ODVJETNIK U SUKOBU S HDZ-OM

Anto Nobilo: Ovo što znamo je dječja igra. Prave razmjere pljačke saznat ćemo poslije izbora

 Goran Mehkek/CROPIX

Odvjetnik Anto Nobilo opet je u središtu interesa javnosti. Ovaj put kao

. Premda je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko više puta najavio obračun, kako on voli reći, s “komunističkim zločinima”, postupak protiv Boljkovca iz više je razloga vrlo upitan i Hrvatskoj bi se na koncu mogao obiti o glavu.

Hapšenje partizana

Slučaj uhićenog Josipa Boljkovca proglasili ste početkom bitke za HDZ. Što to znači?

- Josip Boljkovac je star i nemoćan čovjek, ima 91 godinu, teško je bolestan, jedva se kreće i sigurno ne predstavlja nikakav sigurnosni rizik, a u akciju njegova privođenja poslani su specijalci do zuba naoružani automatskim oružjem i s maskirnim kapama na licima. Kad sam vidio kako su jake policijske snage pokrile cijeli teritorij oko njegove kuće, našalio sam se da su vjerojatno očekivali žestok otpor zaostalih pripadnika partizanske vojske. Jedini razlog za takvo postupanje vidim u želji da se na spektakularan način i pred kamerama uhiti jednog starog partizana, što je Tomislav Karamarko, uostalom, i najavljivao. U svojim prijateljskim krugovima i na kolegijima u policiji ministar je govorio o tome da će prije kraja mandata uhapsiti Boljkovca. Smatram to bitkom za HDZ zato što je utakmica za državne izbore riješena i svatko pametan, pa i oni u HDZ-u, već se okreće postizbornom razdoblju. Karamarko sigurno pretendira na čelno mjesto u toj stranci. Ne vidim drugog razloga zašto bi u HDZ ušao prije mjesec dana, što je po prilici isto kao priključivanje ustašama u proljeće 1945. godine. Ministar zna da poslije izbora neće ostati na dosadašnjem mjestu, ali računa da može preuzeti HDZ. Hapšenje Boljkovca smatram dijelom njegove kampanje za tu funkciju.

Smeta li vam u slučaju Boljkovac samo nepotrebna demonstracija sile?

- Smeta mi i manipulacija ZKP-om i određivanje pritvora. Premda se u ovom slučaju morao primijeniti novi ZKP, policija je - čemu je asistiralo i Državno odvjetništvo - stavila zahtjev za istragu po starom zakonu koji je u pogledu određivanja pritvora po osnovi značaja djela mnogo restriktivniji. Jedini je smisao te potpuno nezakonite manipulacije ZKP-om Boljkovčevo uhićenje, što po novom zakonu ne bi bilo moguće.

Policija tvrdi da protiv Boljkovca raspolaže bogatim fondom svjedoka?

- Sumnjam u to. Predstavnik MUP-a slavodobitno je izjavio da su prije dva dana dobili ključnog pokajnika. Izvršio sam uvid u spis i mogu vam reći da je to jedna velika nula. Ništa tu nema.

Kako gledate na činjenicu da je slučaj Boljkovac svojevrsni presedan u europskim relacijama? Dosad se, naime, za zločine počinjene na strani pobjedničke, antifašističke koalicije nikome i nigdje nije sudilo.

- Kao odvjetnik, strogi sam legalist. Ako je netko počinio kazneno djelo i ako postoje valjani dokazi, bez obzira na to o kome je riječ, treba ga procesuirati. Moramo istražiti i priznati svaki zločin, izraziti poštovanje prema svakoj žrtvi i sankcionirati svakoga tko je počinio kazneno djelo. Ali, na taj način nećemo i ne možemo promijeniti općepoznatu činjenicu da je partizanska, narodnooslobodilačka borba bila pravedna. Isto kao što zločini počinjeni u Domovinskom ratu neće promijeniti činjenicu da je Hrvatska bila izložena agresiji Srbije i vodila je obrambeni rat. Moramo, međutim, spriječiti napade na narodnooslobodilačku borbu koji idu za revizijom povijesti. Neki krugovi u Hrvatskoj, naime, pokušavaju diskreditacijom partizana stvoriti nasilni balans s drugom stranom. Shvatili su da Europa neće dopustiti rehabilitaciju ustaštva, da to jednostavno ne prolazi, pa isto sada nastoje postići posrednim putem, umjetnim izjednačavanjem krivnje fašizma i antifašizma. Krajnji im je cilj, po meni, potpuno neprihvatljiva promjena antifašističkih temelja Hrvatske.

