SJEME ZLA U KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI

CEPIDLAKE: SELO STRAVE I UŽASA 'Milan je godinama silovao bakicu (72), a drugi susjed vezao je ženu lancima u svinjcu i tjerao da jede kukuruz'

Mještani Cepidlaka, pitoresnog brdskog sela u općini Sveti Ivan Žabno kod Križevaca, strahuju od svojih starijih susjeda iz predjela kojeg su prozvali 'Kineksa četvrt'
 Nikola Wolf/Podravski list

Mještani Cepidlaka, pitoresknoga brdskog mjestašca u općini Sveti Ivan Žabno nedaleko od Križevaca, iskoristili su toplo sunčano poslijepodne ovoga petka i izašli u polja i voćnjake kako bi obavili prve proljetne radove.

Sa svih se strana mogao čuti zvuk traktora, ptice su cvrkutale, mačke i psi jurili cestom, a iz jednog dvorišta u samom središtu mjesta razigrana djeca galamila su i natjeravala loptu. Rekli bismo, sasvim uobičajen dan na selu. I bio je, sve dok se Cepidlakom nije proširila vijest da "neka" novinarska ekipa istražuje priču o njihovu sumještaninu Milanu Komljenoviću (58), nedavno osuđenom za dugogodišnje silovanje svoje 25 godina starije susjede D. H.

Milan Komljenović, već dulje vrijeme razvedeni otac troje djece i umirovljeni sudionik Domovinskog rata, morat će odležati 18 mjeseci u zatvoru jer je od 2002. do 2007. godine više puta silio svoju prvu susjedu na spolni odnos. Suđenje je trajalo devet godina, a osuđujuću presudu Županijskoga suda u Varaždinu tek iz četvrtog pokušaja potvrdio je Vrhovni sud. Prije toga je čak tri puta poništavao oslobađajuće presude s koprivničkog suda i nalagao nova suđenja.

Osuđeni silovatelj

Mještanka Cepidlaka koju smo zatekli u rezidbi voćaka rekla nam je kako je tek površno poznavala osuđenog silovatelja. Navodi kako je od susjeda čula da je Milan Komljenović sve donedavno boravio na kutinskom području. Tamo je, priča se po selu, bio kod neke žene s kojom je također održavao vezu. U dom svojih roditelja u Cepidlaku vratio se lani za božićne blagdane.

- Bili smo u kući kad smo čuli da netko kuca. Otvorila sam vrata i ugledala ga kako stoji na pragu. Pitala sam ga što tu radi. Samo je rekao: 'Bok, susjeda, daj mi nešto hrane, gladan sam' - priča naša sugovornica i dodaje da mu se odlučila smilovati zapakiravši mu nešto mesa i otpravivši ga kući.

Prstom je uprla prema drugom dijelu sela na susjednom brijegu, pokazala nedovršenu katnicu te kazala kako je upravo to Milanova kuća.

- Pazite, taj dio Cepidlaka nije baš najsigurniji. Ne zovemo ga bez veze 'Kineska četvrt'. Svako malo neki problemi - ističe mještanka i podsjeća da je jedan od seljana prije godinu i pol lancima vezao suprugu u svinjcu i maltretirao je. Njegov je pak susjed, dodaje, prije nekoliko godina hodao po mjestu i iz čista mira palio drvene bandere.

Uistinu, slučaj vezanja žene lancima šokirao je u listopadu 2014. ne samo taj dio Koprivničko-križevačke županije, nego i cijelu Hrvatsku. Tog su 60-godišnjaka uhitili policajci nakon što ga je susjed prijavio da zlostavlja 16 godina mlađu suprugu. Tako vezanu navodno ju je tjerao da s poda, poput svinje, jede kukuruz. Obiteljsko nasilje, otkrilo se, trajalo je dugi niz godina. Kaznenu prijavu na kraju je zaradio i sin zlostavljane žene koji se nije mogao pomiriti s činjenicom da mu je oca privela policija. Počeo je vrijeđati majku i ozlijedio ju je bacivši na nju klip kukuruza.

