HISTERIJA U BRITANIJI

Cameron je upravo počinio financijsko samoubojstvo, a narod mu plješće

U jednakoj mjeri u kojoj je City u istočnom dijelu grada financijsko središte Londona, Chelsea na jugozapadu jest njegovo stvarno središte novca. Onog koje se može vidjeti na čistim pločnicima, omirisati u privatnim vrtovima, pronaći u fasadama boje vanilije i izlozima luksuznih trgovina.

U kući sakrivenoj u uličici u obliku polumjeseca, u tijeku je Božićna zabava. Tema rasprave među gospodom uzvanicima je politika. To i ne čudi; prošlo je samo nekoliko dana otkad je Cameron rekao svoje “Ne!” Europi. “Branio sam interese Britanije i za to se neću ispričavati!”, tada je rekao Cameron, besprijekornim naglaskom “dečka s Etona” i oštrinom nekoga tko to zaista i misli. “Učinio je pravu stvar. Ovo je prava pobjeda nad tim budalama koje ne znaju što rade!”, komentira Anthony Fane, trgovac luksuznim nekretninama iz Londona. “Europa ne može opstati jer je opterećena prošlošću. Francuzi i Nijemci ne mogu dočekati da pokažu svoju netrpeljivost prema nama. Kombinacija opsjednutosti prošlošću i razlika u mentalitetu recept je za sigurnu propast”, rekao je. Njegovo mišljenje je da je Europa “brod u plamenu, čije je potonuće neizbježno”. S njime se slaže i John Brinkley, vlasnik lanca restorana u Londonu. “Svi su nas zakoni, koje smo morali donijeti zbog EU, oštetili. Njihov cilj je potaknuti djelatnike da rade manje, a zahtijevaju više. U ovoj zemlji osamdeset posto zakona doneseno je zbog nerazumnih zahtjeva Europe, i zbog toga poduzetnici ispaštaju. Tome moramo stati na kraj!”, istaknuo je John.

Antieuropski sentiment

Iako je opće prihvaćeno mišljenje u Britaniji da je Bruxelles preuzeo ulogu supervizora, prava je istina da je samo jedna polovina zakona “nametnuta” članstvom u Europskoj Uniji. No, antieuropski sentiment ovih je dana izraženiji nego inače. Pogotovo u mjestima u kojima još uvijek diše nasljeđe onih pri vrhu klasnog sustava Britanije.

Niže, uz rijeku, gdje se “kraljevska” oblast Kensington and Chelsea pretvara u City of Westminster, nalazi se parlament, u kojem se sastajem sa zastupnikom u parlamentu iz redova vladajuće koalicije, konzervativcem Nigelom Adamsom. Jedan je od onih koji Cameronov prošlotjedni nastup u Bruxellesu smatraju nacionalnim trijumfom. “Nema sumnje da je učinio ispravnu stvar za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ono što pokušava nametnuti eurozona je uvreda za nas”, kaže Adams. Britanci su ljutito promatrali kako se središte moći seli u Bruxelles i vrijeme je da se tome stane na kraj, smatra. “Mi vjerujemo u Europsku Uniju, ali ne vjerujemo u euro. Nikada nismo, i nikada nećemo”, dodao je. Kada ga pitam o “posebnom” odnosu Britanije s Europom, koji vidno iritira ostale članice, a poglavito Francusku, Adams odgovara da je Britanija u startu bila “obmanjena” glede pitanja članstva u EU. “Naša jedina želja bila je pridružiti se ekonomskoj uniji. Posljednji put kada se ovaj narod izjašnjavao o članstvu, bilo je 1975., kada se radilo o ekonomskoj uniji koja je neupitno zvučala kao dobra ideja. Postupno je trgovinska veza postala skup i birokratski utjecaj na našu svakodnevicu”, tvrdi Adams.

Posljednjih tjedana iznova se pokreće pitanje ponovnog izjašnjavanja javnosti o odnosu Britanije s Europskom Unijom. Prema anketama, čak 66% Britanaca želi referendum. Ankete koje su tijekom tjedna provele vladine agencije i mediji, pokazuju i iznenađujuće veliku podršku Cameronu. Samo dva tjedna nakon najave novih rezova i pesimistične prognoze Jesenskog izvještaja, zbog kojih je gotovo dva milijuna Britanaca sudjelovalo u ljutitom štrajku, David Cameron popularniji je nego ikada do sada.

Samo 19% ispitanih izjasnilo se protiv Cameronova veta, a gotovo 60% za. Činjenica da je Cameron dobrovoljno potpisao “izolaciju” Britanije zbog zaštite financijskog središta The City, prošla je neočekivano mirno. Velški političar Elfyn Llwyd komentirao je da postoji 90.000 četvornih milja u Ujedinjenom Kraljevstvu, a David Cameron misli samo na jednu. One Square Mile - Jedna četvorna milja nadimak je, naime, za City, financijsko središte Londona koje posljednjih godina izaziva bijes diljem svijeta. I danas se može naći nekoliko najupornijih šatora, tragova nedavnog prosvjeda protiv banaka i ekonomskog poretka. No, činjenica da je zbog Cityja “žrtvovao” dobre odnose s Europom, nisu odjeknule nezadovoljstvom kako se predviđalo.

U sjeni šatora

Neočekivano je da je najveće negodovanje zbog Cameronove odluke prisutno upravo u Cityju, koji je on nastojao zaštititi. “U Cityju vlada zdrav razum, a ne emocije”, u razgovoru za Jutarnji list navodi Jesse Schulman, investicijski analitičar. Smatra da je “emocionalna histerija” Britancima pomutila razum. “Svi uživaju u činjenici da se Britanija suprotstavila Europi, da je pokazala zube Francuzima. Camerona se dočekuje kao generala nankon povratka iz pobjedničke bitke. No, činjenica je da ne trebaš biti financijski genij da bi shvatio kako odnos 26:1 pokazuje da nešto nije u redu”, kaže Schulman. Osjećaj koji je ovog tjedna vladao Cityjem sažima u jednu riječ: zbunjenost. “Nitko ne misli da je dobra ideja biti izoliran, a upravo izolacija jest ono što nam prijeti. U Cityju vlada strah da će se Europa osvetiti. Jasno je da želimo ostati financijsko središte Europe, ali nije jasno kako će to biti moguće sada kada je Cameron Europi zabio nož u leđa.

Diplomatski debakl

Schulman ipak priznaje da među svojim klijentima - investitorima nerijetko nailazi na riječi podrške za Cameronovu odluku. “Čak i neki vrlo sofisticirani poslovni ljudi ne razmišljaju dovoljno o posljedicama koje bi izdvajanje Britanije moglo imati na City. Čini se da državom trenutačno dominiraju emocije i nacionalizam”, zaključio je. Iako se nalazimo u bezosjećajnom Cityju, s bujicom emocija svoje raspoloženje komentira jedan od “hedge fund” velikana londonskog Cityja koji je želio ostati anoniman.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:59