OPREZ!

Smijemo li mačkama dati da jedu krumpire? Samo je jedan način pripreme siguran za njih...

U slučaju da vidimo da je mačka pojela veću količinu, najbolje je odmah nazvati veterinara
 Meike Brigitte Engels/Imagebroker/Profimedia

Malo tko na svijetu ne voli pomfrit, a iznimka nisu ni mačke. Neke su samo znatiželjne, druge se doslovno povampire kad na tanjur stavimo krumpiriće. Moramo biti oprezni, jer im on nije zdrav, i dati sve od sebe da niti jedan komadić ne završi u njihovim ustima. S obzirom da su mačke veoma uporne i ekstremno vješte, ako zaista vole krumpir, moramo biti veoma oprezni kako bi se one držale dalje od te namirnice.

Općenito, krumpir nije dobar za njihovo zdravlje. Sirov je opasan zbog solanina, prženi ima začine, a kuhani je još najmanje škodljiv. No, nije baš da će njihovo tijelo nešto dobiti od te namirnice, pa joj ga vlasnik treba dati ako baš zaista mora i to, naravno, bez začina.

Sirovi je, jasno, jako opasan. Premda većina mačaka neće biti zainteresirana za njih, ipak se neka tu i tamo može zainteresirati za njega i pojesti malo iz znatiželje. Ako se to dogodi, mogla bi početi povraćati, imati proljev, sliniti, biti dezorijentirana....

Prženi, koji je i nama najslasniji, njima je problematičan zbog zasićenih masti, a veliki problem je i sol. Mačke se njome mogu otrovati, a tada su simptomi jednaki kao da pojede sirovi krumpir. Drugi začini koji se dodaju pomfritu su također toksični za naše ljubimce. Ako pak izbjegnemo začine i dajemo im samo prženi krumpir, bez dodataka, svejedno im to nije dobro za zdravlje i dugoročno će dovesti do debljanja.

U slučaju da vidimo da je mačka pojela veću količinu, najbolje je odmah nazvati veterinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 16:20