AMBICIJE GLUMCA

BIVŠI BATMAN ŽELI OBAMINU FOTELJU Clooney se ženi u rujnu a onda kreće u pohod na Bijelu kuću

Provalu oduševljenja u Demokratskoj stranci izazvala je neslužbena najava da će se još uvijek najpoželjniji neženja na svijetu, nakon vjenčanja za pravnicu Amal Alamuddin, kandidirati za predsjedničkog kandidata. Politički promatrači procjenjuju da bi Hollywood konačno mogao dati za predsjednika SAD-a prvu zbiljsku zvijezdu, jer je Ronald Reagan na filmu ipak bio samo epizodni glumac

Odnos ove dvojice slavnih glumaca prema istom kipiću vjerojatno zrcali javnu prezentaciju u SAD-u u rasponu od protekla četiri desetljeća. Ona uključuje politički angažman i humanitarni rad.

Politički promatrači procjenjuju da bi Hollywood konačno mogao dati za predsjednika prvu zbiljsku zvijezdu, posebice stoga što je bivši kalifornijski guverner Schwarzenegger izgubio političke ambicije, barem za neposredno predstojeće izbore. Oni još pamte legendarnog predsjednika, i bivšeg holivudskog epizodista Ronalda Reagana, koji je skovao frazu “carstvo zla” za SSSR i ostao zabilježen po svom “zaboravljanju teksta”, odnosno ignoriranju protokola. Pritom zaboravljaju da Clooneyjevu kandidaturu zasad ističu jedino njegovi prijatelji, dok sam mudro šuti. Tko zna, možda ih je poslao da testiraju medijski teren.

Ti neimenovani prijatelji tvrde kako je glumčeva ljubavna veza s Amal Alamuddin (36), londonskom pravnicom libanonskog podrijetla, dala krila njegovim političkim ambicijama. Clooney će se nakon vjenčanja u rujnu upustiti u ozbiljnije političke vode. “George ima velike ambicije i namjerava se uskoro ubaciti u politiku”, izjavio je jedan od njegovih prijatelja. A to što se gospođica Alamuddin specijalizirala za ljudska prava, i što je politički aktivna, svakako pridonosi glumčevim ambicijama. Clooney bi se želio još više baviti humanitarnim radom no ranije, u čemu mu pomaže nova djevojka. Kako ona za javnost nerado govori, o njoj zbore njene parnice. Među ostalim, zastupala je Juliana Assangea, utemeljitelja Wikileaksa - čiji je proces još u tijeku. I Juliju Timošenko. Treba li reći, uopće, da se pravnica u tzv. najboljim godinama prihvatila spomenutih parnica s iskrenim uvjerenjem u ispravnost svojih klijenata?

Jednom riječi, bivši se Batman nada postati vodećim dijelom izborne kampanje Demokratske stranke na idućim predsjedničkim izborima, 2016. te procjenjuje da dobiva dodatne bodove za vjerodostojnost te političke nakane s gospođicom Alamuddin pored sebe. Njegove sjedine i njena vrana kosa tvore par koji obećava.

Prije samo dvije godine, dok je podupirao Obamin reizbor, Clooney je odbacivao mogućnost svoje kandidature. “Ne zanima me politika”, odgovarao je novinarima. Jednom je čak dodao: “Sada je u Ovalnom uredu čovjek koji je pametniji od svih drugih”. Dakako, Barack Obama još uvijek sjedi u tzv. najmoćnijem uredu svijeta, no njegov se mandat približava kraju. Što će biti poslije? Tko zna, demokrati bi mogli sklopiti politički par od Hillary Clinton i Georgea Clooneyja, no ostaje otvoreno pitanje: bi li s takvim parom ponovili uspjeh prvog predsjednika crne boje kože, i zadržali vlast u Bijeloj kući?

Bilo kako bilo, Clooney ili “posljednja filmska zvijezda”, kako ga je nazvao tjednik Time na jednoj naslovnici, postao je glumcem silom, ili slijedom, obiteljskih prilika. A borac za ljudska prava, točnije bijeli aktivist koji se tuče za slobodu crnog čovjeka u “dalekoj” Africi, postao je vlastitim izborom. Drugim riječima, iskoristio je kapital filmske slave kako bi se založio za slobodu pojedinca, i za njegovo pravo na dostojanstveni život. Je li to premali ulog za njegovu veliku ambiciju, ili ipak važan korak na putu do njenog ostvarenja, tek će se vidjeti.

George Timothy Clooney rastao je pod reflektorima industrije zabave ili “entertainmenta”. Ona objedinjuje voditelja TV vijesti i TV osobnost kakva je njegov otac Nick, i dugovječnu pjevačicu i glumicu Rosemary Clooney, njegovu tetu. Walter Cronkite, s jedne, kao i Dolly Parton ili Willie Nelson, s druge strane, bili su za njega i stariju sestru Adu kućna imena, vrlo često poznanici. Dio njegova sazrijevanja bila je i slava najbližih mu srodnika. Moćni političari i slavna lica Hollywooda večerala su u njegovu domu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:28