POMOĆ

Tko su slobodnoživuće mačke i zašto je za njih najbolji ‘UKV‘ projekt?

Detalje su pojasnili iz Udruge devet života iz Osijeka, čiji volonteri spašavaju mačke
 Tatiana Chekryzhova/Alamy/Alamy/Profimedia

Zakon za mačku kaže da je slobodnoživuća životinja. Postoje one koje nikako nisu spremne za život ljubimca i to treba poštovati. Takve mačke su najčešće divlje ili iznimno plahe i one ne vole društvo ljudi, kažu iz osječke Udruge Devet života.

- Prilikom nekontroliranog hranjenja takvih mačaka, dolazi i do problema prekomjernog razmnožavanja istih. Divlje mame vrlo često imaju divlje potomke koje je često teško socijalizirati i s kojima većina ljudi ne želi imati posla. Kako bi se spriječila trovanja mačaka i mačića te širenja raznih mačjih zaraznih bolesti, jedino rješenje problema je kastracija - poručuju iz udruge.

Zbog toga se provode projekti UKV (odnosno, uhvati-kastriraj-vrati) za nesocijalizirane, vanjske, divlje mačke. Na taj se način smanjuje i prekomjerni broj uličnih mačaka te se poboljšava njihova kvaliteta života.

- Ako u gradu vidite mačku sa zarezanim dijelom lijevog uha, možete odmah pretpostaviti da je ta maca kastrirana. Vani postoji praksa i cijepljenja odmah prilikom kastriranja, naše financije to još ne dopuštaju te nemamo mogućnost cijepiti svaku macu koju ulovimo za kastraciju. No svaka takva mačka je tretirana i zdrava.

Mačke su vrlo teritorijalne životinje i imaju tendenciju formiranja kolonija na staništima na kojima žive. Vrlo je važno mačku vratiti na njezino stanište nakon oporavka od kastracije, pogotovo ako se radi o divljoj uličnoj maci - pojašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:49