‘40 DANA ZA ŽIVOT‘

Počela nova kampanja protiv pobačaja, tijekom Korizme molitelji stižu pred 35 bolnica u 33 hrvatska grada

Ova kontroverzna inicijativa izaziva brojne negativne reakcije otkako je pokrenuta u Hrvatskoj 2014
Članovi Inicijative 40 dana život
 
 Vladimir Dugandzic/Cropix

"Uzmi svoj križ i idi za mnom." (Mk 8, 34). Molitvom zaustavi pobačaj u svom gradu!" Tako glasi parola pod kojom je u srijedu 17. veljače počela ovogodišnja antiabortivna kampanja "40 dana za život", koja će trajati tijekom cijele ovogodišnje korizme. Ove godine najavljeni su danonoćni prosvjedi ispred 35 bolnica i zdravstvenih ustanova u čak trideset i tri grada u Hrvatskoj.

Ova kontroverzna inicijativa izaziva brojne negativne reakcije otkako je pokrenuta u Hrvatskoj 2014. Iz brojnih udruga koje se bave pravima žena dolazile su zamjerke da se radi o nelegalnim okupljanjima unutar kruga bolnica i nedozvoljenim pritiscima na žene koje su se odlučile na pobačaj. Usto, pobačaj je legalan, a golema većina Hrvata je protiv zabrane, pokazuju istraživanja.

image
Članovi Inicijative 40 dana život
Vladimir Dugandzic/Cropix

Kritike baš i ne diraju predstavnike ove katoličke udruge, odakle je ove godine upućen poziv u kojem su "svi vjernici pozvani postiti i moliti i u svojim domovima, kako bi u našoj domovini pobijedila kultura života". Usto je na službenim stranicama "40 dana za život" objavljeno kako je broj pobačaja u nekim bolnicama za vrijeme bdjenja pao 20, 30, a ponegdje i do 50 posto.

image
Članovi Inicijative 40 dana život
Vladimir Dugandzic/Cropix

Sada slijedi novi nastavak: "Odlučili smo ovu kampanju posvetiti Presvetom Srcu Isusovu, s obzirom na to da su inicijativa 40 dana za život i udruga Hrvatska za život, a samim time i svi njezini članovi, prošlo ljeto, po rukama biskupa Ivana Ćurića, posvećeni Presvetom Srcu Isusovu.", rekla je Petra Milković, izvršna direktorica Inicijative i dopredsjednica Udruge te nastavila: "Veličanstvena je vijest da će ovu kampanju obilježiti svečani, pokornički križni putevi ulicama naših gradova. Pozivamo vjernike da se okupe da u molitvi križnog puta, javnom pokorom, činimo zadovoljštinu za grijeh pobačaja u našem narodu."

image
Članovi Inicijative 40 dana život
Vladimir Dugandzic/Cropix

Inače, prije dvije godine iz stranke Pametno zatražili su da lokalne vlasti zabrane molitvena okupljanja na manje od 150 metara od bolnica, sukladno članaku 11. Zakona o javnom okupljanju. Koliko su bili uspješni pokazuje podatak kako su te 2019. molitvena okupljanja organizirana ispred 29 hrvatskih bolnica, a od srijede - trideset i tri.

image
Članovi Inicijative 40 dana život
Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:48