PRLJAVI VEŠ IZ BRAČNOG ŽIVOTA RUSKOG PREDSJEDNIKA

Ljudmila Putin: ‘Hvala Bogu što smo napokon i službeno razvedeni, nisam više mogla trpjeti Vovine ljubavnice’

Ljudmila Škrebnjova (56), bivša poštarica i stjuardesa, za Vladimira Putina udala se 1983. i u braku su dobili dvije kćeri. Ruski predsjednik lani u lipnju obznanio je da se rastaje, što je službeno provedeno početkom ovoga mjeseca, a njegova bivša već ima bračnu ponudu

I dok su svjetski mediji zaokupljeni spletkama i razmiricama iz spavaće sobe Michelle i Baracka Obame u Bijeloj kući te razbijaju glavu pitanjem je li na pragu bračni brodolom prvog čovjeka i prve dame Amerike, njegov moćni kolega Vladimir Putin, predsjednik velesile Rusije, to je bez puno pompe i buke već obavio. Razveo se elegantno i sa stilom.

Ruski predsjednik nakon 30 godina više nije u bračnoj zajednici s Ljudmilom, majkom njihovih dviju kćeri Marije i Katarine. Naime, na službenim kremaljskim web stranicama predsjednika Rusije uklonjen je njegov bračni status. Dmitrij Peskov, Putinov vjerni glasnogovornik, na ustreptala je novinarska pitanja ‘što to znači’ lakonski suho odgovorio: ‘To znači da predsjednik više nije u braku’. Mediji su malo zabrujali oko neke nove prve dame, a Putin je na nedavnom ‘druženju s narodom’, gdje je uglavnom odgovarao na vruća politička pitanja o Ukrajini, ipak dobio i upit hoće li se uskoro ženiti.

Tužna i nesretna

‘Prvo moram zbrinuti Ljudmilu’, kazao je poglavar Kremlja. ‘Ona je sada bitnija, a ja ću misliti o tome nakon što udomim i udam bivšu suprugu’, sarkastično je poručio.

No, nije trebao dugo čekati: ubrzo se javio Jurij Babin iz Novosibirska, osebujni čudak kojega zovu ‘kopejski milijunaš’ jer ima uvrnuti hobi - skuplja kovanice od jedne kopejke i ima ih više od pet milijuna, teških 7,5 tona. Taj sibirski oriđinal odmah je ponudio svoju ruku odbačenoj bivšoj šefici. No, kako se zna, ona nema tih planova. Navodno je kazala da više ‘ne pravi planove jer kad se oni ne ostvare, zna biti vrlo tužna i nesretna’.

Dakle, Rusija više nema prvu damu. I tako, nakon što se godinama šuškalo, a zatim prije devet mjeseci u režiranom ‘spontanom’ TV nastupu obznanilo da se rastaju, sada je i službeno, sudski, brak Vladimira i Ljudmile Putin razvrgnut. Osim što trenutačno u svijetu izaziva nelagodu svojom politikom, Putin je istodobno postao i najpoželjniji neženja Rusije. Privatni život najmoćnijeg ruskog političara 21. stoljeća oduvijek je tabu-tema i zavijen u mistične tajne pa su podaci na kapaljku stizali u javnost, a što je bio tajanstveniji, to je više poticao tračeve, dvojbe i nagađanja. I sada mašta radi te se nagađa gdje zapravo živi nekadašnja prva dama. Neki je tradicionalno smještaju u Jeleazarovski manastir kod Pskova gdje je navodno sagrađen apartman od milijun eura za novu monahinju, drugi joj pak ‘ograničavaju kretanje’, a ona najvjerojatnije živi povučeno u nekoj od raskošnih podmoskovskih državnih rezidencija u kojima joj ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka. No, ipak će četvrtak 6. lipnja 2013. ostati zapisan u povijesti Rusije kao jedan od uzbudljivijih dana, premda ni na koji način nije utjecao na život te nedokučive zemlje.

A sve se dogodilo kao u nekom filmu. Očito je scenarij dugo razrađivan. Ionako je zapadni tisak, a posredno i ruski, nabadao o krizi braka, prebrojavao koliko su puta i gdje viđeni zajedno te iznosio najzagonetnija i najintrigantnija Ljudmilina boravišta. No, Putinovi su odlučili objaviti vijest o razvodu neočekivano: u kazalištu. U profinjenoj atmosferi. Stoga je i ugođaj baleta, koji su gledali, dao jedan uzvišeni i kulturni, ali i potemkinovski ton njihovu rastanku.

