AUTORIZIRANA BIOGRAFIJA STEVEA JOBSA

‘Bill Gates? Besramni lopov! Vidi se da nikad nije čvakao tripove’

Steve Jobs prezirao je ljude kojima je profit na prvom mjestu. U jedinoj njegovoj autoriziranoj biografiji, koja izlazi u ponedjeljak, autor Walter Isaacson intervjuirao je Jobsa 40-ak puta, posljednji su intervju napravili nekoliko tjedana prije Jobsove smrti . Isaacson je jedini autsajder pušten u Apple, razgovarao je s više od 100 Jobsovih suradnika i poznanika, pregledao tone dokumenata.

Datum izlaska pomaknut je s planiranog u ožujku 2012. nakon što je Jobs 5. listopada u 56. godini umro od raka gušterače. Knjiga je, još neobjavljena, preko noći došla na prvo mjesto top-lista. Autor i izdavač, kuća Simon&Schuster, knjigu su isprva nazvali “iSteve”, ali je navodno na Jobsov zahtjev preimenovana u “Steve Jobs”.

Razotkrivanje

Izdavač tvrdi da Jobs nije imao primjedbi na sadržaj niti ikakvu kontrolu nad knjigom. Jobs je rekao da je na knjigu pristao iz vrlo osobnih razloga: “Htio sam da me moja djeca upoznaju. Nisam uvijek bio uz njih kad su me trebali i htio sam da znaju zašto je tako bilo i da shvate što sam radio.” Knjiga razotkriva Jobsov privatni i poslovni život, njegovo djetinjstvo, stil rada i odnose s obitelji. Associated Press i Huffington Post došli su do kopija i objavili najzanimljivije detalje.

Isaacson otkriva da je Jobs odbio operaciju koja mu je mogla spasiti život i da je onda kada je pristao na nju, za njega već bilo kasno. “Nisam htio da mi otvaraju tijelo, da ulaze u mene na taj način, to mi se činilo preinvazivno.” Uvijek je imao osjećaj da će rano umrijeti.

Johnu Sculleyju, direktoru Applea koji ga je poslije otjerao iz tvrtke, rekao je da bi bio pjesnik u Parizu da nije upao u posao s kompjutorima. Povjerio mu je da vjeruje kako sve treba postići brzo, jer želi ostaviti trag u Silicijskoj dolini. “Svi smo vrlo kratko na ovoj zemlji”, rekao je Sculleyju. “Vjerojatno imamo priliku napraviti samo nekoliko zaista sjajnih stvari kako treba. Nitko od nas nema pojma koliko će biti ovdje, pa ni ja, ali imam feeling da moram što više postići dok sam mlad.”

Uvijek je bio bezobrazan i čudan, stalno na dijetama, ponekad se mjesecima hranio samo voćem i povrćem, vježbao je zurenje u ljude bez treptanja, a od milijun objašnjenja koja je dao za Appleovo ime, Isaacsonu je rekao da ga je smislio za vrijeme jedne od svojih voćnih dijeta.

Posao u Atariju

Baš se bio vratio s farme jabuka i Apple mu se učinilo “zabavno, duhovito i nije zvučalo prijeteće.” Nikad nije htio studirati, prije nego što je osnovao Apple radio je kao tehničar u Atariju za pet dolara na sat. Vidio je oglas za posao u novinama, došao u Atari i rekao da neće otići dok ga ne zaposle.

S njim je bilo teško raditi, uprava Applea dovodila je direktore uglavnom da bi upravljali Jobsom. Jednome od njih, Mikeu Scottu, zadatak je među ostalim bio da natjera Jobsa da se češće pere, ali nije baš uspio.

Direktore koji su dovedeni u Apple da bi ga 1985. izbacili iz tvrtke zvao je “korumpirani ljudi... korumpiranih vrijednosti” kojima je bilo samo do zarade “najprije za sebe, pa za Apple, ali nikako im se nije dalo razvijati sjajne proizvode.”

Isaacson donosi novi pogled na sukob s Googleom koji je Jobs okrivljavao za “veliku pljačku” jer su lansirali Android koji je postao popularniji od iPhonea.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:36