BINGO U ETERU: VELIKI POVRATAK NA MALE EKRANE

‘Zanimljiv je taj seksizam, Mario Sedmak i Mirko Fodor vodili su ovu emisiju, ali nikada nisu bili objektom šala’

Tatjana Jurić (33), voditeljica koja je prije četiri godine otišla s RTL-a, ovih dana vratila se u televizijski eter na 2. programu HTV-a kao najnovija prezenterica emisije Lutrije Hrvatske

Veliki povratak na male ekrane nakon četiri godine izbivanja doživljava ovih dana Tatjana Jurić (33) kao najnovija voditeljica TV Binga. Vođenje lutrije bilo je odskočna daska mnogim slavnim ljepoticama, još od famozne Suzane Mančić u bivšoj državi.

Tatjana i Bingo trebali bi biti uzajamno osvježenje i dobitna kombinacija nakon što se popularni show zbog slabe gledanosti na RTL-u vratio na HTV, gdje se emitirao od lipnja 2002. do rujna prošle godine. Nakon polugodišnje pauze, inicijalna emisija startala je 6. travnja na drugom programu javne televizije, gdje je sretne brojeve izvukla sa suvoditeljem, manekenom Deanom Pelićem.

- Pozitivne reakcije stižu i od gledatelja i od urednika, a to mi puno znači jer, iako sam nakon odrađenog posla imala dobar osjećaj, najbitnije mi je mišljenje onih koji su mi ukazali povjerenje, ali i sud gledatelja. Već s prvom emisijom podsjetila sam se koliko volim televiziju. Televizijsko sam dijete, tu sam odrasla i ona je moje prirodno okruženje, pa sam svojim odlaskom s RTL-a prije četiri godine vjerojatno iznenadila svoje urednike i ekipu. Moja je odluka tada došla jer sam smatrala da je bolje ići dalje, ako nakon osam godina na televiziji ne mogu dobiti format u kojemu ću napredovati. Trebalo je i završiti faks, pa sam procijenila kako je bolje maknuti se i otići graditi svoj zanat, na radio. Bilo je to krajem 2011. - prisjeća se.

Zrela za iskorak

Većina gledatelja ne zna da je zapravo startala još kao prvoškolka na dječjoj Z3 televiziji i već tada shvatila moć te “čarobne kutije“, kaže.

- S televizijom sam se susrela još tijekom prve godine studija, intenzivnije početkom 2003. na Novoj TV s modnom emisijom ‘Modelle’, nakon čega sam prešla na RTL i otada punih pet godina svakodnevno bila na ekranu, prvo u produkciji magazina ‘Exploziv’ koji je tada bio okosnica programa, pa kasnije s ‘Exkluzivom’. Možeš kojiput u poslu i ponoviti prvi razred, ali nakon određenog vremena moraš dalje jer ne smiješ si dozvoliti stagnaciju. Poslije 6-7 godina bila sam zrela za iskorak koji se ondje nikako nije događao. Unutrašnji glas rekao mi je da priliku zato potražim drugdje, pa sam otišla na radio. Bio je to Hit FM, rebranding tada jako popularne Cibone. Svi, počevši od mog tadašnjeg TV urednika Ivana Lovrečeka, čudili su se što s nacionalne televizije idem na mali lokalni radio. Nije mala stvar odlučiti otići iz profesionalne okoline u kojoj proces rada jako dobro poznaješ i krenuti ispočetka. No, nama ženama vrijeme prolazi brže nego muškarcima pa ako se ništa ne razvija, treba sam napraviti promjene, bez velike filozofije. Jednostavno sam shvatila da sam nezadovoljna i pošteno odlučila krenuti dalje.

Kasnije sam prešla i na nacionalni, Narodni radio, gdje sam i danas u jednoj smjeni, a u drugoj na TV-u. U svom diplomskom, tj. magistarskom radu bavila sam se temom “Tržišna prepoznatljivost komercijalnih TV medija posredstvom izgradnje personalnih brendova“ i sebi potvrdila da je za posao na duge staze važno biti zaštitno lice s pokrićem neke šljakerske komponente iza sebe.

S prvom ponudom za transfer na HRT ustuknula je, govori.

