JAVNA USTANOVA

Ribiči uhvatili dvije crvenouhe kornjače: Jedna je šetala cestom, druga se zakačila za udicu

One su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje
 JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Iz Javne ustanove Zeleni Prsten Zagrebačke županije objavili su kako su im ribiči predali dvije crvenouhe kornjače. Riječ je o invazivnoj vrsti koja se uvijek kada se susretne treba uloviti, a onda to prijaviti nadležnoj javnoj ustanovi. Životinje se ne ubijaju, nego sele u za njih uređeno Maksimirsko jezero, gdje će biti do prirodne smrti.

- Član društva Poljanski lug dojavio nam je da su uhvatili dvije crvenouhe kornjače – jedna se šetala po cesti u blizini ribnjaka, dok je druga slučajno uhvaćena udicom u ribolovu. Kornjače smo preuzeli i zbrinuli. Hvala svim ribičima na suradnji i dojavama - objavili su iz Javne ustanove.

image
JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

Kako razlikovati domaću, barsku kornjaču od invazivne crvenouhe kornjače? Crvenouha kornjača ima crveno-narančaste mrlje na bočnim dijelovima glave, iza svakog oka, gdje su joj smještene uši. Po oklopu i koži ima žute i zelene prugice. Karakterizira ju i horizontalna crna linija u razini zjenice.

Oklop i koža barske kornjače su tamne, crne boje i prekriveni žutim točkicama i šarama. Što je jedinka starija, oklop je glađi i ima više žutih šara. Zanimljivo je spomenuti i da mužjaci barskih kornjača imaju smeđe do narančaste, a ženke žute očne šarenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:41