DIVLJE ŽIVOTINJE

Udruga moli građane: prestanite nam nepotrebno donositi poletarce, tako ih možete ubiti

Podignite ih na neko grmlje ili stablo, savjetuju. Ljudski miris koji potom ostaje na njima ne smeta, jer ih mama pronalazi po glasu
Ilustracija
 Hongqi Zhang/Alamy/Alamy/Profimedia

Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP objavila je apel u kojem moli ljude da prestanu kupiti poletarce i donositi ih njima. Kažu kako svi trebaju imati na umu kako je sad vrijeme kada maleni izlaze iz gnijezda. Oni još ne znaju dobro letjeti i treba im neko vrijeme da steknu letnu kondiciju. Stoga uglavnom lepršaju s jednog mjesta na drugo dok se ne usavrše. Mama i tata ih prate i uz put hrane i uče ih loviti, hraniti se samostalno i snalaziti se.

- Kada vi vidite takvog ptića i krenete prema njemu da ga uhvatite, on će se uglavnom umiriti, misleći da ga nećete uočiti i da ćete ga ostaviti na miru, pa ga lako ulovite! Pri tome mislite da je njemu nešto jer je bio miran i lako ste ga ulovili. No, u isto vrijeme se uopće ne namjeravate brinuti o njemu, nego ga proslijedite nama - kažu iz AWAP-a.

No, kažu, to je loše za malene. Najprije zato što su zbog toga izloženi ogromnom stresu.Zbog toga često ne žele ni otvoriti usta za hranjenje, pa im ih moraju silom otvoriti. Ako to ne urade, maleni će uginuti zbog nedostatka hrane. Ako i preživi, pojašnjavaju, treba im više vremena da se osposobe za samostalan život, jer ekipa iz udruge nisu baš mame ptice.

- Ako ste našli i pticu na, ne znam, parkingu, stavite je na prvo drvo ili žbunje. On ili ona će već dozvati mamu. Kod ptica miris nema nikakve veze, mama ih prepoznaje po glasu, pa nema veze što miriše po vama. Naravno, iznimka je ako je ptica ozlijeđena ili je vadite iz usta psa ili mačke. Da, tada zovite nas - kažu u AWAP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:07