LAVEŽ ZA ZDRAVLJE

Žena kojoj je kujica spasila život: ‘Grebala me po prsima, pa sam se pregledala. Našla sam kvržicu‘

Liječnici su joj nakon toga potvrdili kako ima tumor, pa je osam mjeseci bila na liječenju

Brenda i Cleo

 Swns/Swns/Profimedia

Brenda Richards, 78-godišnjakinja iz britanskog Derbyja kaže kako joj je njena kujica Cleo spasila život. Malena ju je neprestano grebala po grudima, zbog čega im je Brenda posvetila pažnju. Otkrila je kvržicu točno na onom mjestu gdje ju je malena najupornije grebala. Liječnici su joj potvrdili da je riječ o tumoru.

- Pokušavala mi je na taj način nešto reći. Uopće nemam nikakve sumnje: ona je osjetila kvržicu na mojim grudima i spasila mi je život jer me upozorila na nju. Ja nisam imala pojma da je kvržica uopće tamo - rekla je Brenda novinarima Daily Maila.

image

Brenda i Cleo u šetnji

Swns/Swns/Profimedia

Brenda, ponosna prabaka troje mališana, dijagnozu je dobila u Royal Derby bolnici, gdje je prije toga godinama volontirala. Svi su bili veoma iznenađeni kad su je vidjeli kao pacijenticu, a njena priča o tome kako je otkrila rak sve je zainteresirala. Tamo je osam mjeseci odlazila na liječenje prije nego su joj doktori rekli kako tumora više nema. Njena obitelj, a posebno suprug s kojim je u braku punih 60 godina, odahnuli su. Teško razdoblje puno straha konačno je bilo iza njih i svi su se mogli vratiti normalnom životu, kakvog su vodili prije strašne dijagnoze.

- Moja poruka svim ženama je: ne odlažite mamografske preglede. Što prije obavite pregled i dobijete dijagnozu, to je bolje. Moja kvržica je rano otkrivena i to mi je spasilo život. Cleo, moja malena beba, spasila me - kaže Brenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31