POREMEĆEN UM

Policija traga za serijskim ubojicom koji krokodilima odrubljuje glave: ‘Ono što mi je rekao je jezivo!‘

Počinitelj je sam nazvao i pohvalio se onim što radi, ali se nije predstavio

Ilustracija

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Iako su svima puna usta toga da bismo trebali poštivati divlje životinje, jer one žive svuda oko nas, ima onih koji aktivno rade na tome da do toga ne dođe. Jedan muškarac u Queenslandu pohvalio se time da je ‘serijski ubojica kokodila‘, nakon čega je policija započela potragu za njim.

Slušalicu je u lokalnoj agenciji koja ljude vodi u obilazak mjesta na kojima se mogu vidjeti krokodile, podigao David White. Dogodilo se to nedugo nakon što je otkrio ostatke nesretne Lizzie. Riječ je o 40 godina staroj ženki krokodila, koju je proučavao više od 20 godina. Šokirao se kad je vidio da joj je netko otkinuo glavu i iščupao dio kralježnice. Bilo je to u svibnju i veoma ga je uznemirilo.

- Muškarac mi je rekao - Ja sam sada na vrhu, ja sam glavni predator, ja ubijam krokodile. Šokirao sam se. Lizzie mi je bila omiljena, prva kojoj sam dao ime. Imala je naviku da mi mahne, kao kakva kraljica, pa sam je nazvao po kraljici Elizabeti - rekao je neutješni White za Guardian.

Pojasnio je kako mu je muškarac rekao kako je on iščupao glavu Lizzie, ali je to napravio i još jednom krokodilu, puno većem od nje, čije je tijelo pronađeno u travnju. Tada glavu nije ostavio na mjestu zločina, nego ju je odnio.

Premda istraga o ubojstvu jadne Lizzie još traje, White je rekao kako je njemu od prvog trenutka bilo jasno da je zločin djelo čovjeka. Zbog toga je i prijavio slučaj. Za krokodila prije nje nije bio posve siguran u to tko je uzrokovao smrt.

Glasnogovornik tamošnjeg odjela za zaštitu okoliša rekao je kako se istražuje veza između dva mrtva krokodila i dodao kako su u strahu za ove zaštićene životinje, jer su očigledno ‘odabrane i ubija se ciljano njih, a nije riječ o samoobrani‘.

Morski krokodili su zbog lova bili na rubu izumiranja, ali je u 70-im godinama prošlog stoljeća uvedena zabrana lova i ovi najveći krokodili su zaštićeni. Brojke su sada bolje: procjenjuje se da ih je trenutno između 20 i 30 tisuća, no to nije dovoljno da se maknu s liste ‘ranjivih vrsta‘.

- Nisam zadovoljan načinom na koji policija radi na ovom slučaju. Nitko, zapravo, ne radi ništa. Kad god sam im se javio, zvučali su iziritirano što ih uopće zovem zbog krokodila... Nisam pristaša nikakvih teorija zavjere, no, imam osjećaj da se nešto skriva - rekao je Tom Hayes, koji je posvećen zaštiti krokodila i bavi se njihovim fotografiranjem.

Proveo je svoju istragu i ima četiri osumnjičena za napad na prvog krokodila. No, sumnja da je počinitelj oba zločina isti jer, kako kaže, ponašanje nije dosljedno: jednom je krokodilu glava nestala, a u drugom je slučaju ostavljena. Uvjeren je da je poziv kojeg je dobio White jednostavno nečija zla šala i da nije riječ o serijskom počinitelju, nego o dvije grupe ljudi.

- Nitko od njih ne može razumjeti da se ljudi mogu vezati za krokodile. No, za mene, oni su poput članova obitelji. Ovo je prava tragedija - istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13