SAVJET VETERINARKE

Ivana Pilić o ljetu i ljubimcima: ‘Zlatni savjet za godišnji odmor glasi - dobro se pripremite, a evo i kako‘

Psi se ne znoje, osim po šapicama. Tijekom najvrućeg dijela dana nije preporučljivo voditi ih u duže šetnje

Purina Veterinar u kući

 PROMO

Ljetno i ljetne vrućine u punom su jeku. I dok to za ljude znači oblačenje u kraću i prozračniju odjeću, uživanje na terasama uz more, cjelodnevno kupanje i sunčanje, trebamo imati na umu da vrućine našim ljubimcima padaju teže nego nama.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Psi se ne znoje, osim po šapicama. Svoju temperaturu uglavnom reguliraju dahtanjem pa moramo biti posebno oprezni da se ne pregriju i ne dožive toplotni udar. Potrebno im je osigurati stalan pristup zdjelici svježe vode, prostoriju ugodne temperature, hladovinu, a ako je potrebno i dodatno hlađenje kupanjem, prskanjem, postavljanjem mokrih ručnika na kameni ili pod od pločica.

Pse po ljeti trebamo izvoditi u duže šetnje rano ujutro i kasnije navečer. Tijekom najvrućeg dijela dana nije preporučljivo ići u duže šetnje, a ako je to ipak neophodno, šetnju treba maksimalno skratiti. Ipak, ako piju puno vode da bi se rashladili, psi trebaju i redovito mokriti pa tijekom dana odaberite više kratkih spuštanja pred zgradu ili izlazaka ispred kuće i u vrt.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Za vrijeme vrućina, asfalt može dosegnuti vrtoglavo visoke temperature pa prije nego što vaš pas stavi svoju šapicu na njega, stavite vi svoju bosu nogu ili dlan. Ako je vama asfalt vruć nakon nekoliko sekundi, vruć je i vašem psu. Šetanje po usijanom asfaltu može rezultirati opečenim šapicama pa to svakako izbjegavajte.

Uz ljeto se vežu i godišnji odmori. Za vlasnike kućnih ljubimaca sezona godišnjih odmora znači i donošenje odluke hoće li povesti svojeg ljubimca sa sobom ili će ga nekome povjeriti na čuvanje. Pritom je važno voditi računa o općem zdravstvenom stanju ljubimca, kako i o stvarima koje našem ljubimcu na putovanju mogu izazvati tegobe, a nama poremetiti godišnji odmor.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Zlatni savjet za godišnji odmor na koji vodite i svojeg ljubimca glasi: dobro se pripremite. Jako je korisno proučiti mjesto u koje idete i opskrbiti se svime što vam je potrebno i prije kretanja na put. Ako putujete automobilom, ljubimca smjestite tako da mu putovanje bude što ugodnije, a da pritom ne ometa vozača u vožnji. Najbolje i najsigurnije bi bilo putovati tako da je ljubimac vezan pojasom za kućne ljubimce ili da je tijekom putovanja smješten u svoj transporter.

Ako je to moguće, izbjegavajte vožnju tijekom najvećih vrućina. Idealno bi bilo putovati rano ujutro ili u večernjim satima. U slučaju da ipak trebate putovati sredinom dana, ugodno klimatizirajte automobil. Pritom pazite da u vašeg ljubimca ne puše hladan zrak iz ventilacijskih otvora i da nije izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. U slučaju dužeg putovanja, osigurajte pauze za odmor barem svaka dva sata. Birajte zaustavljanje u hladovini gdje ljubimac može malo prošetati, obaviti nuždu i popiti vode.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Iako se nadam da će odmor svima proteći ugodno, prilikom dolaska na odredište svakako provjerite gdje je najbliža veterinarska ambulanta kako biste, ako to bude potrebno, mogli potražiti pomoć za svog ljubimca. I, naravno, kamo god da idete, pazite da je vašem psu uvijek dostupna zdjelica puna svježe vode.