Izašla kao raspuštenica

Naime, taj dan se nakon dugo vremena predsjednik Putin pojavio u javnosti sa svojom suprugom Ljudmilom. To je bilo dovoljno da počnu šaputanja i krenu glasine. Već gotovo pet godina traju nagađanja, tračevi i spekulacije o krizi u braku. Dotad su viđeni zajedno na ceremoniji njegove treće inauguracije 7. svibnja 2012. Bili su na novogodišnjem domjenku u prosincu 2012. u Kremlju, ali nisu sjedili zajedno. Ljudmila je bila za stolom svoga velikog prijatelja, patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila.

Kada je bračni par Putin došao u ložu Kremaljskog kongresnog dvorca uživati u melankoličnom baletu Perrota i Pugnia ‘Esmeralda’, prema predlošku Hugoova ‘Zvonara crkve Notre Dame’, bili su još muž i žena. Sve je bilo na nivou, ali kad je dirigent simfonijskog orkestra Nova Rusija, virtuozni Jurij Bašmet, poslao glazbenike na kratak odmor a graciozna balerina Irina Ablicova, koja je plesala ulogu prpošne Ciganke Esmeralde, bešumno se iskrala s pozornice, posjetitelji u raskošnim toaletama šutke su se uputili na pauzu. Predsjednički bračni par, pak, šutke se uputio u opuštajuću šetnju po foajeu i dok su tako s noge na nogu, zaokupljeni vlastitim mislima, šetkali hodnikom, naletjeli se ‘posve slučajno’ na novinarku TV postaje Rusija 24. Takvu ‘priliku’ mlada TV nada nije propustila.

‘Sviđa mi se balet. Zbilja uživamo’, počeo je Vladimir Putin dok je supruga Ljudmila stajala sa strane i odsutno šarala pogledom po predvorju. Situacija je bacala na nelagodu. I onda je uslijedilo posve neočekivano i sočno pitanje: ‘Dugo vas nismo vidjeli zajedno, funkcionira li vaš brak?’ Na to posve neuobičajeno pitanje za ruske prilike došao je još neočekivaniji odgovor. Ruski predsjednik nije se dao smesti, nego je istim tonom nastavio: ‘Naš je brak završen. To je zajednička odluka. Svatko ima svoj život’. Ljudmila se pak, čim je suprug završio, ustreptalo nadovezala: ‘Slažem se s Vladimirom Vladimirovičem. To je zbilja naša zajednička odluka. Kćeri su već velike. A mi se praktički ne viđamo’. ‘Ljudmila Aleksandrovna i ja ostat ćemo zauvijek dobri prijatelji’, završio je taj ‘improvizirani’ razgovor Putin nakon čega su se dostojanstveno udaljili jer je reski zvuk zvona najavio početak drugog čina. I to je bilo to. Čulo se diskretno uštimavanje orkestra, teška zavjesa polako se počela razmicati, a svjetla gasiti.

Iako je ‘baletna rastava’ Vladimira Putina postala top-vijest u svijetu, Rusi su to primili prilično ravnodušno, kao što ih i sve ove godine Ljudmilina izgnanstva i nepojavljivanja nisu pretjerano zanimala. Svi ruski kanali zabilježili su pojedinost da je predsjednik na ‘Esmeraldu’ došao s vjenčanim prstenom na ruci, a izašao bez njega. Ljudmila je na balet stigla kao carica, a izašla kao raspuštenica.

Nedodirljiva tema

Iako je tema raspada braka takvog vladara intrigantna, domaća je javnost uglavnom sve primila ravnodušno. Ruse ne zanima previše privatni život njihovih poglavara jer je to tradicionalno što zabranjena, što nedodirljiva tema. No, uoči 30. godišnjice braka (vjenčali su se 28. srpnja 1983.) Putinovi su se razišli, i to kao prvi vladarski par nakon što se ruski car Petar Veliki prije točno 316 godina otarasio svoje prve supruge. Petar I. je 1697. svoju prvu ženu Jevdokiju Lopuhinu, koju je oženio na nagovor svoje majke, poslao, kako je to tada bilo uobičajeno, u Suzdaljsko-pokrovski manastir. Poslije se oženio sluškinjom Martom Skavronskom koja je postala carica Katarina I. Njegovi kasniji carski, boljševički i demokratski nasljednici na tronu, sve do Putina, nisu se razvodili.

No, u ruskoj tradiciji se prve dame nikad nisu previše isticale, niti su zanimale javnost. One su poput duhova, kao kakav neželjeni, ali potrebni teret koji vođe deklarira kao odgovorne ‘muže’. Takve su bile i raskošne carice i zdepaste narodske drugarice partijskih vođa, pa i sada gospođe predsjednikovice.

Ljudmila se uklapala u stereotip supruga ruskih vođa koje su u zapećku: nije se isticala niti nametala, a bila je zgodna, dobra majka, obrazovana i vjernica.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:12