ISKRENA ISPOVIJEST

BERNIE O KRAHU BRAKA ‘Naš odnos je načet kada je Slavica stalno izlazila s Naomi Campbell koja je pila i šmrkala kokain’

Bernie i Slavica došli su u Hrvatsku, gdje ih je primio i tadašnji predsjednik Mesić, u vrijeme kada se ona stalno družila s Naomi Campbell, a on je bio uvjeren da manekenka loše utječe na njegovu ženu, pa se potrudio razdvojiti ih

Nakon što je Guy Newey, sudac Londonskog visokog suda, oslobodio Bernie Ecclestone za optužbe da je pronevjerio 140 milijuna funti, veliki gazda Formule 1 ipak nije imao razloga za pretjerano zadovoljstvo. Sudac je, naime, objasnio kako je oslobodio Ecclestonea jer je utvrdio da njemačka banka Bayern LB nije oštećena niti je izgubila novac zbog njegovih postupka, ali je u završnoj riječi istakao kako nema nikakve sumnje da je Bernie Ecclestone podmitio njemačkog bankara Gerharda Gribkowskog s 50 milijuna dolara te da ga zbog toga tijekom procesa nije tretirao kao vjerodostojnog svjedoka kojemu se može vjerovati. Takva konstatacija engleskog suca mogla bi se pokazati fatalnom za Bernie Ecclestonea na skorom suđenju u Njemačkoj gdje ga upravo optužuju za korupciju i davanje mita.

Međutim Bernie Ecclestone je u kratkom komentaru pokazao da je sačuvao hladnokrvnost te nije odavao dojam zabrinutog čovjeka.

Englesko-hrvatski klan

“Ja sam apsolutno, sto posto, relaksiran, i na njemačkom sudu biti ću oslobođen jer ću dokazati da nisam krivac, nego žrtva ucjene bankara koji je od mene zahtijevao novac”.

Tako se ponovno jedan član englesko hrvatskog klana Ecclestone našao u središtu zanimanja svjetskih medija. Do sada su se, naime, Ecclestoneovi, otac Bernie, majka Slavica, te kćeri Tamara i Petra u ciklusima izmjenjivali na vodećim pozicijama u trač medijima i rubrikama. Objavljeno je tisuće napisa u kojima su se opisivale ljubavne i bračne drame Bernieja i Slavice, ali i Tamare i Petre te njihova nevjerojatna rastrošnost i raskalašenost. Neko vrijeme svijet je zabavljao razvod Bernieja i Slavice koji je proglašen jednim od najskupljih u povijesti jer je između bivših supružnika valjalo podijeliti imetak od oko 2,5 milijarde funti. Potom su uslijedile tri obiteljske svadbe, jedna spektakularnija od druge. Najprije se 81-godišnji Bernie, u svojoj vili u Gstaadu u Švicarskoj, vrijednoj 26 milijuna eura, oženio za stručnjakinju za marketing, 35-godišnju Brazilku Fabianu Flosi. Nakon što se javno hvalila nevjerojatnim bogatstvom, slikala gola za Playoboy te preživjela dramatične ljubavne brodolome, jedan bivši dečko napisao je memoare u kojima je opisao kako Slavica tuče Bernieja, a dvojica njenih zaručnika završila su u zatvoru zbog kriminala, Tamara Ecclestone, koju se procjenjuje na nekoliko stotina milijuna funti, napokon se uspjela udati. Na raskošnu svadbu su potrošeni novi milijuni dolara. Petra je priredila još spektakularniji svadbu, na kojoj su u rimskoj vili nastupali slavni glazbenici Eric Clapton, David Guetta, Andrea Bocielli te Londonski filharmonijski orkestar. Otac je Tamari kupio kuću za 45 milijuna funti, a Petri kuću s podzemnim bazenom i fitness centrom. I kada se pomislilo kako je obitelj Ecclestone napokon prošla medijski zenit, posljednjih tjedana u prvi plan opet je izbio otac obitelji. Najprije se na tržištu pojavila mega monografija službenog naziva “The Oficial Formula 1 Opus”, koja obrađuje povijest jednog od najskupljih sportova svijeta, a središnja ličnost knjige je upravo Bernie Ecclestone. I zbog toga knjiga nosi neslužbeni naziv “The Bernie”. Taj papirnati monstrum težak je 35 kilograma, ima 850 stranica i 1200 fotografija, a stvarao se punih pet godina. Specijalni primjerak te knjige prodan je na aukciji u Abu Dhabiju za milijun funti.

