SLATKA NJUŠKA

Kujica rođena s neurološkim problemom uživa u životu i tisućama pratitelja na Instagramu

Pune tri godine selila se od jednog privremenog udomitelja do drugog, ali zbog njenog stanja joj nitko nije htio pružiti trajni dom

Hannah 

 Instagram Screenshot

Hannah je savršeno normalan pas. Da ona može nešto reći o sebi, vjerojatno bi nabrojala stvari koje najviše voli: svoju vlasnicu, hranu, valjanje u mekoj travi, jurcanje naokolo, svojeg psećeg cimera... Nikad joj ne bi palo na pamet da to što ima kolica i ne može trčati kao taj njen cimer znači da je s njom nešto drugačije.

Ali jest. Hannah ima hipoplaziju malog mozga (Cerebellar Hypoplasia). Riječ je o neurološkom stanju u kojem je mali mozak manji od uobičajenog ili nije u potpunosti razvijen. Ovo je stanje primijećeno kod brojnih životinjskih vrsta, ali od kućnih ljubimaca nešto je češći kod mački. On ne skraćuje životni vijek, samo život čini malo drugačijim. To se odnosi na vlasnika, naravno - ljubimac svojeg stanja nije svjestan i uopće ne primjećuje razliku između sebe i drugih.

Hannah na Instagramu prati više od 94 tisuće ljudi. Svi oni gledaju brojne snimke koje objavljuje njena vlasnica, posvećena tome da ljubimičinu pozitivnu životnu energiju podijeli sa svijetom. Kujicu je udomila nakon što je ona tri godine seljakala od jednog privremenog doma do drugog. Odlučila je da joj pruži dom u kojem će biti do kraja svojeg života i naumila dati sve od sebe da kujici bude dobro: redovito ide na plivanje i akupunkturu, tu su kolica za trčanje po tvrdim površinama, a po mekima se može kretati i bez njih, jer se neće ozlijediti svaki puta kada se sruši na tlo.

Njenoj su vlasnici mnogo puta ljudi govorili kako bi ljubimicu trebala eutanazirati, jer je takav život patnja. No, ona im odgovara da to nije istina: Hannah ne osjeća bolove zbog svojeg stanja. Vesela je, normalno jede i pije. Živi, zapravo, najbolje moguće, s obzirom na svoje stanje i posve je zdrava, zbog čega eutanazija za nju nikada nije dolazila u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:01