ZOVE SE ROVINJKA

Periska koja se više od dvije godine bori protiv parazita konačno je bolje, no nije posve zdrava

Iz Akvarija kažu da, koliko je njima poznato, to je jedini školjkaš koji toliko dugo živi u kontroliranim uvjetima

Rovinjka u svom oporavilištu

 Akvarij Pula

Iz Akvarija Pula stiže dobra vijest - objavili su kako su uspješno prenijeli jedinu odraslu jedinku plemenite periske (Pinna nobilis) iz jednog bazena u novi karantenski prostor namijenjen samo periskama. Premda na prvi pogled to ne izgleda kao važna i velika vijest, činjenica jest da je zbog pomora periski u našem moru život svake od njih postao prava mala dragocjenost. Ova je još posebnija jer je pravi mali borac.

- To je zadnja preživjela odrasla jedinka, nazvana Rovinjka, našem akvariju koje je bila pozitivna na parazit Haplosporidium pinnae, no sada je, nakon 26.5 mjeseci u kontroliranim uvjetima, negativna na parazit, no pozitivna na bakteriju Mycobacterium sp. Koliko je nama poznato, to je jedini školjkaš koji toliko dugo živi u kontroliranim uvjetima.

U suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom, liječenje smo započeli terapijom antibioticima s kojom i dalje nastavljamo te im se ovim putem toplo zahvaljujemo na izradi antibiograma i savjetima za liječenje - objavili su iz akvarija.

image

Periska Rovinjka

Akvarij Pula
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:23