No, mišljenje mještana o silovatelju Milanu Bosancu, kako ga zovu zbog podrijetla, prilično je podijeljeno. Jedni vjeruju da je priča o silovanju prenapuhana i da je dobar čovjek, a drugi su jedva dočekali da ga sud kazni. U svakom slučaju, sada mogu odahnuti jer su po Milana prošli ponedjeljak došli policajci i odveli ga u zatvorsku bolnicu na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu. Barem tako tvrde njegovi prvi susjedi koji su ga posljednji vidjeli.

Osuđeni silovatelj Milan Komljenović zvani Bosanac tijekom suđenja, sin Marinko (desno) (Foto: Nikola Wolf/Podravski list)

Milan je, doznajemo, imao velike probleme s alkoholom, pio je svakakve tablete zbog PTSP-a i često je mijenjao raspoloženje. Da je riječ o psihički labilnoj osobi, potvrdili su i sudski vještaci tijekom suđenja.

'Nije ga trebala prijaviti'

Pogledi mještana u "Kineskoj četvrti" Cepidlaka, upereni prema nama, dali su naslutiti kako se vijest o znatiželjnim novinarima već proširila. U jednom dvorištu zatekli smo mlađeg muškarca koji nam je rekao da je dobro poznavao Milana Komljenovića. Jedno su vrijeme zajedno radili na moru.

- Bio je jako dobar radnik, varilac po struci. Nikad s njim nisam imao nikakvih problema - ustvrdio je i dodao da ne zna što bi rekao o slučaju silovanja, samo mu se čini da je sve to na kraju prenapuhano.

- Možda ga nije trebalo niti prijaviti. U selu se znalo da njih dvoje održavaju nekakvu vezu, kakva god bila. Mislim da se mnogo tu dodalo i sad je ispalo tako kako je ispalo - smatra taj stanovnik Cepidlaka koji potvrđuje da je dulje vrijeme Milan živio u Zagrebu, a u Cepidlak je dolazio samo u posjet roditeljima.

Milan i nesretna starica bili su prvi susjedi. Silovanja su se odvijala najčešće kod njega, a ponekad i u njezinoj maloj i trošnoj kućici. Događalo se to kad je živjela sa suprugom i sinom, a kasnije samo sa sinom i uglavnom kada je bila sama. Njezin sin i dandanas živi u toj istoj kućici bez struje i vode, skrivenoj obraslom travom i šikarom. Tijekom suđenja se ispostavilo da je znao za to da se Milan i njegova majka zatvaraju u sobu, no pitanje spolnog odnosa, dobrovoljnog ili nasilnog, nikada nije povlačio.

Čovjek vidno umorna lica i neobrijan u ustima je držao napola popušenu cigaretu. Usporenim korakom krenuo je prema nama.

- Dobar dan - pozdravili smo u nadi da ćemo uspjeti s njim nakratko popričati.

- Dobar dan. Tko ste vi? - upitao nas je, sumnjičavo nas gledajući ispod oka.

Sva zlodjela

Nakon što smo se predstavili i pitali je li zadovoljan što je nasilnik osuđen, Marinko, kako nam se predstavio, odgovorio je kako o susjedu Milanu Komljenoviću jednostavno više ne želi razmišljati.

- To je iza mene. Pokušavam zaboraviti sva njegova zlodjela. Mama je sada u udomiteljskoj obitelji i, koliko čujem, dobro je. Vidio sam Milana nedavno, ali ne razgovaramo. Ma, ne želim više niti čuti za njega - ističe Marinko.

Marinko, sin silovane starice, prekinuo je, kaže, sve odnose sa susjedom Milanom (Foto: Nikola Wolf/Podravski list)

Iako se u medijima pisalo da ima invaliditet, on nam otkriva da to nije istina. Tek da je svojedobno doživio tešku nesreću, no danas više ne prima ni kune socijalne pomoći. Jedno je vrijeme na to imao pravo, no nekome se zamjerio pa ga je prijavio da ne zadovoljava uvjete i država mu je to ukinula.

- Snalazim se nekako. Pomognem ljudima za hranu i cigarete. Volim i znam raditi. Najviše u šumi s drvima, ako ih treba prevesti ili cijepati.

Marinko H., doznajemo u selu, jedno je vrijeme proveo u udomiteljstvu s majkom, no nije mu se svidjela dnevna rutina pa se vratio kući.

