RAZBIJEN PONZI LANAC U BIH

‘Prodavali su fiktivne dionice i na nedužnima zarađivali milijune!’

Slušaj ti mene, momak. Cijela berza je zasnovana na pljački i prevari, samo što pravi igrači kradu milione - ma šta milione, milijarde! I oni su ugledna gospoda, voze se u limuzinama, beru bonuse, al čim se neko odavde malo očeše, e, odma se 'apsi i skandali prave, žesti se konobar.

Meškolji se, zausti da kaže još nešto, ali onda ipak odustaje. Dosta mu je, kaže, više priče o njima, samo o tome ga svi ispituju, evo, već četvrti dan. Njegov kafić stoji u prizemlju ovih dana najpoznatije zgrade u Banjoj Luci, iste one s čijeg su sedmog kata policajci u spektakularnoj akciji u pritvor sproveli 22 radnika tvrtke Dunmorr Group Ag.

Prijave za sedmoricu

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ti su lažni brokeri, zajedno s više od 60 kolega iz podružnica iste tvrtke u Sarajevu i Bihaću, burzovnim prevarama od građana Austrije, Njemačke, Italije i Švicarske iskamčili oko dva i pol milijuna eura, a proračun BiH oštetili za 500 tisuća konvertibilnih maraka. Višemjesečnom akcijom Perač policija Republike Srpske i Federacije BiH zaustavljen je taj lanac prevare koji je počeo u Švicarskoj, gdje je registrirana kompanija Dunmorr, a preko BiH i Srbije završavao u zemljama Zapadne Europe. Iako se isprva spekuliralo da istraga djelomično vodi u Hrvatsku, iz izvora bliskog Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine neslužbeno doznajemo da to, čini se, ipak nije točno.

Od svih privedenih brokera, Tužiteljstvo BiH odlučilo je podići prijave protiv sedmorice, i to zbog prevare, utaje poreza i pranja novca. Denisu Zahoviću i Irfanu Bidževiću određen je jednomjesečni pritvor, a Adnan Čaušević, Benjamin Omerbašić, Semir Žigo, Salem Mujkić i Amir Alagić pušteni su da se brane sa slobode. Kako to obično biva, naručitelji i organizatori, braća Zoran i Goran Samardžija te Zoran Nikolić kojega su Samardžije postavili za šefa bosanske filijale Dunmorra, još su uvijek na slobodi i nagađa se da se skrivaju u Srbiji.

“U toj su grupi postojale različite uloge i aktivnosti, od organizatora do članova koji su morali biti svjesni da je njihovo djelovanje kažnjivo. Većina članova grupe su državljani BiH i oni su, kako stvari stoje, iskorišteni. Tijekom istrage utvrdili smo da se organizatori grupe nalaze u jednoj državi, izvršitelji djela u drugoj, a prevareni građani u trećoj”, objasnio je Edin Vranj, načelnik Odjela krim policije BiH.

Biznis se odvijao na sljedeći način: “brokeri” su zvali s brojeva registriranih u Njemačkoj, Monaku i BiH te se žrtvama iz gore spomenutih zemalja predstavljali kao zastupnici kompanije Titan Invest. Nudili su im dionice raznih tvrtki i obećavali golem povrat uloženog.

Švicarski odvjetnik

Dionice koje su nudili, kupovali su na burzama, birajući tvrtke u problemima ili naprosto bezvrijedne. Nakon što bi ih nekoliko puta preprodali između sebe, stvorili bi privid da se radi o atraktivnim ulaganjima te bi umjetno napumpali vrijednost dionica, a potom bi ih utrapili naivnim žrtvama. Vrijednost dionica tada bi se srušila u realne okvire, a zaradili bi jedino preprodavači.

Sama kompanija Dunmorr Group postoji od 1997. godine kada je u švicarskom gradu Glattburgu osnovana pod imenom Selab. Osnivači su Alfred Ariger von Litau i Antonio Odesti von Gansingen, koji su se bavili razvojem i prodajom softwarea te trgovinom.

Nakon jedne promjene vlasničke strukture i selidbe u Zürich u priču ulazi odvjetnik Martin Grossmann koji kompaniji mijenja osnovnu djelanost. Sada je to trgovina poljoprivrednim proizvodima iz istočne Europe.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:45