PATNICA

Nakon 50 godina u najmanjem bazenu za orke na svijetu, hoće li Lolita konačno biti oslobođena?

Tijekom desetljeća, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanju za njeno puštanje

Lolitin nastup u veljači ove godine

 File/Zuma Press/Profimedia

Aktivisti koji se već godinama bore za dobrobit orke Lolite, konačno su primili dobru vijest. Najstarija orka u zatočeništvu konačno je prestala nastupati u akvarijumu, a mogla bi i ostatak svoga života provesti u miru u utočištu, piše Green.hr.

Miami Seaquarium objavio je da više neće priređivati predstave s orkom Lolitom nakon pola stoljeća zatočeništva. 56-godišnja orka ikona je floridskog grada, koja je skupila ogroman broj posjetitelja otkako je počela nastupati u akvariju 1970. godine. Uzeta od svoje majke i sedmero braće i sestara u dobi od četiri godine, Lolita je stigla u Miami Seaquarium za samo 5 500 eura. Dok su mnoge druge životinje umrle u objektu, Lolita od tada neumorno nastupa – istodobno živeći u najmanjem akvariju za orke na svijetu.

Tijekom desetljeća, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanju za puštanje životinje na slobodu. Ali upravo je inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država konačno stala na kraj njezinim patnjama.

“Izvješće je pokazalo da životinje pate i umiru u akvarijumima Seaquariuma zbog loše njege koju su dobili”, kaže potpredsjednik PETA-e i zamjenik glavnog savjetnika, Jared Goodman.

Sada se mnogi bore da Lolita proživi svoje posljednje godine u miru, daleko od muke zatočeništva.

“PETA sada poziva da ovo bude prvi korak ka puštanju Lolite u utočište na moru, prije nego što ova napaćena orka umre u istom skučenom spremniku u kojem je bila zatvorena više od pola stoljeća”, dodaje Goodman. Ako uspiju, Lolita će biti prebačena u utočište za životinje koje su bile u zatočeništvu.

Iz vodenog parka su priopćili da je Lolita zdrava i da se dobro hrani unatoč njezinim zrelim godinama. Kažu da će nastaviti pažljivo brinuti o njoj, a Lolita i dalje nastupa s trenerima, ali bez gledatelja. Iz parka tvrde da je to jako veseli i dio je njezine svakodnevne rutine na koju je naviknula. S 24 metra duljine i deset metara širine, Lolitin bazen je samo četiri puta veći od nje. Morala bi ga obići 600 puta da pređe istu udaljenost koju divlji kitovi prijeđu u jednom danu. U vodama na sjeverozapadu Pacifika, kitovi poput Lolite mogu živjeti koliko i ljudi; u spremniku se taj životni vijek prepolovi.

Za sada fokus ostaje na oslobađanju orke iz zatočeništva i njenom vraćanju u divljinu – na najsigurniji mogući način.

“Fokus bi trebao biti na njenom zdravlju i dobrobiti”, kaže izvršni direktor projekta Whale Sanctuary, Charles Vinick. “Svi bi se trebali usredotočiti na to da joj osiguramo najvišu kvalitetu života koju može imati do kraja života.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:00