KRIVA JE DEKOMPRESIJA

Izbor za najružniju ribu na svijetu: Laskavu titulu ponio blobfish, naš glas otišao ribi vuku

Po ulovljenim primjercima zaključeno je da naraste do 30-ak centimetara, a živi na dubinama između 600 i 1200 metara

Riba vuk

 Blickwinkel/alamy/alamy/profimedia

Prema rezultatima glasanja na izboru što ga je organiziralo Ugly Animals Preservation Society, najružnija riba na svijetu je blobfish, piše Otvoreno more.

Po ulovljenim primjercima zaključeno je da naraste do 30-ak centimetara, a živi na dubinama između 600 i 1200 metara. Tijelo joj je od želatinaste mase.

Fotografije blobfisha nisu baš najreprezentativnije za stvarni izgled ribe. Što zbog strukture svoga tijela, što zbog velike dekompresije kojoj je izložen pri izvlačenju na površinu, blobfish se poprilično deformira i spljošti. Drugim riječima, u svom prirodnom okruženju ne izgleda baš tako.

Da smo mi iz redakcije sudjelovali u anketi, svoj glas bi dali - ribi vuku. Wolf fish naraste do 1,5 metara u dužinu i teži nešto manje od 20 kilograma. Boja mu je svijetloplava ili maslinastozelena. Sa svojim buljavim očima i krivim i izbačenim zubima, bez sumnje zaslužuje puno glasova u izboru što ga je organiziralo Društvo za zaštitu ružnih životinja.

Premda, nekako vjerujemo da niti jedna od tih riba uopće ne mari što ljudi misle o njihovom fizičkom izgledu, a vrlo je upitno jesu li ga i one same uopće svjesne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:35