- Tamo je imao čisto, ispeglano, fino se hranio i nije imao brige. Očito mu nije godila satnica i činjenica da mora živjeti po pravilima - rekao nam je jedan od mještana Cepidlaka kojega smo susreli na odlasku od Marinka.

Otkrio nam je i gdje živi Zdenka Rumenjak koja je, kako kaže, jedina imala hrabrosti prijaviti silovatelja. Njegova hrabra sumještanka otvorila nam je vrata i priznala da je sve krenulo nakon njezine prijave.

- Susjeda D. H., uplašena, krvava i s potrganom odjećom, na Novu godinu 2002. utrčala mi je u kuću i rekla da ju je prebio. Nisam dvojila, nego sam ga odmah prijavila - rekla je Zdenka Rumenjak koja je sumnjala da njih dvoje već dulje vrijeme održavaju seksualne odnose, a to je ispričala i tijekom suđenja.

Sretna je što je pravosudna trakavica prošla, ali nije zadovoljna kaznom.

Povijest sukoba

- Nisam čitala novine, ali čujem da mu je zatvorska kazna smanjena na samo 18 mjeseci. Pa, to je strašno. U svakom slučaju, bilo je već vrijeme da to završi. Ne mogu niti izbrojati koliko sam puta morala ići na sud tijekom tog desetogodišnjeg postupka - ističe Zdenka.

Mještanka Cepidlaka Zdenka Rumenjak koja je prijavila silovanje (Foto: Nikola Wolf/Podravski list)

Povijest sukoba nje i Milana mnogo je stariji. Priča nam kako je on dijelom kriv što ona danas više nema supruga. Stradao je prije 15-ak godina nakon što se, tvrdi Zdenka, napio upravo s Milanom Komljenovićem.

- Pao je s ljestava i poginuo - objašnjava Zdenka i dodaje da u prilog Milanu govore samo oni koji su s njim svih ovih godina pili i šurovali.

O staričinu sinu Marinku ima dobro mišljenje. Često, kaže, navrati i pomogne joj u kućanskim i vanjskim poslovima jer živi sama.

- Kad je kod mene, ne pije. Evo, gledajte, na stolu mu je ostao neispijeni sok. Bio je ovdje, najeo se, a ispekla sam mu i palačinke - priča Zdenka.

Milan Komljenović je tijekom suđenja priznao da je bio u vezi s D. H., no branio se da su spolni odnosi bili dobrovoljni. Čak je rekao da je prvi put s njom spavao potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća kada je bio u JNA.

- Sušili smo sijeno pa sam je malo dirao po stražnjici. Ona mi je uzvratila i nakon toga smo imali snošaj. Spolne odnose, dobrovoljne, održavali smo sljedećih 30 godina - tvrdio je na sudu Milan Komljenović i rekao kako joj je povremeno nakon seksa znao davati novac.

Tužna životna priča

Mještani s kojima smo razgovarali uglavnom nisu bili pričljivi o tome je li se znalo za vezu Milana i susjede. Sudska presuda potvrdila je kako ne samo da ju je silovao, nego joj je i konstantno prijetio zbog čega se plašila i često mu se podavala. Jedna od mještanki kaže da je Milan povremeno znao navraćati do nje na kavu i cigarete. S njim niti jednom nije imala problema.

- Pitate me što mislim je li je uistinu silovao? Pa, izgleda da jest. No, ja na njega nemam zamjerku - ističe ta stanovnica Cepidlaka koja, kako kaže, nije mogla vjerovati kad je vidjela u novinama što mu se pripisuje.

D. H., danas 83-godišnja starica, ovu tužnu životnu priču ostavila je iza sebe. Iz razgovora s mještanima doznajemo da je sretna što je pravda pobijedila. Pokušali smo razgovarati s njom kako bismo iz prve ruke čuli je li zadovoljna kaznom, ali udomiteljica nam je ljubazno poručila kako njezina štićenica nije raspoložena za razgovor o toj temi te kako se trenutačno odmara.

- Vidjela sam u novinama što se pisalo o tom slučaju. Neću vam ništa reći, osim toga da su žene uvijek u pravu. Zapamtite to. Uvijek - rekla je udomiteljica i ispratila nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:30