NEDJELJNI NA LICU MJESTA

'Bio je pokajnik protiv HRVATSKE kladioničarske MAFIJE, mislimo da su ga oni LIKVIDIRALI!'

Ogrlica je bila jedini trag. Starim je vodotokom Rajne poluraspadnuto tijelo nepoznatog muškarca plutalo danima, a onda su ga sasvim slučajno, prije sedam dana, primijetili prolaznici.

Prizor je bio jeziv, a lice muškarca neprepoznatljivo.

Istražitelji su tada s leša skinuli ogrlicu s privjeskom.

- Volim te! Tamara - pisalo je na njemu.

Dva su tjedna policajci helikopterima i s policijskim psima neprekidno češljali močvarni teren uz švicarsko-austrijsku granicu u potrazi za Marijem Bigonijem, 27-godišnjim nogometašem koji je nestao usred noći, 8.l istopada, nakon provoda u obližnjem kineskom restoranu. Da nije bilo slučajnih prolaznika i ogrlice koju mu je poklonila djevojka, možda se nikad ne bi saznalo što se s njim dogodilo.

Ovako je patolog već narednog dana potvrdio: Mario Bigoni je poginuo u rijeci.

Za sve koji su ga poznavali i voljeli, ostalo je samo jedno pitanje.

Kako je Mario umro?

- Bio je dobar prijatelj, dobar trener, dobar kolega. Najgore od svega, preminuo je dobar čovjek, rekao je za Jutarnji njegov prijatelj.

- Pun života i humora, Mario nam je uljepšavao svaki dan - dodao je.

Točan uzrok smrti

Misterij Bigonijeve smrti postao je veći kada se ispostavilo da je bio svjedok pokajnik u sudskom procesu protiv europske kladioničarske mafije.

Operacija namještanja utakmica diljem čitavog kontinenta, možda i najveća u povijesti Uefe, vođena je iz berlinske špelunke, kavane King, koju su vodili Hrvati, braća Ante, Milan i Filip Šapina, koji su bili u centru istrage u Njemačkoj.

I prije nego što je uopće službeno potvrđeno da je tijelo izvučeno iz Rajne doista Bigonijevo, švicarski su se mediji raspisali o mafijaškoj likvidaciji.

Točnije - da ga je likvidirala hrvatska kladioničarska mafija.

Nakon suspenzije u FC Gossau, Bigoni je volontirao kao trener juniora

Međutim, švicarska policija, čini se, sumnja na sasvim drugačiji scenarij. Još uvijek nisu odbačene teorije da je Bigoni u rijeku pao slučajno ili da se možda htio ubiti. Ako je ubijen, onda su prvi osumnjičeni, zasad neslužbeno, prijatelji u čijem je društvu bio te večeri.

- Još uvijek čekamo da patolog odredi točan uzrok smrti. Do tada možemo samo tugovati - rekao je njegov prijatelj.

Neobična priča o Bigonijevom životu i smrti počela je u ljeto 2009. godine, kada ga je na neodređeno vrijeme zbog sudjelovanja u namještanju utakmica suspendirao švicarski nogometni savez.

Sumnjiva je bila utakmica koju je njegov FC Gossau izgubio od Locarna sa 4:0. Bigoniju je navodno prišao jedan od suigrača.

- Slušaj, želiš zaraditi nekakav novac? - pitao ga je.

Nakon poraza Bigoni je klupskom predsjedniku priznao da su mu prišli suigrači i nudili mu mito, ali nejasnim ostaje jer li on na to pristao. To nije otkrio ni predsjedniku, ali na kraju je suspenzija dostigla i njega i njegove suigrače, Darka Damjanovića i Marca Lutlofa.

Međutim, Bigonijeva sestra Antonella tvrdi da Marco nije pristao na 20 tisuća eura vrijednu ponudu.

- Bio je nevin. Bila sam tamo na stadionu, gledala sam ga. Igrao je briljantno -izjavila je nakon smrti za švicarske medije, dodajući kako joj se povjerio da je suspenzija najgora stvar koja mu se u životu dogodila.

- Najveća želja bila mu je da se na kraju dokaže kako je nevin - dodala je.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:39