OZBILJNO JE

Zagrebački veterinari upozoravaju: ‘Opasan virus kruži diljem grada, vlasnici, oprez!‘

Period inkubacije je bio čak i do 17 dana, mnogi ljubimci nisu imali simptome, a brzi test je bio negativan

Ilustrativna fotografija

 Nera Simic/Cropix

Iz zagrebačke veterinarske ambulante Vet5 objavili su kako u posljednja tri tjedna veliki broj mačaka koje im dolaze na liječenje boluje od mačjeg parva, odnosno, panleukopenije. Neke od mačaka su im poznate od kad su bile mačići, a neke su prolaznici donijeli s ceste pothlađene i nemjerljive tjelesne temperature. Ono što je najgore - obolijevaju cijepljene mačke, čak i više puta cijepljene. Simptomi su izrazito teški, atipični i bolest se brzo razvija.

- Mace koje nažalost nisu preživjele bile su izrazito dobrog stanja i kondicije, uhranjene, više puta procijepljene. Virus se brzo širi kroz populaciju mačaka, često indirektnim kontaktom. Period inkubacije koji smo zamijetili je čak bio i do 17 dana, većina mačaka nije povraćala ni imala proljev, a brzi test je bio negativan. Bio je napravljen više puta na istoj mački u različite dane - istaknula je veterinarka Dajana Buljan iz te ambulante.

Pojasnila je kako je virus raširen po cijelom gradu, što pokazuje činjenica da su im donesene mačke iz zapadnog dijela grada, istočnog dijela, Sesveta, Borovja... Virus je utvrđen i u još dvije ambulante u Zagrebu, tako da je jasno kako je problem raširen i veoma ozbiljan.

- Mi veterinari ne volimo pričati ni o parvu ni o panleukopeniji, odnosno, "tabu temama", iako je to najčešća bolest u veterinarskim ambulantama. Nismo sami uzgojili virus, nego smo ga dobili. Apeliramo da pripazite gdje hodate, da ne unosite nove mačke/mačiće bez prolaska karantene, pa čak i ako doma imate cijepljene mačke, da perete zdjelice, transportere i svu opremu, perete ruke i mijenjate odjeću - upozorila je Buljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 23:08