SUDSKA BITKA PRI KRAJU

‘Apple će pobijediti. Iscurio je tajni dokument u kojem Samsung detaljno opisuje kako treba kopirati iPhone!’

Nakon milijuna dolara potrošenih na odvjetnike, privodi se kraj sudskom procesu koji bi mogao promijeniti tržište i dokazati da je Samsung besramno krao od Applea

Sutkinja Lucy Koh (43), pravnica s Harvarda, bivša tužiteljica čiji je zaštitni znak ogrlica od bijelih bisera koju nosi na crnoj togi, uskoro će morati donijeti jednu od važnijih presuda u poslovnom svijetu. U epskoj sudskoj trakavici koja traje mjesecima trebat će presuditi tko je koga kopirao i je li Samsungov Galaxy zapravo kopija IPhonea.

“Moram nešto raščistiti s vama, jer, koliko znam, vaše su kompanije i u poslovnoj vezi. Oprostite, je li riječ o poslovima od osam milijuna ili osam milijardi na godinu”, upitala je sutkinja Koh odvjetnika Applea . “Mislim da je riječ o sedam milijardi”, odgovorio je odvjetnik, a riječ je o svoti koju Apple plaća godišnje za komponente koje proizvodi Samsung Electronics.

Tako su bliski poslovni suradnici, koji unatoč svemu nastavljaju suradnju, postali mrski neprijatelji koji ne biraju sredstva da bi okrivili jedan drugog za plagijat. Apple tvrdi da je Samsung kopirao njihovo čudo i ponos, iPhone, a južnokorejska kompanija optužuje Amerikance da koriste mnoge njihove patente.

Međusobna špijunaža

Obračun na sudu je žestok, nevjerojatan, nedoživljen. Strasti ne popuštaju i odvjetnici svakodnevno izvlače dokaze koji bi trebali kompromitirati suparnika. Nitko ne žali što milijuni dolara odlaze na odvjetnike i dugotrajno suđenje koje je pokazalo da kompanije svakodnevno špijuniraju jedna drugu. Doznalo se tako da je Samsungov šef gotovo poludio kad je čuo za iPhone, a Apple je razmišljao i o proizvodnji automobila i “ostalih ludih stvari”, kako je na sudu posvjedočio Phill Schiller, potpredsjednik kompanije zadužen za marketing. O tome se do sada govorkalo, a Schiller je na sudu kazao: “Da, Steve Jobs je imao konkretne planove za proizvodnju iCara. Trebao je to biti automobil koji je posljednja riječ tehnike i dizajna”.

A tko je koga u svemu kopirao, za dva tjedna bi trebao odlučiti sud u San Joseu u Kaliforniji. Najnoviji dokaz, tajna zabilješka iz Samsungove tvrtke, mogao bi dramatično promijeniti tijek suđenja u Americi. JK Shin, Samsungov šef mobilnih komunikacija, u veljači 2010. godine je napisao: “IPhone i Samsungovi uređaji razlikuju se kao nebo i Zemlja”. Mjesec dana nakon toga slijedilo je detaljno izvješće na 132 stranice u kojem Samsung analizira i uspoređuje iPhone sa svojim Galaxyjem. “Postoje stotine razloga zbog kojih Samsungovi uređaji trebaju više sličiti na iPhone. Galaxy bi bio bolji kad bi se ponašao kao iPhone”, zaključili su u Samsungu!

To je jedan od ključnih dokaza koje odvjetnici Applea žele iskoristiti na suđenju koje bi moglo promijeniti odnose na tržištu na kojem već godinama traje bespoštedni sukob proizvođača. Nakon više od dva tjedna suđenja u Americi, koje mnogi zovu i suđenjem stoljeća, mnogo je još sočnih detalja izašlo na vidjelo, prije svega oni koji otkrivaju kako je radio Steve Jobs. Tako se prvi projekt iPhonea zvao Project Purple i na njemu su radili najveći talenti u kompaniji. Šef mobilnog softwarea Scott Forstall rekao je kao svjedok na sudu da se projekt razvijao u tajnosti u kompanijskom kampusu, a zaposlenike su stalno trebali upozoravati da o svemu moraju šutjeti. Na ulaznim vratima stajao je znak na kojem je pisalo Fight Club. Mnogi zaposlenici nisu ni znali na čemu su radili.

Isto tako, Apple je prvo odbio iPhoneov dizajn koji je uključivao zaobljene uglove, a jedan od dizajna je predvidio da telefon bude sav u metalu, a drugi da bude sav u staklu. Appleov dizajner Christopher Stringer rekao je na sudu u Kaliforniji da je čak i Steve Jobs dvojio hoće li se jednostavni dizajn iPhonea moći realizirati i hoće li privući kupce. Rekao je da je 15 dizajnera radilo zajedno oko jednog kuhinjskog stola, a neki od prototipova IPhonea bili su doista bizarni. Najčudniji od svih izgledao je kao heksagon od jeftine crne plastike.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:56