Kada su Karla Fowlera, predsjednika uprave Opus media koji je izdao tu monografiju, upitali nije li to ipak preveliki novac za jednu knjigu, on je objasnio da se s njom kupuje carte blanche za ulazak na svaku utrku Formule 1 i uživanje u svemu što takve utrke pružaju. “A to je sloboda koja se, generalno govoreći, jednostavno ne može kupiti”. Klasično izdanje je otiskano u 1500 primjeraka i prodaje se za 2000 funti, a limitirano izdanje s naslovnicom od svile otisnuto je u 100 primjeraka, potpisali su ga Bernie i 22 prvaka Formule, a taj užitak stoji 20.000 funti po knjizi.

Mito ili nagrada

I tek što se slegnula prašina oko mega monografije, Bernie Ecclestone opet je skrenuo pozornost svjetskih medija na sebe. Ovaj put je, međutim, razlog za medijsko uskrsnuće bio osjetno manje glamurozan.

Naime, njemački bankar Gerhard Gribkowski, koji je uhićen 2011., priznao je da je od Bernieja Ecclestonea primio 50 milijuna dolara, ali, kako je ponavljao, to nije bilo mito već primjereni honorar za ono što je odradio u tom poslu. To priznanje bilo je povod magazinu Der Spiegel da napiše kako na svijetu ne postoji mnogo skandala u koje su upleteni likovi “kao što su Adolf Hitler, mali britanski despot, bivši bavarski bankar, zečica Formule 1 i tajna transakcija od 50 milijuna dolara”.

Priča o mitu započela je nakon što je Leo Kirch, jedan od najvećih njemačkih medijskih tajkuna, otkupio od Bernieja Ecclestonea za 2,7 milijardi dolara prava prijenosa utrke Formule 1. Novac za tu transakciju posudio je od banke Bayern LB, a kada je bankrotirao, banka je preuzela vlasništvo na tim pravima. Stručnjak Bayern LB Gerhard Gribkowski dobio je zadatak osloboditi banku tih udjela i on je to učinio tako da ih je prodao za milijardu dolara britanskoj tvrtki CVC Capital Partners. Dakle, prodao ju je za milijardu i sedam stotina milijuna dolara manje nego što ju je platio bivši vlasnik, a problem je u tome što je dionice kupila tvrtka povezana s - Berniejem Ecclestoneom! To je učinio, kako je kasnije priznao Gribkowski, jer mu je Bernie dao 50 milijuna dolara nagrade. Bernie dugo nije odgovarao na optužbe, a potom se oglasio tvrdeći da ga je Gribkowski ucjenjivao.

Slavičin gnjev

Der Spigel je zaključio kako će se na sudu sve optužbe protiv Gribkowskog i Ecclestonea dokazati, kako će bankar završiti u zatvoru na 8,5 godina jer na tih 50 milijuna dolara nije platio porez, ali će se glavni igrač, Bernie, izvući. Der Spiegel je na kraju citirao Ecclestoneovu izjavu kako se u poslu prvo treba osamostaliti, onda se može obogatiti, a tek nakon toga može se biti i pošten.

Njemački tabloid Bild u vrijeme otkrića bankarskog skandala isto je citirao Bernieja Ecclestonea koji je, govoreći o svom poslu i suradnicima, kazao: “Mi nismo slični mafiji, mi jesmo mafija!”.