Na putovanje obavezno ponesite knjižicu u koju su upisana cijepljenja vašeg ljubimca, zatim hranu, zdjelice za hranu i vodu, ležaj, omiljenu igračku, ogrlicu, oprsnicu, povodac, probiotike, vrećice za skupljanje izmeta, četku, češalj, škarice, šampon, tekućinu za čišćenje ušiju, umjetne suze i ručnike za svog ljubimca.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Ako se vaš pas voli kupati, proučite gdje se na vašoj destinaciji nalaze plaže za pse i svom ljubimcu priuštite rashlađivanje u moru. Psa odvedite na kupanje ujutro ili predvečer, a najbolje bi bilo izbjegavati period između 11 i 17 sati.

Prilikom plivanja pripazite da se pas ne naguta morske vode jer bi to moglo izazvati povraćanje, što pak može dovesti do dehidracije. Svojem ljubimcu nakon povraćanja vodu dajte postupno, malu količinu svakih 10-15 minuta, a hranu mu nemojte nuditi odmah, već nešto kasnije i to u više manjih obroka kako bi se probavni sustav umirio. Pas može jesti svoju uobičajenu hranu, a u slučaju proljeva, u prehranu mu dodajte i probiotik PURINA® PRO PLAN® Canine FortiFlora® za pse.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Nakon kupanja u moru, psa obavezno istuširajte običnom vodom da mu morska voda ne bi isušila dlaku i kožu. Psa nije potrebno nakon svakog kupanja u moru prati šamponom jer mu se tako skida zaštitni masni sloj s kože. Ono što je važno uvijek napraviti je dobro posušiti uši nakon kupanja.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Preporučujem da u kućnoj ljekarni za svojega ljubimca uvijek imate dodatke prehrani koji daju potporu imunitetu i pomažu u nošenju s promjenom životne okoline i vanjskim patogenima. Jedan od boljih načina za to je probiotski dodatak s dobrim bakterijama, kao što je PURINA® PRO PLAN® Canine FortiFlora® za pse ili PURINA® PRO PLAN® Feline FortiFlora® za mačke. Probiotici jačaju imunološki sustav, potiču dobro zdravlje crijeva i kože pa je dodatak probiotske kulture koristan ne samo kod promjene okoline, nego i u bilo kojem periodu pojačanog stresa.

image
Purina

Od iznimne je važnosti da svojim ljubimcima tijekom cijele godine, uključujući i ljetne mjesece, nudimo uravnoteženu prehranu koja se temelji na znanosti jer je to osnova za njihovo optimalno zdravlje i sretan život. Zato uvijek preporučujem hranu PURINA® PRO PLAN®.

Počevši od najmlađe dobi, ova hrana ljubimcima osigurava nutritivne elemente koji su im potrebni za zdrav rast i razvoj. PURINA® PRO PLAN® Healthy Start PUPPY za štence ima izvanrednu hranjivost i visokokvalitetne komade piletine kao sastojak broj jedan. Sadrži kolostrum koji pomaže u jačanju imunološkog odgovora štenaca i do 50%, a pomaže i optimizirati ravnotežu crijevne mikroflore pa time štiti štence od probavnih tegoba i osigurava im zdrav rast i dugoročno zdravlje.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Budući da je malim i patuljastim pasminama potrebno više pažnje i njege zuba i desni, hrana PURINA® PRO PLAN® Healthy Start SMALL & MINI PUPPY, namijenjena štencima malih i patuljastih pasmina s manje od 10 kg težine u odrasloj dobi, sadrži vitamin D, minerale i omega-3 masne kiseline što pomaže u održavanju zdravih zuba i desni od samog početka.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Za cjelokupno zdravlje i dobrobit psa, odličan je odabir hrana PURINA® PRO PLAN® Everyday Nutrition koja kao prvi sastojak sadrži visokokvalitetne komade piletine i posebno je formulirana da zadovolji sve prehrambene potrebe vašeg psa. Podržava zdrave zglobove za aktivan stil života i pomaže održati dlaku sjajnom od korijena do vrha. PURINA® PRO PLAN® Everyday Nutrition SMALL & MINI ADULT razvijen je za odrasle pse malih i patuljastih pasmina te sadrži vitamin D, minerale i omega-3 masne kiseline što pomaže u održavanju zdravih zuba i desni.

