IZBOR ŠEFA HRT-a

Velika pobjeda oporbe: Dokazali da je sjednica Odbora bila neregularna, o Švebu se danas neće glasati

I SDSS-ov Milorad Pupovac ocijenio je da je sjednica saborskog Odbora za medije vođena "šeprtljavo"
Peđa Grbin, Arsen Bauk, Sandra Benčić
 Damjan Tadic/Cropix

Oporba je danas zabilježila veliku pobjedu: dokazala je da su obje sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije održane suprotne Poslovniku pa će se cijela stvar oko izbora glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba morati ponoviti, premda oporba cijeli postupak smatra kontaminiranim i traži poništenje natječaja.

Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj je u utorak od 13 članova bilo prisutnih samo pet nije bila u skladu s Poslovnikom.

image
Sjednica Odbora
Damjan Tadic/Cropix
image
Dražen Bošnjaković
Damjan Tadic/Cropix

Sljedeća sjednica održana u srijedu na zahtjev šestero članova oporbe također nije bila u skladu s Poslovnikom jer se tretirala kao nastavak prethodne, a prethodna je zaključena. Stoga su i sve odluke nevažeće. Tako je danas jednoglasno zaključio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji je analizirao zakonitost održavanja ovotjednih sjednica Odbora za medije na kojoj je odlučeno da je Robert Šveb kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a. A to znači da se o Švebu neće danas glasati.

Jedna od dvojbi bila je je li sjednica na kojoj se odlučivalo o Švebu, u srijedu, 13. listopada, nova sjednica ili nastavak prethodne od utorka, 12. listopada. Na to pitanje članovi Odbora nisu mogli dati jasan odgovor pa su napravili stanku.

"Ako je prva sjednica zaključena, onda ona ne može biti nastavljena. Procedure se moramo držati", upozorio je SDP-ov Peđa Grbin. SDSS-ov Milorad Pupovac ocijenio je da je sporna sjednica vođena "šeprtljavo".

image
Sjednica Odbora za ustav, poslovnik i politicki sustav
Damjan Tadic/Cropix
image
Domagoj Hajduković
Damjan Tadic/Cropix

Nakon sjednice šef SDP-a Peđa Grbin u razgovoru s novinarima komentirao je današnja događanja.

- Odbor je utvrdio da prijedloga u osnovi nije ni bilo i da ono što je Odbor za medije uputio u proceduru nije valjano. To znači da je oporbena akcija jučer bila zaštita pravnog poretka ove zemlje. Spriječili smo da se u Saboru raspravlja o nečemu o čemu se nije smjelo. Bitno je da se to dogodilo jer glavni ravnatelj HRT-a ne samo da definira kako će funkcionirati javni medij, već upravlja i s više od milijardu kuna koje dolaze iz džepova hrvatskih građana.

Oporbena akcija jučer rezultirala je polodom. Sjednica Odbora za medije ponovno će se morati održati i ponovno će se raspravljati o svim stvarima o kojima se govori: da je sam natječaj protuzakonit, da je osoba predložena u sukobu interesa i nadam se da će rezultirati jedinom suvislom odlukom, a to je da se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a poništi, rekao je nakon Odbora, prenosi N1.

Dodao je da će daljnji koraci oporbe ovisiti o tome što će se dogoditi na Odboru za medije.

image
Dražen Bošnjaković
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:24