PROTIV NAPUŠTANJA

Gastro blogerica: ‘Nedavno smo išli na put od 1800 kilometara i nismo ni pomislili da psi ne idu s nama‘

Oba ljubimca su naviknuta na vožnju automobilom pa je sve prošlo bez stresa

Janja Benić

 Privatni album

Janja Benić Janjolinka je gastro blogerica poznata po svojim sourdough radionicama i krafnama, ali i vlasnica slatkih pasa.

Predstavite nam svojeg ljubimca...

- Naša dva ljubimca su Mika i Kaito, parson russell terijeri. Mika će uskoro 11, a Kaito ima osam godina. Mika je s nama od svojih tri mjeseca starosti, a budući da je Kaito Mikin sin, on je s nama od rođenja i od tad su nerazdvojni.

Jeste li ikad s njima išli na odmor?

- Mika i Kaito idu s nama na gotovo sva putovanja. Zadnje nije bilo baš svakidašnje, prevalili smo, naime, gotovo 1800 kilometara do zapada Francuske. Išli smo na otok Île de Ré koji se nalazi na obali Atlantika. Napravili smo ‘mali‘ roadtrip preko Njemačke kroz Francusku do krajnjeg zapada Europe, a na povratku smo išli preko juga Francuske, Italije i Istre.

image

Janja Benić

Privatni album

Kako je prošlo putovanje?

- Oba psa su naviknuta na vožnju automobilom pa je sve prošlo bez stresa. Jedino na što smo pazili je da malo više odmaramo putem kako bi se i mi i oni mogli protegnuti. Mislim da su uživali na prostranim livadama Njemačke i Francuske na koje smo nailazili putem. Kaitu je bitno da je s njim njegova loptica i onda može na kraj svijeta, u ovom slučaju na sam kraj Europe. Miki je pak važno da nije prevelika gužva i buka, kao i nama, a početak listopada je zato bilo savršeno vrijeme za takvo putovanje. Ile de Re se pokazao savršen za njih jer je to vrlo miran otok, imali smo veliko dvorište bez buke i mogućih dodatnih stresnih faktora za pse.

Jeste li ikad ostavili ljubimce na čuvanju nekome od prijatelja, u hotelu...?

- Kad putujemo, tražimo smještaj gdje mogu i naši psi. Najčešće su s nama, osim ako odlučimo otići u neki restoran bez njih, tad ih ostavimo u apartmanu i nikad nije bilo problema s tim. Jedini slučaj kad pse ne vodimo s nama na putovanje je kad letimo avionom, tad nam je bitno da ih ostavimo s nekim poznatim. Imamo tu sreću da smo ih za vrijeme našeg zadnjeg putovanja u London ostavili na čuvanje mojoj mami. Odnosno ona je došla spavati u našu kuću kako bi psima bilo još lakše jer nisu mijenjali svoj ritam, poznate mirise i okruženje.

Što biste poručili onima koji odu na more, a životinje izbace na ulicu i zaborave na njihovo postojanje?

- Zaista se nadam da nitko neće izbaciti psa na ulicu prilikom odlaska na odmor. Oni su divna bića, imam dojam da žive punim plućima, uvijek se vesele ako nekamo idu i svaki trenutak s njima je opušteniji i ljepši. Ima zaista puno opcija ako ih već ne možete povesti sa sobom, a i u tom slučaju oni će biti najsretniji kad se vratite s puta. Napuštanje životinja je i kažnjivo prema Zakonu o zaštiti životinja pa se nadam da će i to utjecati na takve nepromišljene postupke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:49