O Bernieju Ecclestoneu objavljene su do sada tri knjige. Prva je “Tajni život Bernieja Ecclestonea”, izdana 1997., u kojoj je britanski publicist Tom Bower na brutalan način opisao glavnog junaka, ali i njegov odnos sa suprugom Slavicom, tvrdeći kako je diktator Formule 1 pod potpunom kontrolom svoje 28 godina mlađe supruge. Slavicu je opisao kao sakupljačicu skupe odjeće i nakita, koja je Bernieja sramotila na svakom koraku. Tako je opisao kako je Slavica na svečanom ručku u prestižnom restoranu Monaco Automobile Cluba obilazila stolove i glasno ispitivala muškarce imaju li seks s vlastitim ženama. Kada je došla do stola svog muža, odgovorila je umjesto njega: “Ja nemam vremena za seks. Sve što želim to je novac”. Na večeri je, pak, pred svima vikala: “On misli da je veliki čovjek, no on je samo patuljak”.

Bower je opisao kako se u nastupima Slavičina gnjeva Bernie znao sakrivati i u WC te da najviše voli cash. Objavio je priču koju je čuo od jednog engleskog biznismena.

“Nakon nekog sastanka Bernie je u žurbi napustio dvoranu, ali je pod stolom zaboravio plastičnu vrećicu. Unutra su bili buntovi od po 50 funti, ukupno 100.000 funti. Kada su ga nazvali i rekli da su pronašli njegov novac, Bernie je hladno odgovorio: “Nemam pojma o čemu pričate” te je poklopio slušalicu. I nikada nije došao po novac.

Bower je otkrio kako je Bernie Ecclestone već kao 11-godišnjak izveo prvu poslovnu bravuru. Kod pekara je kupovao pecivo po 1,5 peni, a pred školom ga je prodavao za 2 penija. S 15 godina napustio je školu te se počeo baviti preprodajom motocikla i automobila, sudjelovao je na moto i auto-utrkama, a 1970., kupio je momčad Formule 1 Brabham. Za dvadesetak godina Ecclestone se nametnuo kao vođa svih momčadi i konstruktora, pretvorivši Formulu 1 u globalnu medijsku industriju. Sa sinom vođe britanskih fašista Max Mosleyjem preuzeo je kontrolu nad cijelim biznisom Formule 1. Nijemci su Bernieja Ecclestonea optuživali da je podržavao bivšeg predsjednika Međunarodne automobilističke organizacije Maxa Mosleyja nakon što je uhvaćen u seksi skandalu, odjeven u nacističku uniformu, zbog čega je morao odstupiti s mjesta šefa automobilističke federacije.

Bower u knjizi tvrdi da je Slavica oduvijek prezirala Bernieja, optuživala ga je da je radoholičar, kako ne zna uživati u bogatstvu, žalila se da u njihovoj kući nikada nije bilo skupih vina, već se pilo obično pivo, kako nije uživao u delikatesama već je za doručak jeo samo tost i jaja. Ipak, Bower je opisao Slavicu kao fenomenalnu majku i moralnu ženu koja nikada nije imala perilicu rublja ili dadilju za djecu. A za Bernieja je napisao kako on nije gangster, nego inteligentan, lukav, hladnokrvan, briljantan organizator, koji je znao iskoristiti prirodna neprijateljstva u Formuli 1 te se nametnuti kao vođa. Zaključio je kako je Bernie najbolji diler second hand automobila na svijetu.

Nije imala dadilju

Premda mnogo toga u Bowlerovoj knjizi nije točno, u nečemu je ipak bio u pravu. Za brojnih posjeta obitelji Ecclestoneovih u njihovoj vili u londonskom Chelseaju i sami smo se uvjerili da Slavica nikada nije imala dadilju, imala je samo ženu koja joj je pomagala u kućnim poslovima. Slavica je sama kuhala i brinula o djeci, svako jutro ustajala je u 6.45 kako bi pripremila doručak za cijelu obitelj. Potom bi Bernie razvozio djecu u školu. U to vrijeme Bernie je neizmjerno hvalio svoju suprugu: “Slavica bi mogla, kada bi htjela, imati deset kuhara i konobara, ali to joj ne pada na pamet. Sama održava kuću, stvorila je krasan dom, najljepši su mi trenuci u životu kada smo nas četvero kod kuće zajedno. I zato obožavam Slavicu. Najviše cijenim njenu iskrenost i poštenje: ispričala mi je sve u svojem životu. Ni moj, ni njen život nisu bili posuti cvijećem, ali sada, kada sam pronašao ljubav i smisao života, to mi više nije važno”.

