PRINOVE

Divlja mačka, dabar i šest mara trajno doselili u Zagreb iz Njemačke

Riječ je o simpatičnim životinjama koje stižu iz dva ZOO vrta

Mare
 

 ZOO Zagreb

U Zoološki vrt Grada Zagreba stiglo je veliko životinjsko pojačanje iz Njemačke. U hrvatsku metropolu doputovali su divlja mačka, dabar i šest patagonijskih mara.

Divlji mačak Nori s velikim zanimanjem istražuje svoju novu nastambu. Riječ je o predivnoj zvjerki koja će uskoro navršiti dvije godine.

Divlje mačke primarno su solitarne životinje, najaktivnije noću, no aktivne mogu biti i danju ako nastanjuju područja gdje ih ne ometaju ljudi. Divlje mačke u prirodi žive u kontinentalnom dijelu Europe, jugozapadnoj Aziji te na savanama Afrike.

Hrane se najviše malim glodavcima – miševima i štakorima, a na jelovniku divljim mačkama u Europi često se nađu divlji zečevi. Mlade divlje mačke plijen su pak većih predatora među kojima su lisice i vukovi, te ptica kao što su sove i sokolovi. Divlje mačke u Europi su kritično ugrožene. Prošla dva stoljeća smatrane su ugrozom divljači i domaćih životinja, a sada ih najviše ugrožavaju gubljenje staništa te parenje s domaćim mačkama. Njihovih mješanaca sve je više, pa nestaju genetski čiste divlje mačke.

Iz istog zoološkog vrta odakle je Nori, onog u Neumünsteru, u Zagreb je stigao i jednogodišnji euroazijski dabar. On je smješten u privremenu nastambu gdje čeka useljenje u trajni dom. Nastamba za dabrove, naime, gradi se u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ koji je sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije.

Lov na dabrove zbog krzna i kastoreuma doveo je krajem 19. stoljeća do izumiranja te životinjske vrste u mnogim zemljama Europe i Azije. Zahvaljujući reintrodukciji u prošlom je stoljeću populacija dabrova u prirodi obnovljena. Na taj je način vraćen dabar i u Hrvatsku.

Dabrovi su životinje kojima je neophodan stalni pristup vodi. Preferiraju spore tekućice i duboke stajačice. Riječ je o monogamnoj životinjskoj vrsti, a u kolonijama dabrova pari se samo jedan par odraslih jedinki.

Iz Muenchena je u Zagreb stiglo šest patagonijskih mara čime će se povećati i genetski ojačati zagrebačka skupina mara. Među došljacima su dva mužjaka. Simpatični glodavci iz Njemačke koji podrijetlo vuku iz središnje i južne Argentine, na svijet su došli prošle godine. Njihova su imena Vitali, Vladimir, Vaiana, Viona, Valerie i Vivien.

„Ponosni smo što ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta slavimo uz ove nove životinje! Mare predstavljaju pampe Južne Amerike, a divlja mačka i dabar hrvatsku divljinu. Kolege iz Njemačke velik su trud uložili u pripremu životinja za put, a mi smo ih pažljivo dovezli u Hrvatsku i smjestili u naš zoološki vrt. Vjerujemo da će oduševiti naše posjetitelje te ih potaknuti da se i sami što bolje brinu o zaštiti prirode i divljih vrsta koje ju nastanjuju“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

image

Mare

ZOO Zagreb
image

Dabar

ZOO Zagreb
image

Divlja mačka

ZOO Zagreb
image

Divlja mačka

ZOO Zagreb
image

Mara

ZOO Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:45