OBLJETNICA

Prije točno 25 godina objavljena je vijest: Rodila se klonirana ovca Dolly. Ovo je njena priča

Živjela je šest godina, imala potomstvo, a umrla je od bolesti koja se ne povezuje s činjenicom da je klonirana

Dolly

 Gustoimages/Sciencephoto/Profimedia

Na današnji dan prije punih 25 godina objavljena je nevjerojatna vijest: na svijet je došao prvi sisavac koji je bio - klon. Vijest je to koja je mnoge iznenadila i šokirala, povele su se ozbiljne rasprave o etičnosti tog postupka, kao i njegovoj budućoj primjeni. I dan danas se o tome raspravlja.

No, za Dolly, koja je ime dobila po pjevačici Dolly Parton, ništa od toga nije bilo važno. Ona je bila jedna sasvim obična ovca. Istina, čitav je život provela u Institutu Roslin, smještenom u škotskoj pokrajini Midlothian. Osim nekoliko pojavljivanja u medijima, živjela je sasvim normalan život s drugim ovcama koje su tamo bile smještene.

S partnerom Davidom imala je šest janjaca. Prvog, nazvanog Bonnie, na svijet je donijela u travnju 1998, a iduće godine dobila je blizanke koje su dobile imena Sally i Rosie. Potom je 2000. godine na svijet donijela trojke: Lucy, Darcy i Cotton.

Godinu dana nakon toga je počela pokazivati znakove artritisa i počela je ukočeno hodati. Dobivala je lijekove koji su joj trebali pomoći da se upala smiri, kao i da je ništa ne boli.

Živjela je šest godina, a eutanazirana je zbog bolesti pluća. Nije pronađena nikakva veza između te bolesti i činjenice da je klonirana. Riječ je o bolesti koja je relativno česta među ovcama, a posebno je opasna za one koje nikada ne izlaze vani. Dolly je uvijek bila držana u zatvorenom, jer je znanstvenicima bila veoma važna. Zbog toga nikada nije osjetila travu pod papcima, vidjela sunce, uživala u svježem zraku...

U travnju 2003. godine, dva mjeseca nakon smrti, njeni su preparirani ostaci izloženi u Škotskom Nacionalnom muzeju u Edinburghu. Tamo se nalaze i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:09