PROMATRANJE

Iz Javne ustanove objavili da ove godine pojačano obilaze i ribnjake, a evo i zbog čega

Dosadašnjim obilascima potvrđena je iznimna vrijednost ribnjaka za očuvanje velikog broja vrsta životinja i biljaka

Ilustracija

 Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije objavili su kako od ove godine pojačano obilaze ribnjake pod njihovom nadležnošću. Imaju za to dobar razlog. S Ministarstvom poljoprivrede su, naime, sklopili Sporazum o suradnji pri provedbi mjere II.10 „Akvakultura koja osigurava usluge zaštite okoliša“.

Ove aktivnosti povezane su s provedbom Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere II.10. »Akvakultura koja osigurava usluge zaštite okoliša«. Pravilnikom su propisani uvjeti i kriteriji koje ribnjačarstva trebaju ispuniti kako bi dobili potporu za upravljanje ribnjacima na način koji pogoduje ispunjenju ciljeva upravljanja Natura 2000 i zaštićenim područjima te očuvanju velike bioraznolikosti.

- Djelatnici Javne ustanove najmanje četiri puta godišnje provjeravaju poštuju li se propisane mjere očuvanja te izrađuju dokumentaciju koja je potrebna kako bi ribnjačarstva mogla dobiti novčane potpore iz državnog proračuna i EU sredstava. Nadzorom su obuhvaćeni ribnjak Crna Mlaka, koji je osim Natura 2000 područja i posebni rezervat te Ramsarsko područje, te ribnjaci Pisarovina i Dubrava. Dosadašnjim obilascima potvrđena je iznimna vrijednost ribnjaka za očuvanje velikog broja vrsta životinja i biljaka, među kojima su i mnoge ugrožene poput štekavca, crne rode, crne lunje i vidre - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:13