DRAMA U ZRAKU

Američki lovac presreo putnički zrakoplov: Video otkriva u kakvom su šoku bili putnici

Do incidenta dolazi uslijed novih napetosti između Teherana i Washingtona
Ozlijeđeni putnici s leta
 Afp

Iranskom putničkom zrakoplovu iznad Sirije približila su se dva američka borbena aviona, objavile su u petak iranske vlasti, dok je američko zapovjedništvo za Bliski istok reklo da se radilo o "vizualnoj inspekciji".

Iranski zrakoplov tvrtke Mahan air (Airbus 340) letio je iz Teherana za Bejrut u četvrtak kada su mu se približio američki avioni, a pilot je morao izvesti manevar da izbjegne incident, prenio je Abasu Musavi, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova koje je izjavilo da će se incident istražiti.

U snimci objavljenoj na društvenim mrežama čuje se vrištanje ljudi u avionu koji se naglo naginje kako bi promijenio smjer.
U prvom trenutku, Iran je optužio Izrael da je pokušao presresti zrakoplov u sirijskom zračnom prostoru avion koji je u konačnici bez problema sletio u svoju finalnu destinaciju.

Iranska službena novinska agencija IRIB citirala je putnika koji je izjavio da je glavom udario u krov zrakoplova tijekom nagle promjene visine.

- Ne znam što se dogodilo. Crni avion se približio našem avionu, a naš je zrakoplov izgubio ravnotežu. Naglo sam poskočio i udario glavom o strop - rekao je neimenovani putnik za IRIB.

- Bio je to borbeni avion. Borbeni lovac se doslovno prilijepio za na naš avion. Izgubili smo ravnotežu i skakali gore – dolje – rekao je drugi putnik.

Svi putnici su sigurno napustili zrakoplov nakon što je sletio, a nekoliko njih imalo je lakše ozljede, potvrdio je ravnatelj aerodroma u Bejrutu agenciji Reuters.

Do incidenta dolazi uslijed napetosti između Teherana i Washingtona čije se veze pogoršavaju od 2018. godine kada je američki predsjednik Donald Trump napustio iranski nuklearni sporazum iz 2015. sa šest svjetskih sila. Zatim je uveo sankcije zemlji što je uništilo iransko gospodarstvo koje se sada, uz to, dodatno bori s posljedicama pandemije.

Izrael i SAD dugogodišnji su neprijatelji Irana. Iranski režim saveznik je onog u Siriji, kao i oružanog pokreta Hezbollaha u Libanonu.

- Ako se nešto dogodi zrakoplovu na povratku, Iran će smatrati odgovornim SAD - rekao je Musavi kojeg navodi službena iranska agencija Irna.

Dodao je da je poruka prenesena i UN-u kao i "veleposlaniku Švicarske u Teheranu" koji zastupa interese SAD-a u Iranu jer dvije zemlje nemaju diplomatske odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:43