TAKO LAKO

Zaposlenici elektrane zamolili pastira za pomoć, a on im doveo sto ovaca i nekoliko koza

To je i daleko ekološkije rješenje, jer se više ne troši benzin za kosilice

Ilustracija

 Zdeněk Sleha/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Kada je radnicima u solarnoj elektrani na Kosovu dosadilo kositi travu oko solarnih panela, okrenuli su se ekološkijem i puno snažnijem stroju - stadu ovaca.

Više od sto ovaca i nekoliko koza dvaput na tjedan pase u krugu solarne elektrane Rogane u blizini gradića Kamenica na istoku Kosova, gdje se nalazi više od 12 tisuća fotonaponskih panela.

- Radnici su shvatili da je košnja teška te su me pitali mogu li dovesti svoje ovce - govori 72-godišnji pastir Rexhep Rrudhani dok naređuje psima da usmjere stado ispod solarnog panela. Njemu se ideja svidjela, tako da je svoje životinje počeo redovito dovoditi do elektrane, kako bi se najele.

- Ovce ovdje pasu sve vrste trave - dobru ili lošu - i sve čiste. Svi imamo koristi - dodaje, a to su potvrdili i zaposlenici elektrane, kojima su prehrambene navike ovaca donijele olakšanje.

- Ne trošimo benzin za kosilice. Proizvodnja energije iz sunca i košnja trave uz pomoć ovaca znače da stvari ovdje postaju duplo zelenije - kaže upravitelj solarne elektrane Arber Maliqi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:43