SPREMA SE PROSVJED

U Italiji usmrćen medvjed koji je pratio ljude u šumi i dolazio do kuća:‘ Nije bio opasan!‘

Dogodilo se to u jeku pravnih bitaka između predsjednika pokrajine Maurizia Fugattija i skupina za prava životinja

Medvjed M90

 Antonio Pisacreta/Zuma Press/Profimedia

Borci za prava životinja osudili su ‘brutalno ubijanje medvjeda‘, nakon što je u Trentinu usmrćen medvjed M90. Dogodilo se to po nalogu predsjednika pokrajine, koji je naložio eutanaziju životinje koja se, tvrde službe, smatrala ‘opasnošću za javnu sigurnost‘. Navodno je baš taj medvjed tri puta namjerno pratio ljude u šumi. Nije to kraj njegovih ‘zločina‘ - identificirali su ga po ogrlici i oznakama na ušima, pa su utvrdili da je baš on ni manje ni više nego 12 puta viđen kako luta u blizini kuća. To što je životinja bila gladna, pa je dolazila do ljudi i nije nikome ništa napravila, malo im je značilo.

Dužnosnici su rekli da je talijanski institut za okoliš Ispra potvrdio potrebu za ‘uklanjanjem M90 što je prije moguće‘. Medvjed je u utorak pronađen u šumskom području u donjem dijelu rijeke Val di Sole i usmrćen. Dogodilo se to u jeku pravnih bitaka između predsjednika pokrajine Maurizia Fugattija i skupina za prava životinja oko toga kako se nositi s medvjedima koji se smatraju opasnima.

Rasprava se intenzivirala u travnju prošle godine kada je Andreu Papija usmrtio medvjed JJ4 dok je trčao planinskom stazom u blizini sela Caldes. JJ4 je također napao dvoje planinara 2020. godine. Životinja je ulovljena i eutanazirana, no kasnije su se vrlo glasno postavljala pitanja je li uhvaćen pravi krivac. JJ4 je trebao biti mužjak, a usmrćena je ženka.

Aktivisti za zaštitu životinja najavili su da spremaju veliki prosvjedu u gradu Trentu zbog usmrćivanja medvjeda M90. Tvrde da je brzina kojom je izdana naredba i usmrćena životinja nije dao vremena da išta poduzmu kako bi je spasili.

- Bio je to brutalan čin. Životinja nikada nije napravila nikakvu štetu i nije se trebala smatrati opasnom - rekla je Lucia Coppola, pokrajinska vijećnica stranke Zelenih, piše Guardian.

Iz društva za zaštitu životinja Oipa objavili su kako je riječ o mladom medvjedu koji je, navodno, jedinu štetu napravio na ogradi farme i kanti za organski otpad. No, to ga je na kraju, čini se, koštalo života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:50