RUBRIKA VETERINARKE

Tumor jetre kod pasa je izuzetno opasan, a evo koji su simptomi i što vlasnici mogu učiniti

Iskustvo iz svoje bogate karijere s nama je podijelila Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi
 Darko Tomas/Cropix

Hemangiosarkom jetre i slezene obično se dijagnosticira u starijih pasa, međutim može se pojaviti u bilo kojoj dobi. To je maligni (zloćudni) tumor, nešto češći u muških pasa, ali može se javiti i u ženki.

Najčešće se javlja kod pasmine boksera, engleskog setera, njemačkog ovčara, zlatnog retrivera, njemačke doge i ptičara. Budući da se ti tumori pojavljuju unutar krvnih žila, postoji veliki rizik od pucanja tumora i posljedično krvarenja u trbušnu šupljinu. Zbog toga, neki psi mogu uginuti od iznenadnog krvarenja prije nego se dijagnosticira tumor. Hemangiomi vrlo brzo metastaziraju, osobito u srce i mozak, također prije nego se dijagnosticiraju. Oni su obično neizlječivi tumori. Uzrok nastajanja tih tumora je nepoznat.

Znakovi bolesti koje mogu vlasnici primijetiti jesu: gubitak težine, slabost, šepanje, mišićna nekoordinacija, demencija, smetenost, oticanje trbuha zbog nakupljanja tekućine, gubitak apetita.

Kako bi pomogli svom veterinaru u postavljanju dijagnoze, morate mu dati detaljni opis simptoma vašeg psa. Tada se moraju napraviti sve krvne pretrage da se odredi sadašnje stanje vašeg ljubimca. Mora se napraviti i RTG cijelog abdomena zbog moguće mase u trbuhu ili eventualno tekućine.

Definitivna dijagnoza se mora postaviti UZV pretragom abdomena i svih organa u njemu. UZV srca se također mora obaviti da se vidi tumor ili eventualna tekućina oko srca.

image

Silva Rakočević

Darko Tomas/Cropix

Liječenje hemangiosarkoma slezene i jetre: prilikom određivanja liječenja vašeg psa, mora se razgovarati s veterinarom o vremenu preživljavanja ljubimca. Ne postoji lijek za hemangiosarkom jetre i slezene.

Naravno da će tok bolesti i vrsta liječenja, ovisiti o veličini tumora u vrijeme dijagnosticiranja, te o dobi i stanju pacijenta.

Početno liječenje uključuje davanje infuzija, eventualno transfuzije krvi, kako bi se održala razina tekućine u organizmu i kontrolirala anemija. Dolazi u obzir kompletno kirurško odstranjenje slezene ili njen dio s okolnim tkivom. Dolazi u obzir i operacija tumora na jetri, ali samo dio jetre koji je eventualno zahvaćen možemo odstraniti. Tada se tumor koji se izvadi šalje na PHD analizu, gdje se definitivno dobiva nalaz vrste tumora. Nakon operacije, u dogovoru s veterinarom može se kirurgija nadopuniti kemoterapijom, da se odgodi širenje karcinoma.

Ako kirurški zahvat nije moguće napraviti, takvog pacijenta moramo često kontrolirati i pratiti njegovo stanje. Veterinar mora propisati lijekove protiv bolova, ograničiti kretanje zbog iznenadnog krvarenja.

Moj savjet svim vlasnicima kućnih ljubimaca jesu redoviti sistematski pregledi već od šeste godine, a može i prije. Jedino tako ćemo moći na vrijeme otkriti ovu opaku bolest i na vrijeme možda moći spriječiti ono najgore što im se može dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:22