POMOR

Više od 94 tisuće mrtvih ptica na velikom jezeru, znanstvenici očajni: ‘Mučno je to gledati‘

Pošast koja ih je usmrtila uzrokovana je toksinom koji stvara posebna vrsta bakterije

Vađenje mrtvih ptica iz jezera je emocionalno iscrpljujuć posao 

 Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Izbijanje botulizma, bakterijske bolesti koja uzrokuje paralizu mišića, ubilo je više od 94 tisuće ptica u nacionalnom rezervatu za divlje životinje Tule Lake u sjevernoj Kaliforniji, što je najgori takav incident te vrste ikada zabilježen na tom jezeru, izvijestili su iz US Fish and Wildlife Service.

- Bolesne ptice često ne mogu kontrolirati svoje mišiće i uguše se u vodi. Veoma je mučno to gledati - rekla je biologinja i ornitologinja Teresa Wicks iz Bird Alliance of Oregon za Guardian.

Iako je za sada pošast lokalnih razmjera, epidemija i katastrofalno odumiranje povezani su s globalnim problemima uključujući smanjenje močvarnih područja, sve veću potražnju za ograničenim vodnim resursima, hidrološka preusmjeravanja i zagrijavanje.

Ovakve vrste epidemija mogu se dogoditi u bilo kojem dijelu svijeta i čini se da je riječ o fenomenu koji u porastu, tvrdi Andrew Farnsworth, znanstvenik u ornitološkom laboratoriju Cornell koji proučava migraciju ptica.

- S obzirom na sve veće temperature, suše, intenzivna kišna razdoblja praćena sušenjem... Obilježja klimatskih promjena su svuda - rekao je Farnsworth.

Pošast koja je usmrtila ptice uzrokovana je toksinom koji stvara posebna vrsta bakterije (Clostridium botulinum) koja uspijeva u toplim, stajaćim i niskim razinama vode. Botulizam također može utjecati na ljude, iako u ovom slučaju nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa. Ovakvi su slučajevi zabilježeni diljem svijeta, ali inače uzrokuju mnogo manje smrti. Izbijanje botulizma 2020. godine uzrokovano sličnim uvjetima ubilo je procijenjenih 60 tisuća ptica na jezeru Tule. Premda je situacija i tada bila veoma loša, ipak je bila nešto bolja nego danas.

Borba za ptice traje, pa se jezero puni vodom. To čine ljudi, nastojeći usporiti izbijanje epidemije. No, količina koju su pustili nije dovoljna, pa tisuću ptica umire svaki dan. Zbog toga znanstvenici predviđaju da će ih na kraju ova epidemija ubiti više od stotinu tisuća. Ipak, nadaju se da će se situacija popraviti krajem ovog mjeseca, sa zahlađenjem.

Iako se botulizam prirodno javlja, opseg ove epidemije je obeshrabrujući, rekao je John Vradenburg, nadzorni biolog iz Nacionalnog rezervata za divlje životinje Klamath Basin.

- Močvare se smanjuju diljem zapadnog SAD-a zbog klimatskih promjena, promjena u funkciji ekosustava i sve veće potražnje za ograničenim vodnim resursima - dodao je.

Jezero Tule i druge rijeke, jezera i potoci u blizini podruje su veoma važno u vrijeme migracije ptica, jer mnoge tamo zastaju da se odmore. Mnoge od njih su ove godine nastradale.

Rehabilitatori divljih životinja Marie Travers i January Bill i njihova organizacija Bird Ally X liječili su oko 1500 oboljelih životinja i uspješno pustili u divljinu njih više od 900. Ne postoji lijek za otrov botulizma, ali uz potpornu njegu i u okruženju bez stresa, većina se ptica može oporaviti tijekom tjedan dana, rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 20:45