NAJTEŽI DANI VOĐE

‘Chavez nije mrtav! Nije čak ni jako bolestan! Povukao se u osamu i priprema se za nadolazeću američku invaziju!’

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (58), klinički je mrtav već više od dva mjeseca, prije nekoliko dana izjavio je Guillermo Cochez, bivši veleposlanik Paname u Organizaciji američkih država (OAS). Taj panamski diplomat prvi je koji je izrekao ono što gotovo cijeli svijet nagađa. Cochez je pojasnio kako je moždana smrt kod Chaveza nastupila još 30. prosinca 2012., a da su liječnici službeno proglasili smrt 24. veljače, kada su njegove kćeri zatražile da ga isključe s aparata za održavanje života.

Chavez se u posljednjoj fazi liječio u Havani, gdje su mu prijatelji Fidel i Raul Castro omogućili najbolje liječnike i uvjete liječenja. No, usprkos svim njihovim naporima te više ciklusa kemoterapija i operacija, od kojih je posljednja - četvrta, a trajala je šest sati - bila 11. prosinca, zbog novih zdravstvenih komplikacija prouzročenih respiratornom infekcijom, od tada je, navodno, bio u umjetnoj komi. Stoga je sredinom veljače prevezen u vojnu bolnicu u Caracas, opet navodno kako mu na Kubi ne bi bili isključeni aparati za održavanje života.

No, na Chavezovom Twitter profilu, 18. veljače, navodno je on sam napisao: “Vratili smo se u venezuelansku domovinu. Hvala Bože! Hvala voljenom narodu! Ovdje nastavljamo s liječenjem!”. Isto tako,15. veljače venezuelanski državni aparat u medije je pustio fotografiju nasmiješenog Huga Chaveza u bolnici kako čita novine kubanske komunističke partije Granmeu u društvu kćeri - koja je navodno snimljena dan prije. To je trebao biti krunski dokaz da je Chavez živ i da su glasine o njegovoj smrti laži, no panamski diplomat Cochez tvrdi da je ta fotografija - falsifikat. Svjetska javnost povjerovala je panamskom diplomatu, a ne venezuelanskoj vlasti. No, pitanje je što je istina.

Bizarne glasine

Venezuela nije službeno potvrdila vijest o Chavezovoj smrti, a iz venezuelanskog ministarstva vanjskih poslova i dalje ponavljaju kako su tvrdnje o smrti netočne.

- Širenje apsurdnih i bizarnih glasina desničara samo ih diskreditira i odvaja od naroda, izjavio je 1. ožujka Chavezov zet Jorge Arreaza, dodajući da je predsjednik smiren u bolnici, u krugu obitelji i liječnika.

- Predsjednik Chavez nastavlja borbu za život, a mi ga pratimo. Naš zapovjednik je bolestan jer je cijeli život posvetio onima koji nemaju ništa. Znate li zašto je zapostavio svoje zdravlje? Jer se posvetio u potpunosti, dušom i tijelom, zaboravivši na obaveze spram sebe samoga, zadaći da pruži narodu domovinu, da da onima koji nemaju posao, život, stan, zdravlje, hranu, obrazovanje. To je prava istina, kazao je 28. veljače zamjenik predsjednika Nicolas Maduro, nasljednik prema predsjednikovoj odredbi. On je 2. ožujka izjavio i kako je Chavez na novoj kuri kemoterapije.

Chávez, kojem je karcinom dijagnosticiran u području zdjelice u lipnju 2011., prije više od godinu dana, nakon što je i argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner objavila da boluje od raka štitnjače, iznio je svoju teoriju zavjere prema kojoj su vlasti SAD-a razvile tehnologiju koja lijevo orijentiranim šefovima latinoameričkih država prenosi rak. Chavez je podsjetio da su već prije od raka oboljeli predsjednik Paragvaja, bivši katolički biskup Fernando Lugo, predsjednica Brazila Dilma Rousseff i njezin prethodnik Luiz Inácio Lula da Silva. Uporište za takvu tezu našao je u činjenici da su američki znanstvenici četrdesetih godina imali plan prema kojem su sifilisom sistematski zarazili zatočenike iz Gvatemale, za što se saznalo tek 2010. godine.

No, većina javnosti nije ga shvatila ozbiljno, kao ni sada venezuelansku vlast koja tvrdi da je on živ, zbog raznih diktatorskih “gluposti” koje je radio tijekom svoga mandata. Čim je došao na vlast promijenio je vrijeme, pomaknuo ga je na pola sata ranije. Promijenio je i Ustav - kako bi mogao imati neograničeni broj mandata. Zbog nestašice vode zamolio je svoje sugrađane da ne pjevaju pod tušem i da se ne tuširaju dulje od tri minute, te da se nikako ne smiju kupati u jaccuzijima. Kada su mu seljaci tražili povećanje cijene riže, poslao je vojsku da zauzme polja riže i tvornice.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:45