USUSRET IZBORIMA

Bandić i Švaljek: bitka za Zagreb

Kažu da je Švaljek pokazala da ima talent za obavljanje javnog posla, da ima obrazovanje, razumije kako funkcionira sustav i sposobna je vladati njime. Jedino, za razliku od Bandića, ne voli rizik
 CROPIX

Bila je to jedna sasvim uobičajena subota. Milan Bandić otišao je na Dolac, a onda, kao uvijek, na kavu. Ovaj put društvo mu nisu pravili stalni kompanjoni već njegova zamjenica Sandra Švaljek, koja posljednjih pet mjeseci umjesto njega sjedi u fotelji čelnog čovjeka Zagreba. Mjesto sastanka bila je Praška 5, sjedište njegove udruge koja bi za nekoliko dana trebala postati politička stranka Klub Milan Bandić - Rad i solidarnost.

I nije to bio prvi njihov sastanak. Često su komunicirali, Švaljek ga je uglavnom obavještavala o svojim potezima, a on je uglavnom kimao glavom. Pod mjerama je opreza, pa bi njegovo sudjelovanje u donošenju bilo kakve odluke, moglo značiti - povratak u Remetinec.

No, te je subote bio iznimno ljut. Razočaralo ga je njeno svjedočenje u USKOK-u oko afere s udrugom U ime obitelji Željke Markić i njene kampanje za skupljanje potpisa za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

- Švaljek ništa nije znala o tom pokroviteljstvu. Nije sudjelovala u razgovorima. Pa što onda ima govoriti. Dao joj je do znanja da njeno svjedočenje smatra gotovo izdajom - otkrio nam je jedan gradonačelnikov suradnik.

Definitivni razlaz

Upućeni u događaje na političkoj sceni Zagreba odnosno neki od bliskih suradnika i Bandića i Švaljek, procjenjuju da je upravo taj razgovor bio ključni trenutak u kojem je došlo do definitivnog razlaza između donedavno dvoje bliskih suradnika.

Nakon što je Bandić jasno dao naslutiti da neće čekati 2. lipnja, rok nakon kojeg Švaljek i formalno postaje gradonačelnica Zagreba, već namjerava dati ostavku i izazvati prijevremene izbore, i ona je odlučila pokazati zube. Očigledno funkciju gradonačelnice ne želi tek tako prepustiti već se za nju spremna boriti. I to upravo protiv Bandića.

A prije nešto manje od dvije godine, tamo negdje u kasno proljeće 2013., sasvim drukčija slika. Švaljek je stajala uz Bandića, uzajamno su se hvalili. Sve se činilo kao početak jedne dugotrajne i uspješne suradnje. Bandić je tog 3. svibnja predstavio svoju izbornu listu sa čak 27 žena s kojima je kretao u borbu za svoj peti mandat, kako to sam često voli reći: druge najvažnije izvršne funkcije u državi. Uz njega su tada stajale kandidatkinje za njegove zamjenice - Sandra Švaljek i Vesna Kusin.

Švaljek je tom prigodom citirala Margaret Thacher. “Ona je rekla: ‘Ako želite da se nešto kaže, pozovite muškarce. A ako želite da se nešto učini, pozovite žene.’ Ja sam zato tu.”

Nitko ni u primisli tada nije imao da su njezine riječi proročanske. Jer uskoro se pokazalo da će se naći u poziciji da sve konce i odluke vuče upravo ona.

Milan Bandić uhićen je krajem listopada prošle godine, nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Ubrzo je protiv njega podnesena kaznena prijava USKOK-u zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem. Završio je u Remetincu. Uskoro prenosi svoje gradonačelničke ovlasti na svoju prvu suradnicu i zamjenicu.

A onda desetak dana kasnije stiže i nova odluka suda: Bandiću je prihvaćena jamčevina i puštaju ga na slobodu, ali ne smije obavljati dužnost gradonačelnika.

Time se prvi čovjek Zagreba našao u pravnoj situaciji kakva do tada nije zabilježena u Hrvatskoj - ostao je gradonačelnik, ali samo na papiru.

Mnogi naši sugovornici, starosjedioci u gradskoj upravi, uvjeravaju da nitko, ali baš nitko nije imao tako dobar status kod gradonačelnika Bandića kao njegova prva zamjenica.

