triangula i aurigera

Nova vrsta životinje imenovana po - jezivom negativcu iz popularnih knjiga

Mrlje na njihovim krilima podsjećaju na veliko, narančasto oko iz Mordora

Ilustracija

 Christof Stache/Afp

Svijetom lepršaju Sauroni! Prije nego svi obožavatelji priča J.R.R. Tolkina počnu paničariti, trebamo reći da su ovi Sauroni - leptiri. Riječ je o novootkrivenoj vrsti, na čijim se krilima nalaze mrlje u obliku očiju. Pošto su narančaste boje, ne čudi da je odlučeno da im se da ime po negativcu iz Gospodara prstenova koji se na kraju skrasio u Međuzemlju.

Dvije su vrste Saurona - Saurona triangula i Saurona aurigera, a njihovo otkriće objavili su iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. U novom broju časopisa Systematic Entomology objavljeni su detalji o devet novih vrsta, koje su znanstvenici istraživali tijekom posljednjeg desetljeća. Za ime Saurona odgovorna je Blanca Huertas, kuratorica leptira u muzeju.

Ona je za New York Times pojasnila kako je već postalo uobičajeno da se nove vrste imenuje po slavnim ljudima ili pak likovima iz knjiga.

- To što smo dali ovim leptirima neobična imena privući će pozornost ljudi, a to smo i željeli. Oni su danas u velikim problemima, diljem svijeta - dodala je.

Ono što je sasvim sigurno je da su ovi leptiri, zbog neobično imena, svakako privukli pozornost čak i ljudi koji inače ne prate novosti u svijetu leptira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:39