USPJEH HRVATSKIH PARKETARA

‘Pokušali smo raditi u Hrvatskoj i to nas je skoro upropastilo. Zato smo sada napravili milijunski posao u Kataru!’

Obiteljska kompanija Požgaj Grupa iz Velikog Bukovca u Kataru je uz pomoć bivšeg ministra Čačića već dobila dva milijuna eura predujma

Prije samo godinu dana njihova je budućnost bila neizvjesna, danas dogovaraju poslove u Londonu, Istanbulu, Torontu i Dohi, a sutra planiraju postati najuspješnija i najveća drvna tvrtka u ovom dijelu Europe. Tako izgleda prošlost, sadašnjost i budućnost Požgaj Grupe, vodećeg hrvatskog proizvođača gotovih podnih obloga iz Velikog Bukovca pokraj Ludbrega.

Među više od 40 uspješnih hrvatskih gospodarstvenika koji su u društvu s tada još uvijek prvim potpredsjednikom Vlade RH Radimirom Čačićem, ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić i predsjednikom Ivom Josipovićem posjetili Katar, jednu od najbogatijih bliskoistočnih država, bio je i predstavnik Požgaj Grupe, uspješne kompanije s više od 400 zaposlenih iz Velikog Bukovca pokraj Ludbrega.

Potpisali predugovor

Ivanu Požgaju, voditelju sektora inozemne komercijale u toj kompaniji, to, međutim, nije bio prvi susret s katarskim gospodarstvenicima, a put u tu bliskoistočnu zemlju iskoristio je za zaključivanje posla vrijednog oko 2 milijuna eura. Iako su i ostali putnici u zrakoplovu koji se vraćao iz Katara bili zadovoljni razgovorima s tamošnjim investitorima, samo se predstavnik Požgaj Grupe u domovinu vratio s vrijednim ugovorom. Dok su svi ostali hrvatski gospodarstvenici na tom zrakoplovu tek pokrenuli razgovore s potencijalnim partnerima, Požgaj Grupa već razmišlja o svojim sljedećim potezima na katarskom tržištu.

- Put u Katar s hrvatskom delegacijom iskoristili smo za finiširanje posla koji smo dogovorili već prije.

Već sljedeći tjedan u Katar kreće pošiljka s oko 800 kvadrata našeg najboljeg luksuznog parketa koji će biti instaliran u dvije tek sagrađene luksuzne vile.

Plan tamošnjeg investitora je sagraditi ukupno oko 100 vila na tom mjestu, a predugovor koji smo potpisali jamči nam da će u tim vilama biti postavljen naš parket. Riječ je o ukupno oko 40 tisuća kvadrata parketa vrijednog oko 2 milijuna eura, a posao bi trebao biti realiziran u periodu od sljedeće tri godine - ističe mladi, 27-godišnji predsjednik Uprave Požgaj Grupe Nikola Požgaj.

Unosan posao u Kataru ugovorio je njegov godinu dana stariji brat Ivan koji u kompaniji obavlja poslove voditelja sektora inozemne komercijale, dok je njihov otac Zdravko član Nadzornog odbora kompanije.

Ambiciozni planovi

- Inače, već tri godine održavamo kontakte s partnerima u Kataru, a naši su proizvodi tamo u stalnoj ponudi, tako da ovaj posao za nas nije ništa čudno. Osim u Kataru, aktivni smo i na tržištu u Velikoj Britaniji, Kanadi, Turskoj, Skandinaviji i ostalim europskim zemljama - dodaje Nikola Požgaj.

Posao u Kataru tek je jedan u nizu velikih poslova koje je Požgaj Grupa u proteklih nekoliko godina odradila na stranom tržištu. Prošle su godine svojim parketom opremili luksuzni hotel Rixos Bomonti u Istanbulu. Tamo je ugrađeno 12.600 kvadrata njihova najboljeg parketa, a investitori su bili inznimno zadovoljni kvalitetom pa su već pokrenuti i pregovori za opremanje i nekih drugih hotela iz njihove ponude, između ostalog i za hotel te kompanije u Dubrovniku.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:45