- Ona je kod njega imala carte blanche, takav status. Tko god bude pričao da ju je stopirao u bilo čemu, laže. Iznimno ju je uvažavao i cijenio. Znao je da je ona izniman ekspert u području ekonomije i financija. Imala je otvorene ruke i što god je željela raditi, mogla je. Oni su sušta suprotnost, i bez obzira na nedavne izjave, i dalje vjerujem da su oni najbolja kombinacija - kaže nam jedan od gradskih pročelnika.

Kada je u svibnju 2013. objavljeno da će biti njegova zamjenica, Švaljek je također rekla:

Nove ambicije

- Zahvaljujem gospodinu Bandiću što je pozvao nekoga poput mene, bez političke ambicije i prošlosti, isključivo sa svojim stručnim referencama da pripomogne u daljnjem razvoju Grada Zagreba.

No, niti to danas više nije tako. Jer Sandra Švaljek prije nekoliko je dana prvi put i javno potvrdila da itekako ima političke ambicije.

- Takva vrsta igre je nešto što nisam planirala u životu. Morat ću jednostavno uzeti vremena i donijeti svoju osobnu odluku - rekla je prije par dana.

Bandić je, pak, svoje razloge zašto razmišlja o podnošenju ostavke objasnio time što nije zadovoljan brzinom kojom se realiziraju projekti na kojima je peti put dobio povjerenje birača Zagreba.

- Između kljaštrenja projekata i izbora, ja sam za nove izbore, ali projekti idu dalje. Zato će najvjerojatnije biti izbori - izjavio je. Da unatoč optužnici USKOK-a i zabranom upravljanja Gradom ne mislim odustati bilo je jasno puno ranije, pogotovo onima koji ga dobro poznaju. Jer dosad je već nekoliko puta bio na dnu, ali se digao.

I kada se činilo da je politički mrtav jer je iza sebe imao dva poraza - najprije na predsjedničkim izborima 2010., a zatim i godinu dana kasnije na parlamentarnim, Bandić se nije predao.

Ponovno je tog proljeća 2013. bio u središtu političke arene, bili su mu to treći izbori u tri godine, i bilo je mnogo onih koji su vjerovali da će doživjeti konačni pad. U drugom krugu premoćno je pobijedio SDP-ova Rajka Ostojića, dobio je 170.798 glasova, čak 85 tisuća više od protukandidata.

Sretan kao dijete

Osvojio je i većinu u Skupštini, njegova nezavisna lista dobila je 17 mandata, a nakon četiri godine, ponovno je sam mogao vladati Zagrebačkim holdingom.

Veliku ulogu u toj pobjedi bez sumnje je odigrala upravo Sandra Švaljek. Jer njezinim pridobivanjem na svoju stranu dobio je ono što mu je nedostajalo - da pokaže kako je sposoban oko sebe okupiti neke od najboljih stručnjaka. A to dobio s ovom poznatom makroekonomisticom i dugogodišnjom ravnateljicom Ekonomskog instituta.

- Bio je sretan kao malo dijete. Bio je ponosan što je Sandra bila uz njega. Time je začepio usta svim kritičarima koji su vjerovali da oko sebe može okupiti samo ljude s kamena - kaže nam jedan sudionik te kampanje.

Švaljek navodno nije imala planove politički se angažirati. Doduše politički teren joj nije bio potpuno stran jer je u Vladi Jadranke Kosor bila posebna ekonomska savjetnica. Ovo je bilo nešto slično, ali ipak potpuno drugačije. Njezini prijatelji otkrivaju da joj je Bandićeva ponuda itekako godila. Njihova suradnja tekla je, prema riječima nekih od ljudi s kojima su radili, besprijekorno.

- Sjećam se kolegija kada se razgovaralo o ulaganjima u objekte za Sveučilišne igre mladih 2016. pročelnici su pričali kako treba u potpunosti obnoviti stadion u Maksimiru i Dom sportova, sagraditi brojne druge dvorane, zatim nove domove za studente. Uglavnom projekt težak oko 2 milijarde kuna. Ona je tada digla glas i rekla da za takve investicije jednostavno nema financijskih pokrića i da Zagreb to ne može napraviti. Bandić je tada rekao, prijeđimo na plan B - kaže nam član gradske uprave.

Mnogi i danas u gradskoj upravi smatraju da je cijela ta priča oko odnosa Bandić - Švaljek dobro iskonstruirana. Bandić je dobio stručnjakinju, koja po svojoj prirodi nije nametljiva, pa će on za sve dobro što ona napravi, pobrati zasluge. Isto tako, bio je uvjeren da nema autoriteta, da jednostavno nije političarka i da se boji donositi odluke.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:47