ŽIVI I U JADRANU

Pjevčić oštronosić zanimljiv je stvor: Teritorijalan je, a upravo on čuva jaja koja ženka donese na svijet

Ova vrsta nastanjuje plitke stjenovite obale Jadranskog, Sredozemnog i Crnog mora

Pjevčić oštronosić

 Akvarij Pula

Ako u našem moru odlučimo roniti na dah, već u plićaku ćemo vjerojatno vidjeti mužjake pjevčića oštronosića (Tripterygion tripteronotum), dužine od samo sedam centimetara, čije je tijelo intenzivno crvene boje dok im je glava crna. Ženke i nezreli mužjaci su smećkasti do sivožućkasti s izraženim svijetlim i tamnim prugama, zbog čega ih je teže razlikovati.

Ova vrsta nastanjuje plitke stjenovite obale Jadranskog, Sredozemnog i Crnog mora, te Atlantske obale Maroka, na dubinama do šest metara.

- Pjevčići oštronosići izrazito su teritorijalni i većinu vremena provode u istom području, migrirajući samo u ličinačkom stadiju. Mrijest se odvija od ožujka do kolovoza na kamenitoj podlozi prekrivenoj algama, skriveno od direktnog sunca na dubini od 0.5 do 3 metra - objašnjavaju iz pulskog akvarija.

Nekoliko ženki, unutar gnijezda, ispusti jaja (oko 130 svaka) koja se pričvrste na alge te ih mužjak oplodi i čuva. Nakon izlijeganja, ličinke se raspršuju u priobalnim vodama gdje i ostaju naredna dva do tri tjedna. Izrazita teritorijalnost mužjaka može biti povezana s ograničenim brojem mrijestećih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 17:30