Novo istraživanje

Otkriveno što točno povezuje golubove i umjetnu inteligenciju: ‘Priroda je stvorila algoritam...‘

Niti jedan golub nije ozlijeđen za vrijeme trajanja ove studije, objavili su njeni autori
 Damjan Tadic/Cropix

Nova studija otkrila je da način na koji golubovi rješavaju probleme odgovara onome na koji to čini umjetna inteligencija. Ptice koje su mnogima odbojne zapravo su vrlo inteligentna stvorenja koja pamte lica, vide boje u svijetu oko sebe, mogu se kreati složenim rutama, prenositi vijesti i spašavati živote.

U studiji su 24 goluba dobila razne vizualne zadatke, od kojih su neke naučili kategorizirati za nekoliko dana, a druge za nekoliko tjedana. Istraživači su pronašli dokaze da je mehanizam koji su golubovi koristili za donošenje točnih odluka sličan metodi koju modeli umjetne inteligencije koriste za stvaranje predviđanja, piše Guardian.

- Ponašanje golubova sugerira da je priroda stvorila algoritam koji je vrlo učinkovit u učenju vrlo izazovnih zadataka. Ne nužno najvećom brzinom, ali velikom dosljednošću - rekao je Edward Wasserman, koautor studije i profesor eksperimentalne psihologije na Sveučilištu Iowa.

Na ekranu su golubovima prikazivani različiti podražaji, poput linija različite širine, položaja i orijentacije, kao i presječeni te koncentrični prstenovi. Svaka je ptica morala kljucnuti gumb s desne ili lijeve strane kako bi odlučila kojoj kategoriji pripada. Ako su točno shvatili, dobili su hranu, a ako su pogriješili, nisu dobili ništa.

- Golubovima nije potrebno pravilo. Umjesto toga uče putem pokušaja i pogrešaka. Na primjer, kada su dobili vizualni prikaz, recimo "kategorije A", bilo što što je izgledalo slično tome, oni su također klasificirali kao "kategoriju A", pri čemu se koristi njihova sposobnost prepoznavanja sličnosti.- rekao je Brandon Turner, glavni autor studije i profesor psihologije na Sveučilištu Ohio.

Tijekom pokusa, golubovi su poboljšali svoju sposobnost donošenja pravih odluka s 55 na 95 posto kada su u pitanju neki od jednostavnijih zadataka. Kad je riječ o složenijim izazovima, uspješnost je porasla na 68 posto.

U modelu umjetne inteligencije, glavni cilj je prepoznavanje obrazaca i donošenje odluka. Golubovi, kako pokazuju istraživanja, mogu učiniti isto. Učeći na posljedicama, kada im se ne daju kuglice hrane, golubovi imaju izvanrednu sposobnost da isprave svoje pogreške. Funkcija sličnosti također je u igri za golubove, koristeći njihovu sposobnost pronalaženja sličnosti između dva objekta.

Niti jedan golub nije ozlijeđen tijekom istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:45