Kada su se upoznali 1981., Slavica nije znala engleski pa su se vrlo teško sporazumijevali. No to im nije bio nikakav problem, kao, uostalom, niti čuđenja Berniejevih prijatelja kako se mogao zaljubiti u djevojku iz potpunog drugog svijeta, različitog civilizacijskog i kulturnog kruga. Pritom, smatrali su, nije bio problem samo u 28 godina i 20 centimetara razlike, već i to što su bili posve različitih temperamenata i životnih navika. Slavni vozač Formule 1 Nelson Piquet javno se čudio kako Bernie trpi gluposti te žene, što vidi u njoj kada je tako hladna, proračunata i teška osoba. No, Bernieja ništa nije moglo pokolebati u njegovoj opčinjenosti Slavičinom ljepotom.

Šest godina nakon knjige “Tajni život Bernieja Ecclestonea”, 2003., britanski novinar Terry Lovell objavio je neautoriziranu biografiju Bernieja Ecclestonea pod nazivom “Berniejeva igra”. Autor nije bio baš naklonjen svom junaku, Ecclestonea je opisao kao čovjeka sklonog zavjerama, podvalama, mućkama, zakulisnim igrama i gaženju svakoga tko mu se nađe na putu, bezobzirnog igrača kojemu je na umu samo zarada, okrutnog poslodavca, beskrajnog škrca i egoista. Lovell je nekoliko puta razgovarao sa Slavicom i u knjizi joj priznaje da je Bernieju pružila prijeko potrebnu stabilnost. Brinula se za djecu i kuću tako da se on mogao posve posvetiti poslu. Opisao je kako se Slavica razbjesnila kada ju je upitao kako je izgledalo njeno vjenčanje za Bernieja.

“Nisam više ljutita, ali nisam ni tužna kada se toga sjetim. Nekada sam bila tužna i mislila sam: Moj dan vjenčanja i ništa”. Otišla sam u matični ured u Chelsea i stajala tamo s nekim ljudima. Ni jedne slike da pokažem djeci i unucima”. Ecclestone joj je odgovorio šalom: “Ponovno ćemo se oženiti, draga”. A ona je eksplodirala: “Ne više. Ne, ne, zaboravi. Ne vjerujem ti. Otišao si u ured i otjerao me kući. Nikada ti to neću zaboraviti ni oprostiti, dok god sam živa”. A što je bilo s medenim mjesecom?

“O čemu vi pričate? Ništa. Vratio se u ured”, završila je.

Najteži trenuci

No, Slavica je priznala Lovellu da je u njenim najtežim trenucima u životu Bernie bio uz nju te da je zaista bio sjajan kada joj je bio najpotrebniji. Bilo je to 1997., kada je u hrvatskom tabloidu Imperijal izašao tekst u kojemu se Slavica klevetala na najgori mogući način. Slavica i Bernie bili su zgranuti i odlučili su tužiti Imperijal. Premda su ga svi nagovarali da to ne čini jer će se valjati po blatu i na kraju neće imati nikakve koristi, Bernie se nije dao pokolebati. Angažirao je odvjetnika Čedu Prodanovića, ali je na nagovor obitelji Tuđman promijenio odluku te uzeo odvjetnika Branimira Travaša. Kasnije se žalio kako ga je taj proces stajao više negoli da je tužio New York Times.