Ako vaš pas ima osjetljivu probavu, hrana PURINA® PRO PLAN® Sensitive Digestion odličan je odabir. Formulirana od visokokvalitetnih komadića janjetine kao prvog sastojka i drugih lako probavljivih sastojaka koji olakšavaju probavni proces, ova hrana za pse sadrži i prebiotike za bolju ravnotežu crijevne mikroflore. Za male i patuljaste pasmine do 10 kg težine, PURINA® PRO PLAN®Sensitive Digestion SMALL & MINI ADULT sadrži vitamin D i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih zuba.

image
Purina

Kod pasa s osjetljivom kožom iznimno je važno koristiti znanstveno osmišljenu hranu za održavanje zdrave kože i sjajne dlake. Hrana PURINA® PRO PLAN® Sensitive Skin pažljivo je formulirana od visokokvalitetnih komadića lososa kao prvog sastojka, odabranih dodatnih izvora proteina, a usto je i potpuno bez pšenice. Hrana PURINA® PRO PLAN® Sensitive Skin SMALL & MINI ADULT razvijena je za odrasle pse malih i patuljastih pasmina, a sadrži vitamin D, minerale i omega-3 masne kiseline koji pomažu u održavanju zdravih zuba i desni.

image
Purina
image
Purina

PURINA® PRO PLAN® Duo Delice sadrži visokokvalitetne komade piletine kao prvi sastojak i posebno je razvijen da zadovolji sve prehrambene potrebe vašeg psa kao dio zdravog načina života, od zdravih zglobova, snažnih mišića pa sve do njegovane kože i dlake. Ova hrana sadrži kombinaciju hrskavih grickalica i mekših komadića koji potiču vašeg psa na žvakanje. PURINA® PRO PLAN® Duo Delice SMALL & MINI ADULT razvijen je za odrasle pse malih i patuljastih pasmina, a sadrži vitamin D i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih zuba i desni.

image
Purina

Mali i patuljasti psi svoju zlatnu dob dosežu oko devete godine. Hrana PURINA® PRO PLAN® Age Defence 9+ napravljena je od visokokvalitetnih komadića piletine kao prvog sastojka i prilagođenih razina proteina i masti, a sadrži i patentiranu mješavinu hranjivih tvari za potporu kognitivnim funkcijama mozga. Glukozamin i EPA, omega-3 masna kiselina, podržavaju pokretljivost zglobova psa za zdravo starenje, dok omega-6 masne kiseline i vitamin A održavaju zdravu kožu i lijepu dlaku. Hrana PURINA® PRO PLAN® Age Defence SMALL & MINI ADULT 9+ sadrži vitamin D, minerale i omega-3 masne kiseline što pomaže u održavanju zdravih zuba i desni kod malih i patuljastih pasmina.

image
Purina

Uvijek biste se trebali javiti veterinaru, bez obzira na godišnje doba, ako vaš ljubimac ne želi jesti ni piti dulje od 24 sata, ako je slab, ne ustaje, izgleda iscrpljeno ili depresivno, ima otežano disanje te glasan i ubrzan dah, ako kontinuirano kašlje, opetovano povraća ili ima proljev, izgleda kao da osjeća jaku bol ili nelagodu, iznenada ima poteškoća s ravnotežom, ne može mokriti ili nema stolicu.

Ako imate dodatnih pitanja o zdravlju svojih ljubimaca, pišite nam na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a dr. Ivana Pilić će odgovoriti.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:29