VELEUM

Mačak se popeo na krov, vatrogasci došli da ga spuste, a onda se momak - udomio

Svi znamo da mačke često same pronalaze vlasnike, tako da vjerujemo kako je ovaj čupavac znao što radi
 Dumovec

Nitko to ne zna izvesti kao mačke. Kad se odluče udomiti, odaberu ljude i obznane im da je to sad - to. Ljudi uglavnom baš i nemaju izbora, jer kad ove čupavice nešto naume, nitko ih ne može zaustaviti. Recimo, poznajemo čovjeka koji je otišao baciti smeće, a kraj kontejnera ga je čekala mačka koja je jednostavno krenula s njim doma. Nije imao izbora, nego ju je udomio.

Korak dalje je otišao jedan mačak u zagrebačkim Gajnicama. Taj je odlučio kako je muvanje oko kontejnera ili čekanje kraj trgovine posao za amatere. On je svoju srodnu ljudsku dušu odlučio pronaći na način kakav ne pada baš svakoj mački na pamet. No, on je poseban, traži posebnu osobu, pa mu nije bilo druge.

image
Dumovec

Otpuhnuo je i popeo se na krov jedne kuće. Odabrao je namjerno onu s koje se ne može sam spustiti. Pošto kuća nema izlaz na krov, očekivao je vatrogasce, strku, paniku i uzbuđenje. Uslijed svega toga, računao je, treba se pojaviti budući vlasnik ili vlasnica.

To se i dogodilo. Žena koja ga je vidjela i shvatila da sam ne može do tla, pozvala je u pomoć hvatače iz Dumovca. Oni su došli do kuće i shvatili da ne mogu ništa, pa su pozvali vatrogasce. Oni su ti koji su mačka spustili na tlo. On je već s krova odabrao vlasnicu - i to ženu koja ga je vidjela na krovu i zvala pomoć. Kalkulacija je bila jednostavna: velikog srca, voljna pomoći i zabrinuta za njegovu sudbinu. Idealno, pomislio je, to je dobar dom.

Jasno, možda sve uopće nije bilo tako. Možda je mačak ganjao kakvu pticu, pa se popeo na krov s kojeg se nije znao sići. Možda se uopće nije trudio šarmirati ženu koja ga je vidjela.

No, mi živimo s mačkom, tako da smo skloni vjerovati da je ljepotan imao plan. Ako jest, drago nam je da je svoj naum ostvario. Ulica nije mjesto za mačku - topli kauč itekako jest.

image
Dumovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:30