U knjizi “Bernijeva Igra” ta je epizoda detaljno opisana i ona najbolje pokazuje Berniejevu pravu narav, ali i njegovu ljubav spram Slavice. “Blagojević je tvrdio kako joj je bio ljubavnik, optužio ju da je radila kao špijunka koja je podatke od svojih žrtava izvlačila iz kreveta, uhodeći za Udbu, bogate i moćne. Blagojević je najavio da će objaviti knjigu s još mnogo takvih pojedinosti. Slavica je bila šokirana pa je govorila kako se “htjela ubiti”. Nazvala je supruga da mu kaže za članak, priznavši da je poznavala Blagojevića, ali optužbe, inzistirala je, bile su potpuno netočne. Bernie je njezino objašnjenje primio bez propitkivanja. Podigao je kaznene prijave protiv Blagojevića i autora teksta te zatražio odštetu od 30.000 funti. Nedugo nakon početka suđenja Blagojević je kontaktirao Berniejeve odvjetnike te zahtijevao da mu se isplati milijun dolara, a on će zauzvrat povući sve optužbe. Tražiti novac od Ecclestonea bila je besmisleno hrabra ideja. Ecclestone je, želeći dobiti na vremenu, pristao na sastanak. Nazvao je tabloid Sunday Mirror te predložio da se njihovi reporter i fotograf predstave kao Berniejevi pregovarači te da snime kako ga Blagojević ucjenjuje. Sastanak engleskih novinara i Blagojevića održao se 26. ožujka 1998. u Rijeci. Blagojević je ponovio novinarima kako će, u zamjenu za milijun dolara, povući sve svoje optužbe i priznati da ih je izmislio iz želje za osvetom. Sunday Mirror je tako dobio naslovnicu i veliku priču, intervju sa Slavicom, a dokazi s vrpce natjerali su Blagojevića i autora teksta te Imperijal da se službeno ispričaju. Tako je Bernie uspio sačuvati čast svoje supruge, premda još i dan danas dio medija ponavlja tu priču.

Krajem 90-ih Bernie je bio tvornica novca, milijuni i milijarde funti gomilali su se na njegovom računu, a pravu senzaciju izazvao je 1997., kada je stavio na prodaju 50 posto dionica tvrtke Formula One Holdinga i za to dobio dvije milijarde funti. Istodobno je Slavici poklonio 30 posto dionica, čime je ona, kako su pisali mediji, postala najbogatija žena Engleske.

Bernie je bio vrlo pažljiv i nježan spram Slavice, Tamare i Petre. Sušta suprotnost liku kakvog je poznavala javnost i njegovi suradnici. S njima je Bernie uvijek bio hladan, strog, distanciran… Slavica je objašnjavala kako je cijeli život okružen opasnim igračima, kojekakvim hohštaplerima, prevarantima, prepotentnim konstruktorima, razmaženim zvijezdama, umišljenim milijarderima te kako se nikada ne smije opustiti i kako uvijek mora biti na oprezu da ga netko ne prevari. Bernie i njegova supruga, prema vlastitom priznanju, rijetko su, pak, razgovarali o poslovima i bogatstvu; Slavica je uvijek ponavljala kako joj silne milijarde i milijuni ništa ne znače, da ionako može pojesti samo tri obroka dnevno…

Petra kao manekenka

Bernie je, pak, uvijek nastojao ugoditi Slavici i njenim prijateljima, primjerice, potpisnika ovih redova, nakon svake večeri u njihovoj kući, Bernie je oko ponoći obavezno sam vozio u hotel. Slavici je, dakako, imponirala njegova pažnja, bogatstvo, jahte i avioni, raskošan život, luksuzna putovanja svijetom, druženja s najvećim svjetskim zvijezdama, činjenica da su joj se svi divili i klanjali. Zahvaljujući Bernieju, Slavica je postala prijateljica s obitelji Tuđman, jedino je ona u predsjednikovu društvu mogla zapaliti cigaretu.

No, njihov se život počeo raspadati kada su Tamara i Petra, a to se dogodilo oko njihova puberteta, shvatile koliko su bogati i slavni njihovi roditelji, kako se društvo odnosi spram njih krajnje snishodljivo, kada su se počeli družiti s najvećim zvijezdama, poput Michaela Schumachera, Naomi Campbell, Catarine Zeta-Jones, Michaela Douglasa, mnogih svjetskih milijardera… Tamara je već kao 15-godišnjakinja natjerala oca da joj iznajmi skupi restoran kako bi priredila rođendansku proslavu za 300 djece, a Petra je, pak, zahtijevala od roditelja da joj organiziraju nastup na Fashion Weeku u Milanu. Premda baš nije bila manekenskoga stasa, Bernie i Slavica upregnuli su se iz petnih žila da nagovore Donatelu Versace da Petra nastupi na njenoj reviji. Tako se Petra našla u društvu 30 najboljih svjetskih manekenki, i bio joj je to prvi, ali i posljednji manekenski nastup.

