FRANCUSKA

Chiracu sude zbog ‘slučaja Buljubašić’

Tužiteljstvo je istraživalo 481 slučaj lažnih ugovora, a otkrilo da je potpisan 21 takav ugovor
 AFP

PARIZ - HDZ će ipak malo odahnuti: ima slučajeva Rade Buljubašića i drugdje, ne samo u njih. Buljubašić je bivši član HDZ-a iz Australije koji se na poziv bivšeg premijera Ive Sanadera vratio u Hrvatsku, dobio je posao u HEP-u, ali se ondje nije pojavljivao, već je radno vrijeme provodio u srednišnjici stranke. No, ključna je razlika što je u ovom drugom slučaju pravosuđe istjeralo cijelu priču do suda na kojem će se morati pojaviti nitko drugi nego bivši francuski predsjednik Jacques Chirac.

Ide na sud

Naime, Chirac je od 1977. do 1995. bio gradonačelnik Pariza. I tada je u gradskoj upravi zaposlio 21 osobu koje tamo zapravo nisu radile.

Oni su svaki dan na posao dolazili u stranku i ondje odrađivali plaću koju im je davala pariška gradska vlast. Ova je vijest zatekla Chiraca na odmoru u Maroku, a iz ureda 76-godišnjeg bivšeg predsjednika su poručili da je on “odlučan da na sudu dokaže kako niti jedan od tih poslova nije bio lažan”. Ured je u priopćenju istaknuo kako “Chirac nije iznad zakona” te da “je odgovoran pravosudnom sustavu kao i bilo tko drugi”.

Istraživali skandale

Tužiteljstvo je istraživalo 481 slučaj mogućih lažnih ugovora, a otkrilo je 21 takav.

Riječ je o ozbiljnom udarcu za bivšeg predsjednika koji je prvi put izabran 1995., a zatim drugi put 2002., iako je već tada bio ozbiljno nagrizen nizom skandala koji su potresali njegovu vladu, ured, ali i njega osobno. Cijelo vrijeme njegova drugog predsjedničkog mandata tužiteljstvo je istraživalo sve te skandale, a Chirac se skrivao iza imuniteta. Upravo zbog toga je i spekulirao s mogućom novom kandidaturom za predsjednika, ali je odustao pa je u predsjedničku palaču uselio Sarkozy.

Prema istraživanju javnog mnijenja Chirac, koji se umirovio, najpopularniji je političar u Francuskoj. U slučaju da ga osude prijeti mu do 10 godina zatvora.





Svaki dan ‘pojeo’ 600 eura

U nizu afera i optužbi koje su pratile karijeru Jacquesa Chiraca, jedna od najbizarnijih je svakako ona o potrošnji za hranu. Jacques i njegova supruga Bernadette su u posljednjih osam godina na čelu Pariza potrošili na hranu i piće 2 milijuna eura - u tu svotu nisu uključeni službeni obroci. Preračunato, to bi značilo 684 eura dnevno, pri čemu se ističe 60 eura dnevno koliko se trošilo na “biljni čaj”. Istraga koju je proveo kasniji gradonačelnik Delanoe, nije dala rezultata. Kad je riječ o 12 godina u Elizejskoj palači, u tom je razdoblju proračun skočio 800 posto. Kao jedan od primjera se navodi trošak od 480.000 eura za vrtnu zabavu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:34