- Mislim da sam i urednicu TV Binga, Elizabeth Homsi, koja me pozvala na audiciju za projekt, iznenadila stavom da nisam željna samo svoje slike na ekranu. Upravo me urednički pristup pridobio, mogućnost da prvi put kontinuirano radim studijsku emisiju uživo. Ovo je već moja 13. godina rada u programu uživo, ali i prva večernja emisija prepuna interakcije. Svaki profesionalac u našoj struci zna koju draž nosi vođenje live prijenosa: moraš biti dovitljiv i snalažljiv, definitivno ti daje odgovor jesi li za ovaj posao ili ne, što je meni nešto novo i atraktivno.

Zanimljiv je taj seksizam; Mario Sedmak dugi niz godina i Mirko Fodor nešto kraće bili su u ovom formatu, ali nikada nisu bili objektom šala. Ovo je emisija s tradicijom, ali prošlo je vrijeme isključivo seksepilnih lica. U projekt i sama ulazim s dugogodišnjim iskustvom medijskog djelatnika i brzo su mi ti i takvi epiteti prestali smetati.

Pojam od djetinjstva

Čast mi je sad biti dijelom medija čijim su hodnicima koračali veterani poput Olivera Mlakara i Helge Vlahović, koji su mi pojam u ovom poslu još od djetinjstva. Za razliku od najnovije generacije Y, fascinirane mobitelima, spadam u one još uvijek usredotočene na televiziju.

Iako je četiri godine bila na radiju, što je medijska eksponiranost “ispod radara“, za nju nije bilo tako. Njeni postovi na društvenim mrežama potakli su masu ostrašćenih komentara, pa čak i prijetnji, barem dva puta: kada je stala uz zlostavljane žene, priznavši kako je i na nju muškarac podigao ruku, ali samo jednom te nakon predsjedničkih izbora, iskritiziravši izborni sistem.

- Facebook profil očito ne garantira privatnost, pa sam ga sad skroz otvorila. Nadalje, desilo mi se da je iz moje društvene angažiranosti izvučen kontekst i nastala je politička isključivost, od mog mišljenja važnija je bila senzacija. Ali ja ću i dalje imati stav i argumentirati ga jer to cijenim. Kad sam se osvrnula na potencijalno manipulativni dio biračkog tijela, a ne na predsjednicu Kolindu GK ,kako je preneseno, progovorila sam jezikom mladog čovjeka, politički nesvrstanog lijevo ili desno, koji želi živjeti u uređenom društvu i obaveza mu je promatrati svijet oko sebe, a sloboda izražavanja trebala bi mu biti zajamčena kao osnovna. Zlostavljanje žena je isto tako tema o kojoj ne možemo šutjeti, a datoga trenutka obrađivala sam je u svojoj radijskoj emisiji - obrazlaže.

‘Opuštena sam’

Svjesna je kako je sve navedeno cijena koja se mora platiti u javnom djelovanju.

Kako je sama naglasila, priroda je prema ženama okrutnija, u naponu snage valja istovremeno graditi karijeru i egzistenciju te obitelj.

- I u tome sam opuštena. Nedavno sam, po dolasku na HTV, ispunjavala interni leksikon, pa sam napisala da jednom u budućnosti želim biti mama, naravno. I da mi je najdraži muškarac - moj. Kao i upisati doktorat, jednom. No sve su to želje, a ne neke velike najave. Živim sada život mlade žene koja radi posao što je veseli, i to je veliki blagoslov. Stvaram svoju egzistenciju kroz posao koji uzimam kao nešto što što volim. Ujutro se zabavljam na radiju, navečer na televiziji, uz privilegij da napredujem kroz suradnju sa Službom za jezik i govor koja mnogo radi na svakom djelatniku, što je sjajno jer dobar si onoliko koliko i tvoj posljednji show. Ako hoćeš postati majstor, moraš zauvijek ostati učenik. Privatno, imam sreću što sam svoj stan kupila u 22., i da ću njegova ponosna vlasnica postati za tri godine. I zato sam potegla s poslom. Nisam od cipela, šminke i ne znam kakve potrošnje, ali sretna sam što sam riješila stambeno pitanje i što nije u ‘švicarcima’. Od te propagande spasilo me valjda samo proviđenje.

Ljubav s dečkom, njezinim vršnjakom i znancem iz srednjoškolskih dana, Mirjanom Vlahovićem, ide svojim tokom.

- Imamo planova, ali polako. Može zvučati pretenciozno, ali želim u prvom redu biti moderna žena koja ne ovisi o muškarcu - zaključila je Tatjana Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:30