DOBAR POSAO

Znate li tko uklanja životinjske lešine s gradskih ulica i koliko ih za to godišnje plaćamo?

S javnih površina Grada Zagreba godišnje se ukloni u prosjeku oko 1500 malenih tijela
 A & J Visage/Alamy/Profimedia

Kad je Anita u petak navečer vidjela ježa ispod parkiranog automobila, odmah je provjerila je li živ. Na žalost, nije bio. Pošto nije bila sigurna rade li higijeničari (oni koji odvoze lešine životinja s ulica grada) vikendom, pričekala je ponedjeljak ujutro da ih obavijesti. Trebao im je jedan dan, ali su po životinju došli i odveli je.

- Prošle godine sam zvala za jednog mrtvog goluba. Ne dođu baš isti dan, ali netko uvijek ukloni ostatke životinje. Važno mi je to zbog potencijalnog širenja zaraza, posebno u ovo doba godine - kaže Anita.

Za taj je posao u Zagrebu angažirana tvrtka iz Krapinsko-zagorske županije. Na javnu nabavu javila se firma ZAG - VET iz Konjščine, koja je imala najpovoljniju ponudu. Ta ista tvrtka za ovaj je posao angažirana, sudeći po datumu objave na službenim stranicama Grada, od 2017. godine. Potom je opet 2020. dobila posao, na iduće četiri godine. Posao je to za koji im grad godišnje plaća gotovo 100 tisuća eura (ukupan iznos za četiri godine je 396 177,58 eura).

U opisu posla im je ‘ prikupljanje i neškodljivo uklanjanje lešina i nusproizvoda animalnog porijekla s javnih površina grada‘.

- Usluga je dostupna sedam dana u tjednu, 0-24 h, prilikom koje su osigurani djelatnici i specijalno vozilo za prijevoz lešina i nusproizvoda animalnog porijekla uz neškodljivo uklanjanje u kafileriji. S javnih površina Grada Zagreba godišnje se ukloni u prosjeku oko 1500 lešina različitih vrsta životinja i oko 30 tisuća kilograma nusproizvoda animalnog porijekla - poručuju iz grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:42