobi, a ime joj je Arturo Di Mascio. On je, navodno, uspješan talijanski poduzetnik koji je došao u Rijeku s namjerom da uloži desetke milijuna eura, ili se barem sam tako predstavljao. Umjesto investicija, za njim su ostali repovi, pravosudni, poslovni i privatni. Priča je vrlo složena: po jednima riječ je o klasičnom prevarantu, a po drugima o prevarenom ulagaču čiji je neuspješan pokušaj upliva u riječku poslovnu scenu rezultirao šikaniranjem njegove bivše supruge, već spomenute Marcelle. Vrlo brzo po dolasku u Rijeku krajem 2013. godine, Arturo Di Mascio, danas 50-godišnjak, zablistao je poput kometa. Početkom 2014. Novi list u podužem članku predstavio ga je kao poduzetnika iz Rima, rođenog u Napulju, koji je “zajedno s poslovnim partnerima koji ga prate u projektima po cijelom svijetu, u Hrvatsku, ali s naglaskom na ovu, primorsko-goransku regiju, spreman uložiti desetke milijuna eura što vlastitog, a što kapitala svojih partnera”.

Ispričao je da je nakon završetka fakulteta političkih znanosti u Italji, ubrzo počeo raditi u financijskom sektoru kao trader, u New Yorku, na Manhattanu, nakon čega je realizirao projekte u sektorima sigurnosti, nafte, gradnje i otvaranja lanca super marketa u Italiji, Kanadi i SAD-u.

Prethodnica grupacije

- Moja grupa, odnosno grupacija kojoj pripadam i koju na neki način predstavljam, a radi se o multinacionalnim kompanijama, spremna je ovdje uložiti svoja sredstva. Grupa investitora koje predstavljam u naravi su goleme multinacionalne kompanije, s velikim financijskim potencijalom, a dolaze iz raznih poslovnih sektora: od prehrane, energetike, naftne industrije do građevinskog sektora. Na neki način, osim što sam njihov predstavnik, ja sam i prethodnica grupacije za koju pronalazim i procjenjujem kvalitetu i profitabilnost njihova ulaganja. Trenutačno nam je Hrvatska, zbog čega sam se ovdje doselio s obitelji i dijete upisao u školu, vrlo zanimljiva i jedno od prioritetnih tržišta. Ne želim da zvuči pretenciozno, ali nemamo financijskih ograničenja. Važno je da su projekti zanimljivi, što kvalitetniji te da se mogu relativno brzo realizirati - rekao je lani u ožujku u intervjuu Novom listu.

Već u to vrijeme na internetu su se mogli naći podaci o njegovim repovima iz Italije. Mediji iz susjedne države izvještavali su svojevremeno da su Arturo Di Mascio i Marcella Chierichella bili osuđeni zbog financijskih malverzacija povezanih s jednim nogometnim klubom.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:36