Je li u slučaju Boljkovac riječ o odnosu države prema zločinu ili o odnosu prema antifašizmu? Pitam to s obzirom na poznate, više puta posvjedočene stavove ministra Karamarka o partizanskoj Hrvatskoj, koji su svojedobno kulminirali njegovom idejom da se antifašizam briše iz preambule hrvatskog Ustava, odnosno zamijeni terminom antitotalitarizam, što nikako nije isto.

- Mislim da se na Boljkovca i Manolića, koji - iskreno rečeno - 1944., 1945. nisu bili funkcioneri visokog značaja, udara zato što su poslije, u vrijeme stvaranja samostalne hrvatske države, postali simbol partizanske struje unutar Tuđmanova pokreta. Suđenjem Boljkovcu kao antifašistu ministar Karamarko pokušava na simboličkoj ravni osuditi cijeli antifašistički pokret. A kad se god nekome sudi kao simbolu, trpi pravda.

Mislite li da će akcija ići dalje prema Manoliću, spominje se i Rade Bulat?

- Karamarko je početkom ljeta dao zapovijed svojim policajcima: ‘Zaboravite sve druge, idemo na Boljkovca’. Jer, ocijenio je da nema vremena ni prostora za širu akciju.

Staljinistička frakcija

Što će za HDZ značiti amputiranje vlastitog antifašističkog krila?

- Rade suicid. Osobno HDZ vidim kao jedno krilo Saveza komunista Hrvatske, napravljeno od onih koji su iz komunističke partije otpali sedamdesetih godina, dakle prije njene demokratizacije koja će se dogoditi desetak godina kasnije. Toj su osovini dodali nešto emigranata, ali, osim Gojku Šušku, nisu im mnogo vjerovali, te malo popova i folklora iz Hercegovine. No, u suštini je HDZ nacionalistička frakcija Saveza komunista, i to tvrda, staljinistička frakcija.

Neće li se udarom na lijevo krilo doći i do Franje Tuđmana?

- Apsolutno. Tuđman ne može pobjeći od svoje prošlosti: formiran je u partizanima, u socijalizmu, njegov je način mišljenja bio autoritaran. Nije bio demokrat - možda je zato bio podoban za prve godine rata - i svoju je stranku izgradio kao nedemokratsku organizaciju. Zato HDZ već dvadeset godina, premda je bio pod demokratskim pritiskom Europe, pod pritiskom demokratske opozicije i javnog mnijenja, ne uspijeva stvoriti demokratsku i pravnu državu. HDZ jednostavno ne može izvesti demokratske promjene. Godinama se krpalo koliko se moglo, ali sada je konačno potpuno jasno da nije sposoban izvesti zemlju iz ekonomske krize niti izgraditi prave demokratske institucije i uspostaviti vladavinu prava. HDZ-ovu nedemokratsku vladavinu skršit će, s jedne strane, očajna ekonomska situacija koja objektivno uništava i vladajuću strukturu, a s druge, figurativno rečeno, Mladen Bajić, odnosno procesi protiv korupcije koji će u konačnici rezultirati nestankom onakvog HDZ-a kakav je dosad postojao. Neki drugi, novi HDZ - da, Hrvatskoj treba demokršćanska, narodnjačka stranka, ali vrijeme je da nedemokratski HDZ, koji funkcionira kao nereformirana frakcija Saveza komunista, definitivno siđe sa scene. Sve što se trenutno događa vidim kao kraj HDZ-ove ere.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27