NIJE TEŠKO

Mnoge su ptice stradale zbog kiše i nagle hladnoće, evo kako im možemo pomoći

S puštanjem bi trebalo pričekati dok ne prestane padati kiša, odnosno, dok temperatura vani ne bude iznad 15 stupnjeva
 AWAP

Lastavice, piljci i čiope u opasnosti zbog nevremena, izvijestili iz zagrebačkog oporavilišta VEF te iz udruge AWAP. Do problema je došlo zbog jakog, prijevremenog zahlađenja i kiše, koje se dogodilo u trenutku kada ptice još nisu otputovale u toplije krajeve. Mnoge su se sad pothladila, pa i ne mogu na tako dug put. Uz to, po ovakvom vremenu nema insekata, pa one gladuju i na kraju umiru.

- Stanje je jako teško kako kod nas, tako i po ostatku Europe. Stradalo je na tisuće i tisuće lastavica - objavili su iz AWAP-a.

image
VEF

Obje su organizacije dale savjet ljudima koji naiđu na ptice. Najprije ih treba skloniti na suho i osušiti. Potom ugrijati, a najbolje je da kraj njih stavimo bocu tople vode koju smo omotali ručnikom. Ako je ptica u kutiji, dobro je tu bocu staviti pokraj nje. Trebamo se pobrinuti da kutija ima otvore za zrak i da smo je stavili na toplo i mirno mjesto. Potom bi pticu trebalo pustiti na miru.

- Tek kada se počnu micati, možemo im dati hranu: crviće, kukce, namočene pseće ili mačje brikete, crve brašnare... S puštanjem bi trebalo pričekati dok ne prestane padati kiša, odnosno, dok temperatura vani ne bude iznad 15 stupnjeva. Za one kojima je to previše brige molimo da ih barem puste da se sklone u prostorije gdje mogu biti zaštićene od kiše i propuha - apelirali su iz AWAP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:03