S obzirom na to da su oboje imali siromašno i teško djetinjstvo, Bernie i Slavica nisu imali srca odbiti želje i prohtjeve svojih sve razmaženijih djevojčica. I tako su se Tamara i Petra, malo pomalo, od pristojne i skromne djece, postupno pretvarale u svjetske hohštaplerke bez premca.

Kao što su se mijenjale njihove kćeri, tako su se i sve više urušavali odnosi između Slavice i Bernieja. Slavica je postajala sve nezadovoljnija, optuživala je Bernieja da je stalno na poslu, putu ili na telefonu, kako stalno nešto smišlja, a u krevetu proučava burzovne izvještaje. Prestala je uživati u druženjima sa zvijezdama, dosadile su joj utrke Formule 1 i postajala je sve izgubljenija u svom zlatnom kavezu u Londonu. Sve si je češće postavljala pitanje smisla takva života. Bernieja su, pak, sustizale godine, imao je sve manje volje i snage za život kakav je željela njegova mlađa supruga. No, nije mogao ni zamisliti da bi ga Slavica mogla ostaviti. Postajao je svi više posesivan i ljubomoran, sve ju je više kontrolirao. Nije podnosio to što se Slavica druži s manekenkom Naomi Campbell. Njih dvije bile su nerazdvojne više od 2,5 godine, zajedno su putovale svijetom, no Bernie je smatrao da Naomi previše pije i konzumira kokain, kako loše utječe na Slavicu te se potrudio razdvojiti ih.

Fizički obračuni

Krize, sukobi, fizički obračuni postajali su sve učestaliji, a Slavica je više puta hospitalizirana i liječena od stresa i frustracija. Prkosila je Bernieju bančeći s prijateljima po Jadranu, organizirajući glamurozne proslave svog rođendana, a publicist Bower opisao je kako je za jedne svađe u automobilu Slavica lupila Berniejevom glavom o staklo vičući: “Manijače, prestani brzo voziti!” Na svaki njen pokušaj da izbori malo slobode, Bernie je reagirao nervozno i brutalno. Kontrolirao je s kim razgovara mobitelom, s kime se druži, s kime želi izaći, nije joj dao disati i svako je njeno prijateljstvo nakon nekog vremena uništavao. I zbog toga, kada su Tamara i Petra stasale za samostalni život, Slavica više nije vidjela niti jednog razloga da ostane s Berniejem u braku. Iako je dugo pripremala odlazak i razvod, Bernie, zaokupljen svojim poslom, to uopće nije primijetio. I kada je napokon otišla, bio je, kao i svi njihovi prijatelji, uvjeren da će se brzo vratiti. Tek kada je Slavica angažirala jednog od najvećih engleskih odvjetnika, stručnjaka za razvode, Bernie se uplašio da je došao kraj. Počeo joj je slati poruke, nastojao je stupiti u kontakt s njom, no ona se sakrila tako da ju on nije mogao pronaći niti je mogao utjecati na nju da promijeni odluku. Unatoč njegovim vapajima, ponavljanjima kako ju voli, njihov je razvod potrajao 58 sekundi.

Odmah nakon rastave Slavica je kupila jahtu za 36,5 milijuna funti te zrakoplov Gulfstream G550, koji je imao dvije kupaonice i dvije spavaće sobe. Bilo joj je najvažnije da su duži i veći od Berniejeve jahte i aviona. No, Bernie joj se, pak, osvetio na najbolniji način: svako ljeto s novom, mlađom ženom, koja je završila fakultet i iz fine je obitelji arhitekata, dolazi na Jadran, što Slavicu strašno nervira. U želji da bude što dalje od Bernieja, ali i od svega što ju je povezivalo s njim, Slavica se preselila s kćerima u Los Angeles. Prekinula je gotovo sve veze sa starim prijateljima, promijenila je brojeve mobitela, prodala zrakoplov i jahtu te započela novi život posvećen kćerima i unucima. Za razliku od Slavice, Bernie je nastavio po starom, samo s mlađom i ljepšom ženom, znajući da to najviše pogađa Slavicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:38